A C-vitamin nem csak az immunerősítés szempontjából fontos a szervezet számára. Ha nincs belőle elég, nem működik megfelelően a zsíroxidáció, nehezebben regenerálódnak a szövetek, illetve csökken a kollagéntermelés. A hámréteg rugalmatlansága, az idő előtti ráncok és lassan gyógyuló bőrhibák kialakulása, valamint a rendszeres edzés ellenére is gyenge izomfejlődés egyaránt jelezheti a hiányát.

hirdetés

A C-vitamint nem tudja raktározni, illetve előállítani a szervezet, ezért különösen fontos a folyamatos pótlása. Mivel az aszkorbinsav vízoldékony, viszonylag gyorsan ürül a testből, ezért az egyszerre bevitt nagyobb mennyiség sem mindig jelent megoldást a hiánytünetek megelőzésére.

A fokozott aktivitás, a dohányzás, a vizelethajtó italok – kávé, tea – gyakori fogyasztása megnöveli a C-vitamin-bevitel igényét, de akkor is érdemes jobban odafigyelni a szükséglet fedezésére, ha diétázol, vagy nagyobb fizikai terhelésnek vagy kitéve. Antioxidáns tulajdonságai miatt, a C-vitamint afféle multifunkcionális szépségvitaminnak tekintik, bár önmagában még édeskevés ahhoz, hogy valóban lassítsa az öregedési folyamatokat.

C-vitamin hatása bőrre

A bőr nagyon meghálálja, ha elegendő aszkorbinsavat juttatsz be a szervezetedbe. Elsősorban természetes forrásokból érdemes pótolni, de a kiegyensúlyozott étrend mellett táplálék-kiegészítőket is bevethetsz. Fontos tudni, hogy a bőr hamarabb jelzi a C-vitamin szintjének apadását, mint ahogy az egészen vészessé válna, hiszen, ha csak kevéssel tud gazdálkodni a szervezet, okosan átcsoportosítja a létfontosságú belső folyamatokhoz, így a hámréteg már csak a töredékével gazdálkodhat.

 

Mivel a bőrnek naponta meg kell küzdenie a káros környezeti hatásokkal – szmog, UV-sugárzás, szállópor – és a méregtelenítő folyamataihoz nagyban hozzájárul a C-vitamin, nem nehéz elképzelni, mennyire védtelen ebben a harcban, ha nem állnak rendelkezésére a sejtek védelmét és megújulását elősegítő feltételek.

Antioxidáns hatása révén, a C-vitamin megvédi a sejteket az anyagcsere-folyamatok során keletkező szabad gyökök romboló tevékenységével szemben, és segíti a gyulladások csökkentését. Ha azt észleled, hogy egy-egy megfázás után nehezebben regenerálódik a bőröd, valószínűleg kiürült az aszkorbinsavkészleted.

A kollagénszint csökkenése mellett számos olyan reakciót indít el a C-vitamin hiánya a bőrben, aminek következtében a védelmi vonala meggyengül, a kötőszövetek fellazulnak, rugalmatlanná válnak, a felszíne papírvékony, száraz, vöröses és érzékeny lesz, valamint megnő az irritációra való hajlama. Bár a narancsbőr kialakulása összetett probléma, amit számos kedvezőtlen tényező együttes fennállása idéz elő, az elégtelen antioxidáns-bevitellel is összefüggésbe hozható.

Ma már a kozmetikai iparban is bizonyított tény, hogy a C-vitamin képes lassítani a ráncok képződését, és a sejtregenerálódást elősegítve, a pigmentfoltok csökkenéséhez, valamint a kicsattanóan üde, ragyogó bőrképhez is hozzájárul.

 

Bár a külsőleg – szérumokkal, krémekkel – bejuttatott aszkorbinsav csak tűzoltásra jó, amennyiben a hámréteg kívülről-belülről megkapja a megújulásához szükséges antioxidáns-mennyiséget, valóban meghálálja a törődést. A szem alatti sötét karikák is ritkábban jelentkeznek, ha megfelelő a test C-vitamin-ellátása, és gyorsabban gyógyulnak az apró felületi sérülések, pattanások után maradt foltocskák, elszíneződések.

Az aszkorbinsav szorosan kapcsolódik a kollagén előállításának folyamatához, ez a fehérje pedig nem csak a bőr szerkezetét erősíti, hanem az inak, ízületek, a csontok és vérerek, valamint a hajszálak egészséges felépítésében is szerepet vállal.

Az erek rugalmassága szintén nagyban függ a C-vitamin pótlásától, ugyanis, ha nem kap elegendő mennyiséget belőle a szervezet, a hajszálerek könnyebben elpattanhatnak. A fogmosáskor tapasztalt gyakori fogínyvérzés, vagy a bőrfelszín alatt keletkező kisebb véraláfutás, úgyszintén jelezheti ennek a fontos mikrotápanyagnak a hiányát.

A kevés C-vitamin-bevitel megnehezíti a fogyást

Bár növeli a diéta és a testedzés hatékonyságát, az aszkorbinsav nem csodaszer, vagyis pusztán attól, hogy megemeled a bevitt mennyiséget, nem fogsz lefogyni. Ám, mivel részt vesz a test zsírbontó folyamataiban, és növeli az energiatermelést, ha nem is közvetlen módon, de hozzájárul a zsírégetést indukáló fizikai aktivitás hatékonyságához. Talán meglepő, de a C-vitamin az izomfejlődést úgyszintén előremozdíthatja. Fontos szerepe van az aminosavak anyagcseréjében, a fehérje és a kollagén pedig támogatja az izmok munkáját és növekedését.

A C-vitamin bizonyos szinten a fáradékonyságot is csökkenti, ugyanis részt vesz a vérképzésben azáltal, hogy elősegíti a vas felszívódását. Ha az oxigén szállítása megfelelően funkcionál a testben, az pozitívan befolyásolja az anyagcsere működését is. A vashiány fáradékonysággal, fázékonysággal, hajhullással, fejfájással, és rossz közérzettel jár, ezek a tünetek pedig éppúgy utalhatnak a C-vitamin elégtelen bevitelére.

 

A gyakoribb megbetegedések és az immunerősítés miatt télen ajánlott több C-vitaminnal feltölteni a szervezetet, de a nagy dózisú tabletták helyett leginkább a folyamatos, kisebb adagokban történő pótlás lehet ideális. Mivel a felesleg folyamatosan ürül a vizelettel, fokozatos bevitellel jobban hasznosul a mikrotápanyag.

Igaz, vízoldékonysága miatt a C-vitamint nehéz túladagolni, nagyobb mennyiség hatására adódhatnak mellékhatások, például gyomorirritációt, hasmenést is okozhat, ezért nem javasolt túlzásba esni vele. Úgy a legoptimálisabb, ha a táplálék-kiegészítő tabletta mellett az étrendedre is odafigyelsz, hogy megfelelően elosztva tartalmazza a természetes C-vitamin-forrásokat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés