A legtöbben általában különféle kencékkel kezelik a bőrhibákat, pedig a makacs bőrtünetek olykor a szervezetben zajló belső folyamatok zavaráról, valamely ásványi anyag, vagy vitamin hiányáról tanúskodnak. Ezért jó, ha tudod, mikor hatástalanok a krémek, és hogyan nyerheted vissza a bőröd békés állapotát.

hirdetés

Belegondolni is elképesztő, hogy a bőrünk naponta mi mindentől igyekszik megóvni a testünket. A szervezet első számú bástyájaként véd a külső behatások, a kórokozók, a kémiai anyagok, a hideg és a meleg, illetve a napfény ellen, de emellett a belső állapotunkról is képet ad, hiszen széles skálájú tünetekkel jelzi, ha odabent felborul az egyensúly.

A táplálkozás, az életmód, az emésztési és hormonális ingadozások mind nyomot hagynak rajta, amelyek ellen a krémek csak kevés eséllyel fejtik ki hatásukat. A kozmetológusok jól olvasnak a bőr figyelmeztető jeleiből, ezért összeszedtük azokat az összefüggéseket, amelyekre a leggyakrabban hívják fel a figyelmet.

Táplálkozás és bőrtünetek

A táplálkozás minősége nagymértékben befolyásolja a bőr állapotát. A fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányát elsőként mindig a bőr jelzi. Ha nem jut elég szelénhez és E-vitaminhoz a szervezet, a bőröregedés folyamata felgyorsul. A vashiány hosszú távon vérszegénységhez vezethet, ami számos egyéb tünetekkel járhat a bőrproblémákon túl, de jó, ha már időben olvasni tudsz ezekből a segélykiáltásokból.

A vérszegénység azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek száma lecsökken a vérben, ezért a bennük lévő hemoglobin mennyisége is megcsappan. Mivel a hemoglobinok felelnek az oxigén szállításáért, a bőr oxigénellátása romlik, ezért sápadttá, fakóvá, vagy szürkévé válik. Elhúzódó vérszegénység esetén a bőröregedés láthatóan felgyorsul, hiszen a bőr ellenálló képessége visszaesik.

Az esszenciális zsírsavak úgyszintén szerepet játszanak a bőr egészségének fenntartásában. Elősegítik ugyanis a sejtmembránok felépítését, megóvva őket a külső behatásoktól, illetve a sejtosztódásban és a vér oxigénszállításában is részt vesznek. Az omega-6 zsírsavak hiánya gyulladásos, ekcéma jellegű bőrtüneteket okoz, a felhám jelentősen kiszáradhat, így hajhullás is jelentkezhet. Az omega-3 zsírsavak lecsökkenésével a bőr kevésbé tud védekezni – például a hideg ellen -, orrkörnyéki ekcéma, makacs bőrszárazság, korpásodás alakulhat ki.

A cink fontos szerepet vállal a kollagén- és a fehérjeszintézisben, ugyanakkor az immunrendszert is erősíti. Ha keveset viszel be ebből a nyomelemből a szervezetedbe, pattanásokkal, gyulladásos bőrproblémákkal, kiütéssekkel, bőrszárazsággal, valamint hajhullással számolhatsz.

A csokoládé iránti olthatatlan vágy magnéziumhiányra is utalhat. A magnéziumszint csökkenésével megnő a gyulladásos bőrtünetek, a rosacea, a pikkelysömör, az ekcéma és a pattanások kialakulásának kockázata. A C-vitamin a sebgyógyulást, a kollagéntermelést, és a bőr méregtelenítő folyamatait is elősegíti.

Ha az ajakbalzsam hatástalannak bizonyul a szájzug és az ajkak kiszáradása és berepedezése ellen, érdemes több B2-vitaminban gazdag ételt fogyasztani. Az A-vitaminról se feledkezz meg, hiszen, ha nincs belőle elegendő a szervezetben, a bőr durván kiszáradhat, az elhalt hámrétegek alatt pedig pattanások keletkezhetnek.

Táskás szemek: így növeld a krémek hatását

A szemmozgató izmok gyengülése is okozhatja, hogy a megereszkedett alsó szemhéjban összegyűlik a folyadék és a zsírszövet. A szemkörnyéki duzzanatok az alváshiányon túl a vízvisszatartás következtében éppúgy kialakulhatnak. A sós ételek fogyasztása, valamint a szervezetben lezajló hormonális ingadozás egyaránt fokozhatja ezt a reakciót.

Bár a bőröregedés természetes folyamat, az alsó szemhéjak megereszkedését lehet némiképp ellensúlyozni, néhány szokás kialakításával. Az alváspozíció megválasztása különösen lényeges, hiszen a bőr alvás közben regenerálódik.

A hason fekvés helyett jobb inkább oldalra, vagy hanyatt fordulni. A párnahuzat megválasztása szintén döntő lehet a szemkörnyék simaságát illetően. Továbbá érdemes kiegyensúlyozottan elosztani a napi folyadékfogyasztást úgy, hogy ne estére jusson a nagyobb adag.

A legjobb, ha lefekvés előtt pár órával már csak kevés vizet iszol. A táskás szemekre ajánlott krémeket reggel ajánlott felkenni, illetve elalvás előtt négy órával már tilos fehérjében és sóban gazdag ételeket fogyasztani. Mivel a megrekedt zsírszövet rontja a szemkörnyéki vérkeringést, masszázzsal, szemtornával javítható a helyzet.

Helyes légzéssel a narancsbőr ellen

A narancsbőr az egyik legmakacsabb bőrprobléma, amit a bőr alatti zsírszövetek elváltozása okoz. Legfőbb kiváltó oka a perifériás keringés és a nyirokrendszer funkcionális zavara, illetve a laza kötőszövet. Ez utóbbit akár genetikai tényezők is előidézhetik.

A cellulit összetett probléma, melynek esetében a speciális krémek csak a tüneteket enyhítik, de nem állítják meg a folyamatot, és nem is fordítják vissza. A bőrgyógyászok ilyenkor különféle kezelési módszereket, praktikákat, életmódbeli változtatásokat, és mindezek kiegészítéseként kencéket javasolnak, de van egy kevésbé ismert tippjük, amely szintén segíthet a hepehupák elleni küzdelemben.

A felületes mellkasi légzés során a nyirokkeringés és a szövetek oxigénellátása romlik, ezáltal a méreganyagok nehezebben tudnak kiürülni a szervezetből. A levegővétel ugyan ösztönös dolog, de tévedés azt gondolni, hogy nem lehet rosszul csinálni. A stresszes, rohanó mindennapok egyre inkább előidézik a felületes légzést, amire az ülőmunka és a kevés testmozgás is rásegít. A hasi légzés elsajátítása nem csak a bőr egészsége miatt fontos, hiszen megnöveli a tüdőkapacitást és sokkal hatékonyabbá teszi a sejtek oxigénellátását.

Mivel a narancsbőr kiváltó oka lehet a stresszes, mozgásszegény életmód, a megszüntetésében óriási segítség lehet a hasi légzés, mely serkenti a nyirokkeringést, természetes módon nyugtat, és javítja a bőr méregtelenítési folyamatait. A hasi légzést a testmozgás még jobban elősegíti, ezért a krémek mellett érdemes ezt a fegyvert is bevetni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés