Nemcsak sminkekből, de hidratáló krémekből, szérumokból és lemosókból is egyre több utánzat készül, aminek csak a flakonja, doboza, tégelye hasonlít az eredeti kencére. A manapság felkapott, divatos termékek gyakran nincsenek készleten, ez pedig remek lehetőség a feketepiac számára. Az eredeti és hamis kozmetikum küllemében gyakran csak nüansznyi eltérés figyelhető meg.

hirdetés

A népszerű, divatos termékek előbb-utóbb a feketepiacon végzik. A javarészt Kínából érkező bevizsgálatlan utánzatok pedig rendkívül veszélyesek lehetnek. Egy ilyen termék esetében fogalmad sincs, mit használsz, hiszen az összetevői lista egyszerű másolata az eredetinek. Olyan veszélyes és mérgező anyagokat tartalmazhatnak, mint a higany, arzén, ragasztó vagy patkányürülék. Ezt pedig önként senki sem akarná az arcára kenni.

Miről ismerhető fel a hamis kozmetikum?

Ahhoz, hogy elkerüld az átverést, az egyik legcélravezetőbb út, ha megbízható weboldalon adod le rendelésedet. Ezek a honlapok az adott márka hivatalos viszonteladói listáján kell, hogy szerepeljenek. Innen tudhatod, hogy azt kapod, amiért fizetsz.

A hamis termékek csomagolása a megtévesztésig hasonlíthat az eredetire. De az esetek többségében jóval könnyebb a tömegük és apró eltérések is megfigyelhetők a leírásban. Az eredetitől eltérő betűtípust használnak, elírások vannak a szövegben, vagy ferdén nyomtatják azt.

Az is előfordulhat, hogy az adott termék valójában nem is létezik a márkánál. A szériaszám is árulkodó lehet, sokszor nem tüntetik fel az árun. De egyes esetekben ezt is csak találomra rányomtatják, lemásolják egy létező termékről. A többnyelvű leírás mellett maga a termék állagát, szagát is érdemes megvizsgálni.

A hamisítványok gyakran szúrós vegyszerszagúak, állaguk pedig jóval vizesebb vagy épp ellenkezőleg, ragacsos és sűrű. A szérumokat, magasabb árkategóriás krémeket gyakran árulják üvegben, aminek érezhető súlya van. Ha túl könnyű a kezedben tartott termék, előfordulhat, hogy hamis.

Nem csak a sminktermékeket hamisítják

Sokan nem is gondolnák, de már nem csak a sminkeket hamisítják, hanem a krémeket, szérumokat, hámlasztókat is. Hiszen ezek manapság egyre népszerűbbek, a piac pedig azt hamisítja, amire megnő a kereslet. Ezeket talán még nehezebb beazonosítani. Az is akadály, hogy a népszerű kozmetikumok gyakran hiánycikkek az ismert honlapokon. Így az emberek más megoldás után kutatnak. Magánszemélyektől vásárolnak, vagy olyan weboldalakról rendelnek, amelyek egyáltalán nem megbízhatók.

Ha egy termék nehezen elérhető, gyakran megnő a vadászösztön. Csak azért is szeretnénk az adott csodaszert, hiszen hatásos és nem mellesleg: mindenkinek olyan van. Ezáltal hajlamosak vagyunk abba a csapdába esni, hogy nem látjuk a fától az erdőt. Csak arra koncentrálunk, hogy nekünk is legyen olyan. A hamisítók pedig éppen ezt használják ki.

Sokszor még az eredetinél drágábban is adják a kamu terméket. A többletköltségből pedig akár külföldi, biztonságos oldalról is megrendelhetnénk a kozmetikumot, és legalább biztosan azt kapjuk, amit szeretnénk. Sok honlapnál feliratkozhatsz egy levelezőlistára, ami értesítést küld, ha az általad vágyott termék újra elérhető, így garantáltan nem maradsz le róla.

 

Vásárlás előtt, ha még nem volt birtokodban a kívánt termék, mindig keress rá, hogyan is néz ki pontosan. Minden apró vonást figyelj meg. Egyre több gyártó direkt erre a célra alaposan, több nézőpontból is lefotózza a terméket, hogy könnyű legyen felismerni, ha valami nem eredeti.

A hámlasztókkal önmagában is óvatosan kell bánni, még akkor is, ha eredeti. Hatalmas kárt okozhat a bőrnek egy olyan termék, amibe ki tudja, mennyi és milyen vegyszerek kerültek. Ha éppen nem elérhető online egyetlen általad választott termék sem, inkább vásárolj drogériás alternatívát arra az időszakra, amíg nem kapod meg, amit eredetileg szerettél volna. Érdemesebb ezt az utat választani, minthogy visszafordíthatatlan kárt okozz magadnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés