A nyári szezont sokan töredezett, száraz hajjal zárták, hiszen a legnagyobb gondoskodás mellett is megviseli a tincseket a hirtelen időjárás-változás. A tűző nap negatív hatása után az ősz meghozta a változékony, szeles napokat, ami a haj állapotát éppúgy kedvezőtlenül befolyásolja, mint a közérzetünket és a hangulatunkat. A frizura ápolása ugyebár a tisztítással kezdődik, így cseppet sem mindegy, milyen termék kerül kiválasztásra a samponok közül, a hidratáló formulák például jó alapot adnak a kezelésnek, ha durva tapintásúak, rugalmatlanok a szálak.

hirdetés

Sokan még mindig nem barátkoztak meg a gondolattal, hogy jó időre elbúcsúztunk a nyári szezontól. Az ősz hatalmas lendülettel kopogtatott az ajtón, s még idő sem volt felkészíteni a bőrt és a frizurát az újabb kihívásokra. Az erős napsütés, a brutális UV-sugárzás, a sós víz és a száraz, forró időjárás sokak számára kihívást jelentett a hajápolás tekintetében, a szezon végére a szálak erőtlenné és nyúzottá váltak. Most, hogy itt vannak az esős, párás, hideg és szeles napok, újabb megpróbáltatásokkal kell szembenéznie a meggyötört hajkoronának.

Még csak eső sem kell hozzá, hogy az egyébként elgyengült tincsek szanaszét álljanak a nap végére, a szöszös, szálló haj problémája szinte mindenkinél jelentkezik a párás, őszi időjárás következtében. A zilált, szálkás hatás leginkább akkor észlelhető, ha a frizura dehidratált, a szálak nedvességtartalma abszolút kiegyensúlyozatlan.

A kiszáradt tincsek erőtlennek, gondozatlannak és kopott hatásúnak mutatják a frizurát, éppen ezért érdemes nagyobb figyelmet szentelni a hajápolási procedúrának. Olyan termékekre van szükség, melyek hatóanyagukkal mélyen táplálják a megviselt hajszálakat, hidratálják és rugalmassá, fényessé teszik azokat. Nem szabad megelégedni a flakonon látható „száraz hajra” felirattal, mindenképpen érdemes tanulmányozni az összetevők listáját.

 

Hidratáló samponok, melyek életre keltik a frizurát

Az ápolás alapja a jó sampon, ezek a készítmények pedig valóban megfelelnek a száraz, fakó, sprőd haj igényeinek. A samponok nagy része felületaktív anyagokat, szulfátokat tartalmaz, általában ezek vannak többségben a kínálatban, az erős tisztító hatású kémiai vegyületek pedig irritálhatják a fejbőrt, különösen, ha az már eleve száraz.

Vannak, akiknél nem csak enyhülést hoznak, hanem a frizura egészséges kinézete szempontjából is beválnak a kevésbé habzó, szulfátmentes samponok, míg mások nem szívesen térnek át a kevésbé habzó formulákra, arra azonban mindenképp ügyelni kell, hogy a szulfátok milyen koncentrációban vannak jelen a termékekben. Gyakori hajmosás esetén érdemes lecsökkenteni az ilyen jellegű készítmények használatát, a hidratáló erejű, természetesebb összetevők javára.

 

Nagyon fontos, hogy olyan hatóanyagokat tartalmazzon az adott hajápolási termék, amelyek segítségével gyors és hatékony megoldást biztosít a fennálló problémára. A kitikkadt szálak egyik legnépszerűbb, méltán kedvelt gyógyírje a hialuronsav, ami nem csak a bőrápolás terén, a frizura újjászületésében éppúgy szerepet vállal.

A sheavaj, a mangóvaj, illetve az Aloe vera szintén a bőr táplálásánál merül fel, mint hasznos hatóanyag, ám az erőtlen, száraz hajjal ugyancsak csodát tesz. A különböző vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag termékek szintén a frizura táplálását, újjáélesztését szolgálják. A növényi olajok pedig ugyancsak látványos ragyogást kölcsönöznek a hajkoronának.

A samponok mellett mindenképpen ajánlott más hajápolási termékeket is bevezetni a rutinba. A kondicionálók, szórófejes hajápolók és balzsamok segítségével tartós, szemmel látható hatás érhető el. A növényi olajok, illetve azokkal dúsított kencék szintén varázserővel bírnak. Az otthoni, házi készítésű pakolásokról sem kell lemondani, számtalan izgalmas, még egyszerűen összedobható masszát fel lehet vinni a frizurára a táplálás érdekében.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés