A hullámos és göndör haj selymesen fényes felületét nehéz megőrizni, de már a szimpla ápolás során sokat tehetsz a tincsek szöszösödése ellen.

hirdetés

Bár az egyenes tincsek esetében sem ritka jelenség, a göndör haj szöszösödése különösen gyakori probléma. Pláne ilyenkor, a nyár vége felé araszolva, amikor már jó néhány strandolást elszenvedett a frizura, és az UV-sugárzásból is kapott eleget.

Mi áll a göndör haj szöszösödése mögött?

A hajszálak külső védőrétege úgynevezett kutikulákból áll, amelyek pikkelyszerűen simulnak egymásra, biztosítva ezzel a haj rugalmasságát, hajlékonyságát, miközben a nedvességet is bent tartják. Az egészséges hajszálak porozitása minimális, vagyis a kutikulák többnyire zártak, vagy csak nagyon kis mértékben vannak felnyílva, felhasadva.

A hullámos és göndör tincseknél gyakoribb a hajszerkezet sérülése, emiatt jóval nagyobb mértékű a szálak porozitása. Bár a természetesen loknis frizura erősebb szálakból áll, általában nagyobb igénybevételnek van kitéve. Sokan egyenesítik, vasalják, vagy egész egyszerűen nem megfelelő módon szárítják, kezelik a bodros hajfürtöket. Eleve már a fésüléskor ügyelni kell arra, hogy a tincsek ne szenvedjenek sérülést, ha a száraz göndör hajnak vadul nekiesünk hajkefével, annak minden bizonnyal bolyhos frizura lesz a vége. Ugyan vizes állapotában könnyebb kifésülni, a loknik ilyenkor még sérülékenyebbek.

Kép: Getty Images.

 

Ezért gyakran pont a gondos ápolás címén sérül a hajszerkezet, a kutikulák felhasadnak, elcsúsznak egymásról, így a továbbiakban csökken a szálak vízmegtartó képessége. A szétálló kutikulák miatt a fürtök porózusabbak, ellenálló képességük igencsak meggyengül, ezért a hajszárítás, formázás, festés, egyenesítés, strandolás, UV-sugárzás hatására igencsak szárazzá, durva tapintásúvá, sprőddé válnak.

Tulajdonképpen a haj szárazsága okozza a szöszösödést, ami párás időben még jobban felerősödik. A dehidratált hajállapot egyik oka, hogy a göndör fürtökön nehezebben oszlik el a fejbőr által termelt faggyú, ami megvédi a szálakat a kiszáradástól és a szöszösödéstől. Párás időben a loknik felugranak, begöndörödnek, de sérült kutikulákkal nem tudják megtartani a nedvességet, ezért szöszössé válnak, és könnyen szálldosni kezdenek a levegőben.

Mit tehetsz a göndör haj szöszösödése ellen?

Bár magától értetődően ilyenkor hidratálásra van szüksége a hajnak, ha továbbra sem kíméled a fürtjeidet, nem tudják megfelelően megtartani a nedvességet. Elpárolog a víztartalmuk, romlik a rugalmasságuk, ezért a bolyhosodás problémája újra és újra visszatér.
Elsősorban az ápolási szokásaidat kell felülvizsgálni, illetve szükség esetén megreformálni.

Hajmosás, fésülés, szárítás

Bár az egészséges hajszálakra is veszélyt jelenthetnek az erősen tisztító, felületaktív kemikáliák, az eleve sérült kutikulákkal rendelkező, gyenge hajszerkezetet még inkább roncsolják. Így célszerű elkerülni a vegyszerektől hemzsegő samponokat, és javasolt főként a természetes összetevőkben bővelkedő, gyengéden tisztító kozmetikumok felé fordulni. Akár egyenes, akár hullámos vagy göndör hajról van szó, a forró vizes hajmosás mindenképpen káros tud lenni.

Kép: Getty Images.

 

Nemcsak egy erős tisztítóanyag, hanem a magas hőfokú víz is teljesen feloldhatja a fejbőr természetes védőrétegét, amely a verejtékből származó aminosavakból, valamint vízből és különféle lipidekből, avagy zsírból áll. Ez a savköpeny nemcsak óvja a bőrt a külső behatásoktól, hanem egyúttal a rugalmasságát is biztosítja. Túltisztítás, gyakori vagy forró vizes hajmosás esetén a hidrolipid filmréteg sérülhet, ezáltal a hajhagymák védelme is meggyengül.

Ügyelj arra, hogy a víz közepes, vagyis langyos hőmérsékletű legyen, és samponozás után öblítsd le alaposan a hajad, hogy ne maradjanak samponmaradványok a fejbőrön. Ne dörzsöld vadul, inkább gyengéden masszírozd át a hajtöveidet. Minden hajtípusnak, így a göndörnek is sokat árthatsz a durva mechanikai súrlódással, dörzsöléssel, hiszen felszakadhatnak a kutikulák.

Bozontos lobonc esetén a balzsam egyenletes eloszlatása szintén gondot okozhat, érdemes tehát beszerezni egy erre alkalmas szilikon marokkefét, amely direkt arra lett kifejlesztve, hogy segítse a hidratáló és ápoló kozmetikumok felszívódását. A puha szilikonsörték nem húzzák-nyúzzák a hajszálakat, szépen lesimítják a felnyílt kutikulákat, ennek köszönhetően segítik a víz benntartását.

A göndör haj szöszösödése mögött leggyakrabban a gyors, de kíméletlen hajszárítási procedúra áll. Az sem mindegy, milyen fésűvel, hajkefével esel neki a tincseknek. Célszerű göndör hajra kifejlesztett bontófésűt vagy -kefét alkalmazni, máskülönben sérülhetnek a kutikulák.

Bár az a legjobb, ha magától, szabad levegőn szárad meg a fürtös frizura, idő híján erre nem mindig van lehetőség. Ám mégis érdemes akkor elővenni a hajszárítót, amikor a tincsek már törölközőszáraz állapotban vannak. Inkább szervezd át a készülődés folyamatát, először csavard puha törölközőbe vagy pamutpólóba a hajad, majd kicsit szellőztesd szabadon, amíg sminkelsz. Soha ne dörzsöld át törölközővel a sörényed, hogy könnyebben száradjon, mert szétesnek és bolyhosodni kezdenek a loknik. Gyengéden, alulról felfelé nyomkodd át a puha anyaggal, hogy a felesleges víz távozni tudjon.

Kép: Getty Images.

 

A szárításhoz nem árt beszerezni egy diffúzort, ami segít egyben tartani a loknikat. Alacsony hőfokon, kis fúvóerővel végezd a szárítást, mert így nem esnek szét a fürtök. A magas hőfok károsítja a frizurát, ezért hiába kínál gyors megoldást, jobb elkerülni. A szárítást hideg levegővel fejezd be, ami rögzíti a hajcsigákat, és nem zilálja szét az egymást megtartó tincseket. A hideg levegőtől szép fényes, rugalmas és lágy lesz a frizura, de elég csak a művelet végén, zárásképp bevetni. A diffúzor használata úgy ajánlott, hogy alulról felfelé nyomod vele a tincseket. Ne mozgasd túl gyakran, mert azzal szétkócolod a loknikat.

Hidratálás, de hogyan?

A hajszálak hidratálása egyszerűnek tűnik, hiszen rengeteg erre szakosodott kozmetikum sorakozik a drogériák polcain. A legtöbb hidratáló formulával rendelkező hajápoló tartalmaz hialuronsavat, és igen, főként vizet is. Elég csak alkalmazni a támogatást nyújtó komponenseket, gondoljuk, de sérült, felnyílt kutikulákkal nem igazán tudja megtartani a nedvességet a frizura. A hialuronsav remek vízmegkötő képességéről is ismert, de ha elpárolog a nedvesség, amit felszív a hajszerkezet, nem lesz mit megkötnie.

Ezért csakúgy, mint a bőrápolásban, a hidratáláson túl a vízmegkötő képesség megerősítése is nagyon fontos. Bizonyos anyagok, mint a glicerin, a lenmag zselés kivonata, az Aloe vera és egyes hajerősítő fehérjék jelentősen támogatják a hajszerkezet vízfelvevő és nedvességmegtartó tulajdonságát, ezáltal jól működnek a kiszáradt göndör haj szöszösödése ellen. A méz szintén segítséget nyújthat, de ragacsossága miatt ne alkalmazd önmagában, mert szétzilálja a fürtöket, keverd össze tojással, olívaolajjal, esetleg hidratáló virágvízzel.

Így lesz erősebb, ellenállóbb a haj

Ám hiába veted be a nedvességpótló és megőrző hatóanyagokat, ettől még nem feltétlenül lesz erősebb, ellenállóbb a hajad, így a szöszösödés, bolyhosodás problémája ördögi kört jelenthet számodra.

Ha újra és újra sérülnek a kutikulák, akkor előbb-utóbb száraz tincsekre számíthatsz. Mit tehetsz?

A hajápolókban az úgynevezett emolliens, vagyis puhító, lágyító anyagok felelnek a szálak rugalmasságának fenntartásáért. A legjobb emolliens komponensek a természetes növényi olajok, amelyek nemcsak fényessé és selymessé teszik a loknikat, hanem táplálják azokat és megóvják szerkezetüket.

Kép: Getty Images.

 

Első blikkre a szilikon ugyanezt a hatást hozza, de mi csak egy-két alkalmas gyorssegélyként ajánljuk. A szilikon ugyan védőréteget képez a hajon, lezárja a kutikulákat és ezzel nem hagyja elszökni a nedvességet, de hosszú távon meggyengíti a tincseket. Lerakódik a fejbőrön és a haj külső rétegén, így lehet, hogy nem párolog el a nedvesség, de arra viszont képtelen lesz a haj, hogy vizet vegyen fel. Sőt, a különféle hatóanyagok szintén kevésbé tudnak felszívódni a szilikonrétegen keresztül, így a hajszálak rugalmassága idővel romolhat.

A kókusz-, olíva- és argánolaj, a sheavaj, a makadámdió, a mandula és a lenmag olaja nemcsak a loknik nedvességmegtartását erősíti, hanem javítja, támogatja a szálak szerkezetét és növeli rugalmasságukat. A rugalmas haj ellenállóbb, mert nem törik olyan könnyen, mint a száraz, dehidratált változata.

A különféle olajkeverékeken kívül használj UV- és hővédelemmel ellátott, valamint úgynevezett anti-frizz termékeket, így nem kockáztatod újra és újra a tincsek kiszáradását. Ha mindezeket betartod, a göndör haj szöszösödése elkerülhető.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés