A szöszös, szálló haj problémája rengeteg nőt érint, sokan hiába igyekeznek mindenféle hajformázókkal tökéletesíteni frizurájukat, a szálkás, zilált hatás stabilan a mindennapjaik része. A megoldás keresése előtt a háttérben meghúzódó okokat érdemes feltárni.

hirdetés

A rendezetlen, nehezen kezelhető frizura kifejezetten bosszantó lehet a hétköznapok során, hiszen a tökéletes megjelenéshez a gyönyörű haj éppúgy hozzátartozik. Mielőtt méregdrága hajápolók beszerzésére kerülne a sor, érdemes átgondolni, mi okozhatja egyáltalán a szálló haj problémáját.

 

A szöszös, szálló haj mögött rendkívül eltérő okok húzódhatnak meg

A probléma hátterében általában a dehidratált tincsek állnak, tehát a fő ok a haj nedvességtartalmának kiegyensúlyozatlansága. Ha csupán nedves, nyirkos időben tapasztalható a szöszös, szalmakazalszerű kinézet, akkor egészen egyszerűen meg kell akadályozni, hogy a szálak magukba szívják a nedvességet. Erre a célra érdemes hajkondicionálót használni, de egyes hajolajok éppúgy megszüntetik a problémát.

Mindkét esetben a kutikulák sérülése áll a háttérben, avagy a szálak védőrétegének mikrorepedései okozhatják a könnyű feltöltődést, illetve a vízveszteséget.

Amennyiben a mindennapok során rendszeresen jelen van a szálló tincsek problémája, akkor valószínűleg több dolog is meghúzódhat mögötte, elsőként ezeket a kiváltó okokat kell kiiktatni a tökéletesen ragyogó hajzuhatagért.

 

Gyakran pozitív töltésű lesz a haj, és emiatt válik rakoncátlanná a frizura. Az elektrosztatikus tincseket olykor nehéz megzabolázni, ráadásul nem csak a pulóver, garbó vagy sapka felhúzásával kiváltott súrlódás okozhatja, akár a nem megfelelő hajkefe és a hajszárítás folyamata is kiválthatja a problémát. Általában a száraz haj hajlamos arra, hogy szálldosson, ezért elsősorban a dehidratált állapotot kell megszüntetni.

Erre tökéletesek a balzsamok, hajmaszkok, hajformázó krémek, de az sem árt, ha a műanyag hajkefédet természetes sörtéjűre cseréled. Az ionizációs hajszárító szintén segítségedre lehet.

Túlzottan forró vízzel mosol hajat

Egy forró zuhany elképesztően megnyugtat és ellazít, egy nehéz nap után sokan az esti fürdés alkalmával engedik ki a fáradt gőzt. Ám amilyen hálás érte a lélek, legalább annyira hálátlan érte a frizura. A forró víz megfosztja a tincseket a természetes olajtartalmuktól, így válnak a szálak dehidratálttá és fénytelenné. Érdemes csökkenteni a hőfokot, nem csupán a frizura, a bőr éppúgy hálás lesz érte.

Gyakran használsz hajformázó eszközöket

A forró hajformázók káros hatása talán mindenki számára egyértelmű, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minél gyakrabban kerülnek bevetésre ezek a hiper-szuper cuccok, annál inkább roncsolódik a haj szerkezete. Eleinte valóban elérhető ezekkel a ragyogó, sima hatás, ám hosszabb távon már a magas hőfok sem lesz elegendő ahhoz, hogy a szálló tincseket hozzáegyengesse a hajtömeghez. Ajánlott kiiktatni a mindennapokból ezeket a szerkentyűket, vagy legalább hővédő szerekkel kezelni a hajat, mielőtt elkezdődne a procedúra. Számos trükk áll rendelkezésre, amelyek segítségével könnyedén el lehet hagyni az efféle hajkárosító gépeket, érdemes őket kipróbálni.

 

Rosszul szárítod a hajad

A közelről, forró levegővel való szárítás éppúgy roncsolja a tincseket, mint a különböző hajformázó eszközök alkalmazása. Ám az sem feltétlenül jó döntés, ha a hajszárító csak ott porosodik a fürdőszobában. Ha szimplán a levegőn szárad a frizura, a hajvégek úgymond nyitottak maradnak, így sokkal érzékenyebbé válnak a külső hatásokra.

Meg kell találni az arany középutat, távolabb tartva a hajszárítót, a lehető legkisebb fokozaton és hőfokon használni azt. Manapság a legtöbb modern hajszárító már tud hideg levegőt is fújni, ezzel kerülhető el leginkább a szöszös haj problémája. Göndör fürtök esetén pedig érdemes folyamatosan mozgatni a loknikat formázó diffúzoros masinát, mert amikor percekig egy helyben tartod a tárcsával a tincseket, fokozottabb hőhatás éri azokat.

A hajszárítás előtt érdemes elhagyni a durva törölközőbe való csavargatást és dörzsölést is, hiszen ez az apróság csakugyan hatalmas károkat okozhat a hajszerkezetben. Egy mikroszálas törölközővel óvatosan, finoman át kell nyomkodni a tincseket, majd egy pamutanyagú textilből érdemes laza turbánt készíteni a szárításig.

Nem jársz rendszeresen fodrászhoz

Elgondolkodtató lehet, hogy ha valaki épp növeszti a haját, akkor miért is kell gyakrabban vágatni belőle? Valóban igaz, hogy a rendszeresen karbantartott frizura sokkal gyorsabban nő, ám nem a szó szoros értelmében. Attól, hogy a hajvégek felfrissülnek, nem fognak magasabb fordulatszámra kapcsolni a hajnövekedésért felelős tényezők. A lényeg csupán annyi, hogy a töredezett végektől szabadul meg az illető, amelyek a roncsolódás következtében egyébként is letörnének, elkopnának. Így hajvágás után az egészséges szálak stabilan őrzik helyüket, ettől tűnik hosszabbnak, dúsabbnak a hajzuhatag.

 

Ha valaki ritkán szánja rá magát, hogy bejelentkezzen egy frissítő vágásra, hamar a szálló, szöszös haj problémájával találhatja szembe magát. A töredezett végek miatt garantált a zilált hatás, valamint a sérült szálak jóval nehezen kezelhetőbbek, így mindenképpen érdemes beiktatni a rendszeres fodrászlátogatást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés