Sokan tartanak tőle, mert zsíros hatást kelthet a frizurán, pedig egy jól megválasztott hajolaj csodákra képes. Nem csupán a száraz hajvégeket teszi rendbe, gatyába rázza a rakoncátlan tincseket, miközben fényessé és ragyogóvá varázsolja a loboncot. Ám a különböző olajak teljesen eltérően hatnak, így nem mindegy, hogy milyen probléma miatt kerülnek bevetésre.

hirdetés

Alapvetően a fejbőr elegendő faggyút termel ahhoz, hogy a teljes hajhossz számára kellő védelmet biztosítson. A helyzet mégsem ennyire egyszerű, hiszen számos külső hatás éri a frizurát, kezdve a rendszeres hajmosástól az időjárási viszontagságokon át egészen a hajformázók égető hatásáig.

Egy jól megválasztott hajolaj igazi mentsvár lehet a rakoncátlan szálakkal való küzdelem során, pillanatok alatt megszelídülnek a tincsek, ha célzottan, igényeinek megfelelően kap olajos kezelést a frizura.

 

A tökéletes hajolaj ragyogóvá, selymessé varázsolja a tincseket

Sokan tartanak a különböző hajolajok alkalmazásától, mert zsíros, ragacsos hatást kelthet a frizura. Ám ez csak akkor igaz, ha nem megfelelő olajjal próbálkozik az ember, vagy esetleg egy kissé megszalad a mennyiség. Kicsit sem mindegy, hogy milyen típus kerül a tincsekre, hiszen a legtöbb teljesen eltérő hatással rendelkezik.

A legtöbben úgy gondolják, a hajápoló rutin részeként csupán töredezett hajvégek esetén érdemes bevetni a hajolajat, pedig ez az egyszerű kozmetikum a sérült tincsek renoválásánál sokkal többre hivatott. Puhítja a durva tapintású frizurát, aminek köszönhetően megelőzhetők a töredezettséget eredményező sérülések. A szálak rugalmasabbá válnak, így nem csupán intervencióként remek választás egy hajolaj, megelőzés céljából éppen annyira megéri beépíteni a rutinba.

A szöszös, szálló tincsek problémáját éppúgy könnyedén és pillanatok alatt képesek orvosolni. Összehúzzák a szomszédos szálakat, lezárják a kutikulákat, így egységes, fénylő hatást kelt a frizura. A bevonat emellett a páratartalom okozta változásokat is mérsékli, így a haj nem lesz szedett-vetett még akkor sem, ha hatalmas köd vagy esetleg kisebb zápor érkezik.

A hajolaj tehát összességében védelmet nyújt a külső hatások ellen, fényessé és rugalmassá varázsolja a tincseket, megzabolázza a rakoncátlan szálakat. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választod, hiszen típustól függően eltérő hatással rendelkeznek az efféle hajápoló termékek.

Nem mindegy, hogy melyiket választod

Egyes olajok a hajszerkezet mélyére hatolnak, míg más típusok csupán a felszínen fejtik ki pozitív hatásukat. A roncsolódott, száraz tincseket akár minden egyes nap érdemes lehet ápolni a szerkezet mélyebb szintjeire hatoló olajokkal, ám kúraszerűen, pakolásként is kiválóan helytállnak. Azok a hajolajok, amelyek csak külsőleg tapadnak meg a tincseken, nem szüntetik meg a problémát, csupán a „tüneteket” kezelik, így a töredezett, egészségtelen hajvégek puhábbnak tűnhetnek.

Száraz, sérült és szöszös tincsek esetén szuper választás lehet a kókuszolaj. Ez egy testesebb, nehezebb típus, így jelentősen sérült hajra ajánlott. A ricinus-, avokádó- vagy argánolaj egy könnyedebb formula, kevésbé nehezítik el a hajkoronát. Külsőleges ápolásra, fényesítésre a jojobaolaj tökéletes választás lehet.

Természetesen nincs egy biztos tipp, ami alapján már elsőre meg lehet találni a tökéletes olajat. Ahogy a haj szerkezete, tapintása és a problémák éppúgy eltérőek egyénenként, úgy a megfelelő hajolaj fogalma is mást jelenthet minden nő számára. Érdemes azonban ezeket az információkat figyelembe venni a keresgélés során, így hamarabb meglesz a személyre szabott szupertermék.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés