A kollagén utánpótlása a szervezetben 25 éves kor felett fokozatosan csökken, amikor pedig vészesen apadni kezd, a bőr veszít rugalmasságából és egyre markánsabbak lesznek a ráncok. A kollagéntermelés szempontjából a táplálkozásunk és az életmódunk egyaránt nagy szerepet játszik, különösen, hogy bizonyos ételekkel serkenthető ez a folyamat.

hirdetés

Bár a kollagénszintézis idővel természetes módon belassul, amit nem akadályozhatunk meg semmilyen csodaszerrel, a modern bőrkezelések és kencék mellett bevitt tápanyagokkal is befolyással lehetünk arra, hogy ez mikor következik be.

A kollagén számos fontos funkciója mellett a bőrszövet regenerálódásáért, rugalmasságáért, és vízmegkötő képességéért is felel, így amikor egyre kevesebbet termel belőle a szervezet, a bőr üdesége hanyatlani kezd. A bőröregedés ugyan törvényszerűen bekövetkezik, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezdődnek a tünetei. C-vitaminban, antioxidánsokban és aminosavakban gazdag táplálkozás esetén a kollagénszint apadása némiképp ellensúlyozható.

6 étel a fiatalos bőrért: javul a kollagéntermelés, ha ezeket eszed

Megfelelő feltételek nélkül a szervezet kollagéntermelése cseppet sem hatékony, sőt akadozik. A dohányzás, a tartós kialvatlanság, a túl sok cukorfogyasztás, a stressz és az erős UV-sugárzás hatására a kollagénszövetek meggyengülnek, és nem cserélődnek olyan gyorsan, mint az szükséges lenne.

Ugyanígy lassítja a tartópillérek utánpótlását a C-vitamin hiánya, illetve a fehérjeszegény táplálkozás. Mivel a kollagén egy fehérje, aminosavakból épül fel, ezért jó, ha a legfontosabb alkotóelemeit az étrendünk is tartalmazza.

 

A lizin, a glicin és a prolin egyaránt részt vesz a kollagénrostok képződésében, ezek közül a lizin például esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud előállítani, tehát táplálékkal kell bevinnünk. Ám ahhoz, hogy a megtermelt kollagén ne essen szét idő előtt, bizonyos antioxidáns hatású anyagokra is szükség van, melyek kiiktatják a ráncok kialakulását elősegítő szabad gyököket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés