Míg a botox megfagyasztja az arcot azáltal, hogy blokkolja az izmok összehúzódását, a dermaroller beindítja a bőr sejtmegújító folyamatait, így éri el, hogy kisimuljanak a ráncok, és csökkenjenek a bőrhibák. Az utóbbi sokkal több problémára jelenthet megoldást.

A dermaroller méltán vált népszerűvé a kozmetika és a bőrgyógyászat területein, hiszen nemcsak a ráncok és pigmentfoltok csökkentésében jeleskedik, gyakorlatilag teljes körű megújulásra veszi rá a bőrsejteket. A több száz tűt tartalmazó henger egyszerű eszköznek tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy bárki azonnal készen áll az otthoni használatára.

Így hat a dermaroller a bőrre

A tűk használatával történő mezoterápiás eljárások célja, hogy a bőrön ejtett mikrosérülések beindítsák, illetve fokozzák a sebgyógyító folyamatokat, ezáltal megújuljanak, regenerálódjanak a bőrsejtek. Míg a botox megbénítja az ingeráramlást a bőr alatti izmokban, a dermaroller lázas munkára fogja a szöveteket.

Az apró tűszúrások hatására gyorsabb ütemre kapcsol a kollagéntermelés, javul a bőr vérkeringése és anyagcseréje, vagyis, nemcsak a ráncok simulnak ki, hanem az aknés hegek, a striák, valamint a pigmentfoltok is jelentősen elhalványodnak, majd több kezelést követően láthatóan lecsökkennek. Az bőr visszakapja tömörségét és rugalmasságát, a petyhüdt területek pedig feszesednek, így általánosságban jobb bőrállapot tapasztalható.

Minden, amit az eszközről tudni kell

A dermarolleres kezelés minden alapbőrtípus számára ajánlott, a terápiát pedig kizárólag kozmetikus, vagy bőrgyógyász végzi. Bőrproblémától függően, más-más tűmélységek ajánlottak: a kozmetikusok csak 0,2 -0,5 milliméteres tűhosszúsággal dolgoznak, a bőrgyógyászok azonban 1-3 milliméteres tűmélységet is alkalmazhatnak, amennyiben kellő tapasztalattal rendelkeznek az eszköz használatát illetően.

Mivel a kezelés elősegíti a kollagéntermelést, kollagén-indukciós terápiának is nevezik az eljárást. A mezoterápiás módszer pedig nemcsak tűszúrásokkal stimulálja a bőrt, hanem fontos hatóanyagokat juttat be így a mélyebb bőrszövetekbe.

A dermarolleres kezelésnek, ha jól végzik, nincs ismert mellékhatása, ennek ellenére nem mindenkinek ajánlott, és nem is teljesen kockázatmentes. Bár otthoni használatra is kaphatóak tűket tartalmazó bőrfiatalító hengerek, mivel egyes tűmélységek az irharétegig hatolnak, megfelelő szaktudás hiányában nem ajánlott bevállalni a házi kezeléseket.

Először is fontos a helyes diagnosztizálás, hiszen a különféle bőrproblémák más-más tűmélységben történő terápiát igényelnek. Másodszor pedig, nem árt kiküszöbölni a felesleges sérüléseket, melyeket bárki könnyedén okozhat magának, ha semmit sem tud a dermaroller használatának protokolljáról.

A dermarollereket árusító cégek többsége részletes, képekkel illusztrált útmutatást ad a roller alkalmazásáról, vagy a kezelés elsajátítását segítő tanfolyamokat tesz elérhetővé. Fontos, hogy a vásárolt dermaroller minőségi, steril eszköz legyen, hiszen csak így garantálható, hogy a terápia nem okoz maradandó sérüléseket, hegeket a bőrön.

A dermarolleres kezelés előnyei

Már egy-két alkalom után látványos eredmény tapasztalható, viszont a bőr teljes regenerációja és megújulása akár több hónapig eltarthat. Érzékeny bőrön is alkalmazható a dermaroller, hiszen csak kismértékű, leégéshez hasonló bőrpírt okoz, amely a kezelés után szinte azonnal, vagy egy-két napon belül elmúlik.

Előfordul, hogy egy kis bőrszárasság, vagy enyhe hámlás tapasztalható a dermarolleres kezelés után, mely könnyen megszüntethető nyugtató és hidratáló arcmaszkkal. A test bármely bőrfelületén használható az eszköz, mely sokrétű kozmetikai és bőrgyógyászati terápiát tesz lehetővé. Az eljárás teljesen természetes reakciókat vált ki a bőrből, csupán javítja annak megújulási folyamatait.

Mikor nem ajánlott a dermaroller?

Aktív bőrfertőzés, herpesz, pattanás, vagy ekcéma esetén a kezelés nem javasolt, de a sérülések miatt anyajegyek környékén is kockázatos lehet a dermaroller használata.

Szintén tilos a kezelést alkalmazni, ha krónikus bőrbetegségről, rosszindulatú bőrelváltozásról, aktív aknéról, rosaceáról, vagy pikkelysömörről van szó, vagy ha valakinél véralvadási problémák merülnek fel. Terhesség és szoptatás alatt, illetve cukorbetegség esetén szintén nem ajánlott a dermarolleres terápia.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés