A gyakorlott háziasszonyok jól tudják, milyen sokoldalúan használható az alufólia, ám nemcsak a háztartásban veheted hasznát, hanem a frizura ápolását és formázását is segítheti, hiszen jó hatással van a hajra.

hirdetés

Valószínűleg mindenki ismer legalább egy olyan praktikát, amikor alufólia kerül a hajra, legtöbben talán a fodrásznál találkoznak vele, a hajfestés, melírozás gyakori segédeszközeként. Ám otthon is be lehet vetni a hajformázás és az ápolási procedúrák során, ha gyors segítségre van szükség a rakoncátlan tincsek megzabolázásához.

Kép: Getty Images.

 

Bár az alufólia önmagában nem javítja a haj minőségét, de hozzájárul ahhoz, hogy a sérült szálak is fényesebbnek, simábbnak tűnjenek. Hajcsavarásra szintén alkalmas, a háztartási csomagolóanyag mindig kéznél van otthon, ráadásul rugalmas, selymes fürtöket varázsol.

Milyen hatással van az alufólia a hajra? – 4 hasznos trükk, amitől szebb lesz a frizura

Az alufóliás trükkök alapvetően nem hozzák rendbe a haj sérült szerkezetét, tehát gondos ápolásra mindenképp szükség van, viszont gyors változást idézhetsz elő az alkalmazásukkal, ha épp dúsabbnak vagy fényesebbnek szeretnéd látni a tincseidet. A szálló haj kontrollálásához, illetve a sérült kutikulák lesimításához egyaránt jól jön egy darabka háztartási fólia.

A szöszös, szálló haj megzabolázásához

A csúnyán eltöredezett, seprűs végű fürtökön sajnos nem segít az alufólia, ám szöszös, szálló hajra kiválóan alkalmazható. A fésülködés és hajformázás során alkalomadtán mindenkinél előfordul, hogy megsérülnek a hajszálak. Megesik, hogy kis repedések keletkeznek a külső szerkezetükön, és a védelmet nyújtó kutikulák egy picit szétnyílnak. Ebben az esetben a tincsek hamarabb kiszáradnak, a száraz szálak pedig hajlamosabbak feltöltődni, ide-oda szálldosni.

 

Ha fésülködéskor vagy hajszárításkor azt tapasztalod, hogy a frizura felülete szöszös, kissé bolyhos, és még égnek is mered néhány kósza szál, elsősorban hidratálásra van szüksége a hajkoronádnak, viszont, ha azonnali segítségre van szükség, egy darabka alufóliával megzabolázhatod a zilált hajszálakat.

Az alufólia megváltoztatja a haj töltését, illetve ideiglenesen lesimítja a kutikulákat, ettől újra egészségesnek és fényesnek tűnik a frizura. Bár a változás látványos, ne feledkezz meg arról, hogy ettől még nem jött rendbe a hajad, legközelebb tehát több gondot fordíts a hővédelemre és a hidratáló ápolásra.

Dús frizura, rugalmas loknik készítésére

Az alufólia tökéletesen alkalmas hajcsavarásra, a feltekert tincsek sokkal lágyabbak és fényesebbek lesznek, ha nem csavarókat használsz. Miért? Az alufólia nem szívja el a szálakból a nedvességet, ugyanakkor hagyja szellőzni a tincseket, így hidratáltabbak lesznek.

Pluszelőny, hogy az alufólia eltávolításakor nem töltődik fel elektromossággal a haj, mint ahogy az gyakran előfordul a műanyag csavarók esetében, így nem fog szállni, szöszösödni. Nagyon selymes loknikat kaphatsz, melyek rugalmasak és fényesek. Az is jó, hogy az alufólia eltávolításakor nem kell húzni-nyúzni a szálakat, így elkerülhetők a sérülések.

Az alufóliás hajgöndörítésnek számos módja van, egyesek nedvesen feltekerik a tincseket az ujjukra, majd az így kapott kis csigákat befedik alufóliával, és pár percig szárítják a loknikat. A fólia felveszi és megtartja a hőt, de nem hagyja felforrósodni a hajat, így a hajvégek nem égnek meg olyan könnyen.

A másik módszer sokkal szokványosabb, ahogy a videóban is láthatod, hagyhatod szabadon megszáradni a hajad, akár egész éjszakára benne maradhatnak az alufóliából rögtönzött „csavarók”.

Legyen bármilyen hosszúságú és vastagságú a frizurád, az alufóliás trükk lényege, hogy személyre szabható a formázó eszköz mérete. Akkora darabokat téphetsz és sodorhatsz össze az alufóliából, amekkorára épp szükséged van.

 

Ha csak laza hullámokat szeretnél, ne tekerd fel teljesen a tincseket, és lehetőleg minél vastagabb „csavarókkal” dolgozz, hogy könnyed loknikat kapj. Utána tartsd meg az összesodort fóliadarabkákat, hogy újra és újra felhasználhasd azokat.

Növeli a hajpakolás hatékonyságát

Az alufólia azért is népszerű konyhai csomagolóanyag, mert jól szigetel, és bent tartja a hőt. Ezt a tulajdonságát a hajpakolások alkalmazásakor is hasznosíthatod. Kivételesen hatékony, amikor száraz tincsekre készül maszk, és az a cél, hogy a hidratáló alapanyagok bejussanak a szálakba, ezáltal megnöveljék rugalmasságukat.

A szokásos módon kend fel a pakolást a hajad teljes felületére, azután tekerd fel a tincseket egy kis kontyba, és fedd le az egészet alufóliával, csak néhány percre. A felpuhult fejbőr így több tápanyagot és nedvességet tud felszívni, és jobban hasznosulnak a hatóanyagok. Ám soha ne vidd túlzásba, egész estére ne hagyd lefedve a hajad és a fejbőröd.

Bár segítségedre lehet a hajformázás és -ápolás során, önmagában nem tesz csodát az alufólia. Viszont kihúzhat a bajból, amikor nincs sok idő a készülődésre, a frizurád pedig épp szöszös és zilált, illetve lehangolóan fénytelen.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés