A kontaktlencse viselése sok szempontból előnyös, láthatatlan, így nyugodtan viselhető hozzá napszemüveg, és smink is. Viszont lencse esetén sokkal körültekintőbben kell sminkelni, és vannak bizonyos higiéniai előírások, melyek minden esetben betartandóak.

hirdetés

Már a kontaktlencse használat legelején kihangsúlyozza a szemorvos, vagy optikus a kézmosás fontosságát. Hiszen a lencse közvetlenül érintkezik a szaruhártyával, így ha szennyezett, akkor könnyedén szemgyulladást idézhet elő. Sminkelés esetén nemcsak a kezek és a lencse tisztaságára kell odafigyelni, hanem az eszközökére is.

Smink és kontaktlencse viselése egyszerre

Mindig a smink felvitele előtt helyezd be a lencsét, természetesen tiszta kézzel. Ajánlatos csak hipoallergén termékeket használata, mivel ezek nem irritálják a szemet. A por állagú kozmetikumokat érdemes mellőzni, hiszen ezek könnyedén a szembe juthatnak, púderezni is csak csukott szemmel érdemes. Így elkerülhető, hogy a szemcsék esetleg megkarcolják a lencse felületét.

A legjobb választás a vizes bázisú termékek használata, az olajosakat szintén érdemes kerülni. A vízálló szempillaspirál (water resistant) használata sem célszerű, helyette a maszatolásálló (waterproof) javasolt. A vízvonalat ne húzd ki szemceruzával, mert ez nemcsak irritációt okozhat, hanem a lencsét is megsértheti.

A nap végén a lencsét távolítsd el először, majd a sminket szemkímélő lemosóval. A kontaktlencsét a kivétel után ajánlatos megtisztítani a folyadékkal, és csak ezután visszahelyezni a tartóba.

Fontos a megfelelő higiénia

A kéz tisztasága mellett fontos, hogy az eszközök tisztítása is rendszeres legyen. Erre a bőr egészsége miatt is nagy hangsúlyt kell fektetni, de kontaktlencsét viselőknek még fokozottabban érdemes erre odafigyelni. Az ecsetek és szivacsok legalább hetente egyszer tisztítandók, ha pedig már nagyon régiek, és nem javítható az állapotuk, cseréld le azokat.

A termékekre is vonatkozik a higiénia: vagyis lejárati időn túl egyáltalán nem tanácsos használni őket. Ez amúgy sem javasolt, de ebben az esetben semmiképp sem. Sőt a legideálisabb az, ha három hónap után cserélődnek.

Ezen pontok betartásával lehet a legkisebb esélye a fertőzés, vagy gyulladás kialakulásának. De ha mégis kellemetlen lenne a smink viselése, vagy a szemek bepirosodnak, akkor mihamarabb fordulj orvoshoz, és természetesen addig a kontaktlencse viselését is kerülni kell.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés