A kollagénhez hasonlóan, manapság a peptidek is gyakran szóba kerülnek a bőrfiatalító innovációkkal kapcsolatban. Azt azonban csak kevesen tudják, miért jó, ha az arcápolás részévé válnak?

A peptidek változatosan segítik a bőr regenerálódó képességét, ezáltal nélkülözhetetlen a szerepük a sejtek megújulásában. Valójában nagyon pici molekulákról van szó, de a munkájuk annál fontosabb, hiszen a bőr feszességét és rugalmasságát támogatják.

Na, de hogyan is kell elképzelni a szorgos kis peptideket? Bőrünk hosszú aminosav-láncolatokból épül fel, vagyis különféle fehérjékből, mint például a kollagén, vagy az elasztin. A peptidek hasonlóan aminosavakból állnak, viszont sokkal rövidebb láncot alkotnak, mint a fehérjék, így valójában csak fehérjetöredékek.

Hogy működnek a peptidek?

Nemcsak a bőrben, a szervezet egészében előfordulnak peptidek, melyek leginkább úgy működnek, mint egy diszpécser. Amikor fehérjék bomlanak le a bőrben, peptidek keletkeznek, melyek információkat hordoznak a vevőreceptorral rendelkező bőrsejtek számára. Ha kollagént veszít a bőr, a peptidek hírt adnak erről a kollagéntermelő sejtenek, melyek így pótolni tudják a hiányt. A természetes öregedési folyamatban a kollagén termelése fokozatosan lecsökken.

Ám bizonyos öregítő tényezők hatására – erős UV-sugárzás, dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás, szmog, stressz, tartós kialvatlanság – az információáramlásban zavar keletkezik.

A kollagén idő előtt lebomlik, a peptidek hírvivő láncfolyamata azonban megszakad, így a sejtek nem termelnek több kollagént, hogy pótolják a hiányt. Ugyanez a helyzet az elasztinnal, illetve az izomzatot felépítő fehérjékkel, melyek a peptidek munkája nélkül nem tudnak regenerálódni, újratermelődni, így az arcbőr ideje korán megereszkedik.

Peptidek az arcápolásban

Többféle peptidek léteznek, például olyanok, melyek a kollagén szintézisét segítik elő, vagy amelyek stimulálják, nyugtatják a bőrt. A gyulladások csökkentésére, és az antioxidánsok hatásának fokozására alkalmas peptidekkel is találkozhatunk a kozmetikai iparban.

A bőrápolásban kollagéntermelést stimuláló, hámlasztó, mélytisztító, bőrnyugtató, hidratáló, bőrtápláló anyagokat hordozó, és sejt-, illetve fehérjevédő funkcióval rendelkező peptidek is előfordulnak.

A szépségipar jelenleg a harmadik generációs peptidek bevezetésénél tart, ami azt jelenti, hogy már nemcsak a kollagéntermelés stimulálására, hanem az allergén, vagy mellékhatásokkal bíró hatóanyagok helyettesítésére is szolgálnak. A szérumokban, krémekben található peptidek a szervezetünkben keletkező társaik mintájára lettek megalkotva, így a munkájukat is abszolút képesek utánozni.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ezek közül mennyi képes felszívódni, és hogyan? A peptidek másképp működnek, mint a hidratáló hatóanyagok, melyek felszívódnak a bőrbe, és ott kifejtik hatásukat. Sokkal rafináltabban érik el, hogy feszesebb és rugalmasabb legyen a bőr. Ha a krém a lebomló kollagén láncolatát utánozza hatóanyagaival, vagyis olyan peptideket tartalmaz, melyek a kollagénrostok szétesése után keletkeznek, akkor a bőrsejtek riadót fújnak.

A bőrben lévő peptidek, még ha kevesen is vannak, úgy érzékelik, hogy irtó sok kollagén bomlott le, amit pótolni kell. Valójában téves információkat adnak a sejteknek, így újra gőzerőre kapcsol a megcsappant kollagéntermelés, ebben rejlik a ránctalanító hatásuk.

Milyen peptideket keress az összetevők között?

A sejtek közötti kommunikációt látja el a Matrixyl 3000 peptidkombináció, amely Palmitoyl Oligopeptid és Palmitoyl Tetrapeptid-1 összetevőkből áll, és nemcsak a kollagéntermelést aktiválja, hanem a hialuronsav megújulását is elősegíti. A Palmitoyl Tripeptid-1 hasonlóképpen hat a bőrre, mint a retinol, amely egy A-vitamin származék.

A Palmitoyl Tripeptid-5 és a Palmitoyl-Pentapeptid-4/3 szintén ránctalanító hatású fehérjetöredékek, melyek az elasztin- és kollagénrostok képződését szorgalmazzák.

Szérumokban is fellelhető a Palmitoyl Hexapeptid-19, amely izomlazító hatású, vagyis a botoxhoz hasonlóan csökkenti az apró mimikai izmok összehúzódását, így rendszeres használatával simább felületű lesz a bőr. A Copper-Tripeptide-1 hatása nagyon összetett, például csökkenti a gyulladásokat, és elbánik a sejtromboló szabad gyökökkel, miközben még a kollagén szintézisét is aktiválja.

Elképesztően sok peptid létezik még a kozmetikai iparban, érdemes többfélét is kipróbálni.

  • Megosztás:
hirdetés