Az utóbbi években a hamis sminkek piaca hatalmassá nőtte ki magát. Tömegével gyártják Kínában a kedvelt kozmetikumok hamis verzióit, amelyek aztán konténerekben érkeznek meg Amerikába vagy az Egyesült Királyságba. Innen pedig az interneten keresztül a világ többi részére is eljutnak.

hirdetés

Hamis sminkek piaca

A sminkpiac az elmúlt öt évben jelentősen átalakult, új márkák jelentek meg, amelyeket már a népszerűségük miatt is megvásárolnak a nők. Általában ezek a termékek jóval magasabb árral rendelkeznek, mint a drogériában kapható társaik.

Ha valaki a hamis smink megvásárlása mellett dönt, annak többnyire három oka van: az első, hogy nem szeretné megfizetni az eredeti termék magas árát, a második, hogy egy bizonyos termékre fáj a foga, viszont az már sehol sem kapható, vagy egyszerűen csak nincs tisztában azzal, hogy hamis terméket vesz.

Sajnos a kamu sminktermékeket viszonylag nehéz felismerni, rendkívül jó hamisítványok készülnek, és ha a vásárló nincs tisztában az eredeti dizájner portékával, akkor elsőre fel sem tűnnek neki a hiányosságok.

Gyanús dolgok

A legfontosabb, hogy hol történik a vásárlás, csakis a hivatalos weboldalon, esetleg a termék márkaboltjában, mármint a forgalmazó boltjában szabad vásárolni. A sminkkészítmény ára szintén árulkodó: ha az eredeti töredéke, akkor biztosan hamis.

Valamint alaposan meg kell vizsgálni a csomagolást:

  • túl könnyű a doboz, és nem egyeznek a színek, feliratok
  • elírás van a termék nevében
  • a kiszerelés és a csomagolás hasonló, de nem ugyanolyan
  • a termék szériaszámának egyeznie kell a csomagoláson található számmal – ezt mindig az alján találod -, hamis sminkek esetén a szériaszám sokszor hiányzik
  • a gyártási információk az eredeti dobozon több nyelven vannak feltüntetve, a hamis termékeken ez hiányos
  • sokszor nem létező színárnyalatokat árusítanak, ezért mindig meg kell nézni a gyártó weboldalát
  • mindig ki kell próbálni, mert az illat és a krémesség árulkodó: a hamis sminkek vegyszerillatúak és nehezen kenhetőek
  • ha van a termékhez applikátor, akkor általában nem egyezik az alakja, mérete valamint rossz a minősége

Veszélyei

A hamis termékek legnagyobb veszélye az, hogy nem tudni miből készültek: a dobozon az eredeti összetevőket tüntetik fel, viszont biztosan nem azt tartalmazzák. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a hamisított sminktermékek számos esetben tartalmaznak higanyt, arzént, festéklemosót és pillanatragasztót is. A káros anyagokkal próbálják feljavítani a termékek minőségét, hogy jobban pigmentáltak legyenek, vagy a rúzsok hatása csillogóbb legyen. Ezek a kémiai összetevők erősen irritálhatják a bőrt, ami miatt akné, vagy más tartós bőrprobléma alakulhat ki. A szemre szintén veszélyesek, hiszen gyulladást okozhatnak.

A hamisított sminkekről szóló rémtörténetekkel tele van az internet: összeragadt száj rúzstól, bedagadt szemek szempillaspiráltól, bőrirritáció alapozótól. Súlyosabb esetben, akár kémiai égést is előidézhetnek. A sminkutánzatok maradandó bőrkárosodást is okozhatnak, sőt, voltak, akik kórházi ellátásra szorultak egy-egy hamis smink használata után. A mellékhatások miatt sohasem szabad hamisított terméket használni, és mindig csak megbízható üzletből és webáruházból érdemes rendelni.

Képek: Getty Images

 

 

  • Megosztás:
hirdetés