Az alga fontos antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel és nyomelemekkel támogatja a bőr egészséges működését. Feszesítő, vízmegkötő és regeneráló hatását régóta kiaknázza a kozmetikai ipar, különféle típusai más-más fronton nyújtanak segítséget a bőröregedés lassításában.

hirdetés

Manapság rengeteg bőrápoló kence tartalmaz valamilyen típusú algakivonatot, így nem csak kozmetikai test- és bőrkezelések során élvezheted az előnyeit. Különösen a tengeri algák vagy moszatok kerülnek hangsúlyba, ha a bőrszerkezet javítása és fiatalítása a cél.

Nem véletlenül, hiszen rendkívüli alkalmazkodóképességgel megáldott, a túlélést sportként űző élőlényekről van szó, melyek nagyon értenek ahhoz, hogyan gyűjtsék össze magas koncentrációban a különféle mikrotápanyagokat. Számos fajtájuk felbukkan a szépségápolás terén, a vörös- és barnamoszatok mellett a zöld algák a leggyakoribb összetevők.

Komplex bőrfiatalítás az alga erejével

A tengeri algák a bőr számára jól hasznosítható fehérjéket, aminosavakat, poliszaharidokat, antioxidánsokat, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. Kivonataikat főként hidratáló, feszesítő és vízmegkötő anyagként hasznosítja a kozmetikai ipar, de ezek a hatóanyagok a sejtek megújulását, a szövetek méregtelenítését, valamint a pigmentáció mérséklődését is elősegítik.

 

Alapvetően mindegyik algakivonatról elmondható, hogy fokozza a bőr vérkeringését, ezáltal jelentősen javítja a kötőszövetek rugalmasságát. Legtöbbjük C-vitaminban gazdag, ami hozzájárul a megfelelő kollagénszintézishez, ráadásul csökkenti a külső környezeti ártalmak – például a szmog – sejtromboló, bőröregítő hatását. A pigmentfoltok halványításán túl a fakó, kimerült bőr élénkítésére úgyszintén alkalmas.

Az algákban található szilícium és fluor a feszességet támogatja, a cink a sejtkárosító szabad gyökök ellen dolgozik, a niacin a pattanások megelőzésére alkalmas, a kén természetes gyulladáscsökkentőként működik, a magnézium a bőr egészséges anyagcseréjéhez járul hozzá, a szelén pedig a rugalmasságot fokozza, valamint védi a bőrsejteket az oxidatív stressz ellen. Továbbá hosszú láncú cukorvegyületek, poliszaharidok is fellelhetőek bennük, melyek megnövelik a bőr ellenálló és megújulási képességét.

Milyen algakivonatokkal találkozhatsz a kencékben, és melyik mire jó?

  • A dictyopteris membranace alga szabályozza a pigmentációs folyamatot, csökkenti a foltok, bőrelszíneződések intenzitását és méretét.
  • A phormidium persicinum egyfajta kék mikroalga, mely mélyen hidratálja a bőrt, serkenti a regenerálódási folyamatokat, valamint rugalmas, sima tapintású felszínt biztosít. Hatékonyabbá teszi a C-vitamin felszívódását, és bizonyos szintig óvja a sejteket a káros UV-sugaraktól.
  • A zöld algák – például chlorella, spirulina, codium – előnye, hogy klorofilltartalmuk igen jelentős. Ennek köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, elősegítik a méreganyagok távozását és a bőrsérülések gyógyulását. Karotinoidokat is tartalmaznak, melyek némelyike erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • A vörös moszatok – például lithothamnium – foszforban bővelkednek, ami elengedhetetlen az egészséges sejtmembránhoz. Emellett magnéziummal is büszkélkedhetnek, mely szükséges a fehérjeszintézishez, ezáltal hozzájárul a kollagéntermeléshez.
  • A barna moszatok – például laminaria – leginkább C- és E-vitaminban, illetve magnéziumban és kalciumban gazdagok. Kiválóan alkalmasak az érett bőr ápolására, hiszen vízmegkötő hatásukkal is hozzájárulnak a ráncok finomításához. A feldolgozásukból keletkező alginsavat gélképző, emulgeáló és stabilizáló, sűrítő összetevőként alkalmazzák a kozmetikában.

 

Az algakivonatok a legtöbb bőrtípus számára jól tolerálható hatóanyagok, melyek csak nagyon ritkán okoznak irritációt. Mivel a tengeri moszatok nem csak az értékes mikrotápanyagokat, hanem a nehézfémeket, és egyéb szennyező anyagokat is kiszűrik a vízből, fontos, hogy csak ellenőrzött, bevizsgált algás kozmetikumokat használj, melyekhez biztonságos lelőhelyekről gyűjtik össze a feldolgozásra kerülő moszatokat.

Mielőtt a krémekbe, és egyéb bőrápolási termékekbe kerülnének, modern technológiai eljárásokkal kiszárítják őket, azután porokat, kivonatokat készítenek belőlük. Házi pakoláshoz is vásárolhatsz ilyen porokat, melyeket csak vízzel kell elegyítened, hogy kenhető masszát kapj.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés