Már régóta porondon van a szépségápolásban, hogy mennyit, hogyan és főleg miért kell a sminkeléshez használt ecseteket tisztítani. A választ sokan tudják, egyszerűen azért, mert mocskosak. Azonban ez a magyarázat még nem teljesen kielégítő, hiszen komoly gondokat is okozhat egy alapozómaradványokban úszó ecset.

Mi kerül még az ecsetre a sminken kívül?

Olaj a bőrről, elhalt hámsejtek, valamint atkák. Utóbbiak ugyan láthatatlanok, és önmagukban ártalmatlanok, de, ha a szempillatövekről és az orrszőrről átkerülnek az ecsetre, aknéhoz is vezethetnek. Ezen kívül számos baktérium és gomba is megtelepedhet, melyek a bőr természetes savköpenyének megbomlásával elszaporodnak, majd fertőzéseket okoznak.

Milyen problémák merülhetnek fel?

Először is, komoly pattanások jelenhetnek meg az arcon, mivel a kosz ismétlődő felvitele eltömíti a pórusokat. Továbbá irritáció, szőrtüszőgyulladás, sőt, orbitális cellulitisz – a szemgolyó körüli kötőszövetek fertőzése – is felléphet, ami súlyos esetben vaksághoz vezethet.

Soha nem szabad megosztani másokkal a sminkeléshez használt eszközöket, hiszen a bőrbajok mellett herpeszt és kötőhártya-gyulladást is okozhatnak

A rendszertelenül tisztított ecsetek az öregedés folyamatait is felgyorsíthatják. Ugyanis az elszaporodó baktériumok kevésbé teszik ellenállóvá a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben, emiatt a kollagén- és elasztinsejtek is hamarabb indulnak bomlásnak.

Hogyan mossunk ecsetet?

Első lépésként langyos, folyó víz alatt nedvesítsd be, majd antibakteriális szappannal vagy szilikonmentes babasamponnal jó alaposan masszírozd át a szőrszálakat. Ha ez megvan, öblítsd le, amíg már egyáltalán nem látsz rajta habot. Ezután egyszerűen helyezd vízszintesbe, és hagyd megszáradni. Fontos, hogy teljesen kiszárítsd, hiszen a gombák, baktériumok a nedves környezetet kedvelik, így még aktívabbá válhatnak.

Az ecsetek kimosása sok időt vesz igénybe, így praktikus megoldás lehet a külön erre a célra kifejlesztett szilikonos ecsetmosó. Ez megkönnyíti az ember dolgát, de azért légy alapos. Nem jó ötlet például mosóport használni a tisztításhoz, ami ugyan szuperül kifényesíti az ecsetet, de kárt tehet a szőrszálak minőségében. Továbbá ne használj hajszárítót se, hagyj neki elég időt a szabad levegőn megszáradni.

Az alapozós ecsetet heti két-három alkalommal, a púderes és szemhéjfestékhez használatosakat elég heti egyszer kimosni. A különbség abból adódik, hogy a száraz, poros ecsetekben a kártevők kevésbé telepednek meg, mivel a környezet nem optimális a szaporodásukhoz.

Ecset vagy beauty blender?

A fentieket végigolvasva joggal gondolhatja az ember, hogy megelőzi a sok macerát, és inkább a mostanában divatos beauty szivacsokra vált. Csakhogy a szivacs sokkal több koszt vesz fel minden egyes használattal, hiszen a vízzel együtt minden mást is jó alaposan magába szív. Így, ha szivacsot használsz, figyelj, hogy ugyanolyan rendszeresen mosd ki, mint egy ecsetet, és legalább háromhavonta cseréld le.

A fenti tippek betartásával nemcsak az ember közérzete lesz jobb attól, hogy szép, tiszta ecseteket vehet a kezébe, de a smink is sokkal szebben fog mutatni, ha nem lesz pluszban az ecseten a múlt heti alapozó. Arról nem is beszélve, hogy a bőr is fellélegzik, és meghálálva a gondoskodást gyönyörűbb lesz, mint valaha.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés