A C-vitamin sokféle módon hasznosul a szervezetben: amellett, hogy erősíti az immunrendszert, hozzájárul a kollagéntermeléshez, és nagy szerepet játszik a zsíranyagcsere zavartalan működésében. Egészséges, változatos étrend kiegészítéseként, egy-egy tudatosan összeállított smoothie sokat tehet a bőröd épségéért és szépségéért.

hirdetés

A megfelelő C-vitamin-bevitel nem csak akkor fontos, ha náthával küzd az ember, vagy a bőre állapotán szeretne javítani. Mivel esszenciális vitaminról van szó, amit a szervezet nem tud előállítani, a napi szükségletet külső forrásokból kell megoldani. A táplálék-kiegészítő tabletták nem elegendőek, úgy optimális, ha az étkezésed is támogatja az utánpótlást.

Fertőzéses megbetegedések, várandósság, szoptatás, intenzív edzés, vashiányos vérszegénység, vagy dohányzás mellett a szervezet C-vitamin-igénye megnő, ilyenkor nem árt többet fogyasztani a természetes forrásaiból.

Arra is figyelni kell, hogy néhány tényező befolyásolhatja a felszívódását, hasznosulását, mint például a rendszeres kávéfogyasztás. Mivel a felesleg vizelettel ürül a szervezetből, érdemes egyenletesen elosztani a folyadékfogyasztást, és mindennap ügyelni a vitaminpótlásra.

5 smoothie, ami belülről szépíti a bőrt: tele C-vitaminnal, ráncok ellen

Amikor vészesen leapad a vitaminraktár, a bőröd azonnal jelzi a problémát. Nem tud segélykiáltást intézni feléd, ezért kellemetlen tünetekkel adja tudtodra, hogy fogyóban a C-vitamin. A szervezet okos tűzoltó, ilyenkor a létfontosságú folyamatok támogatására törekszik, ezért a bőrtől vonja el az értékes mikrotápanyagokat.

 

C-vitamin híján a kollagéntermelés akadozik, és az oxidációs folyamatok során keletkező szabad gyökök szabadon garázdálkodhatnak. Mindez felgyorsítja a bőrmegereszkedések és a ráncok kialakulását, a hámréteg lassabb regenerációjából adódóan pedig, a pigmentfoltok is megszaporodhatnak. A pattanások hegei sem gyógyulnak megfelelő ütemben, ha a bőr nem kap elegendő aszkorbinsavat. Ezek a smoothie-k koncentráltan tartalmazzák, hiszen olyan összetevőkből állnak, melyek az antioxidánsok gazdag forrásai.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés