A nyolcvanas évek megunhatatlan frizuraslágere a dauer, avagy a tartós hullám volt. Akkoriban minden nő kipróbálta legalább egyszer, sőt, miután beszerezhetővé váltak hozzá a kellékek, már otthon, puritán körülmények között is folyt a tartós hullámosítás. A technológia azóta nagyot fordult, a tartós hajgöndörítésre pedig már remek alternatívák vannak, melyek nem károsítják annyira a frizurát. Ilyen például a bio- vagy a volumennövelő dauer.

hirdetés

A dauer roppant sokáig, egy bő évtizeden keresztül uralta a frizurairányzatokat. Magyarországon a nyolcvanas évek elején szökkent szárba a trend, a fodrászok pedig egyformán alkalmazták a technikát hosszú, illetve rövid tincseknél. A göndörítés és fixálás során a loknik szerkezetét megváltoztatták a vegyszerek, így azok alkalmasak lettek a göndörség megtartására.

 

Ám nem minden arany, ami fénylik, mivel a legtöbb nőnek komoly árat kellett fizetnie a tartós göndörségért. A dauervíz és a fixáló ugyanúgy erős szagú vegyszer, a kémiai folyamathoz pedig érteni kellett. Nem megfelelő használat mellett ezek az anyagok súlyosan károsíthatják a tincseket. Dauerolás szempontjából nem mindegy a hajszálak vastagsága, vagy az, hogy milyen a hajszerkezet, a tincsek állapota, és mikor volt utoljára festve a frizura, illetve a legfontosabb tényező a megválasztott hatóidő. Rengeteg dologra kellett egyszerre figyelni, és elég volt, ha csupán egyetlen apró hiba becsúszott az eljárásba.

A szakszerűtlen dauer eredményeképp legtöbbször drótkefeszerűvé, szárazzá váltak a tincsek, melyek könnyen törtek. Sok esetben az elrontott dauer után csak az olló menthette meg a frizurát, így sokan kénytelenek voltak megválni hosszú loboncuktól.

A dauer tulajdonképpen egy kémiai folyamat, mely során a fodrász megváltoztatja a hajszerkezet kötéseit különféle szerekkel. A folyamat során felbomlanak a keratinszálakat stabilizáló diszulfidhidak, ezáltal a keratin felpuhul. A fodrászok ezt ammónium-tioglikolát segítségével érik el, amely lúgos oldatot képez. Majd oxidálószerekkel – általában hidrogén-peroxid-tartalmú anyagokkal – veszik rá a keratint rögzítő diszulfidhidakat, hogy átrendeződjenek.

Nem minden dauer ugyanaz a dauer: biodauer

Ma már a fodrászok sokkal kímélőbb összetevőket alkalmaznak, ám a folyamat így is ugyanaz maradt, tehát a haj szerkezete mindenképp megváltozik. Ez általában pár hónapig tart, utána a szer veszít a hatásából, és a haj szerkezete visszarendeződik.

A biodauervíz tioglikolát- és ammóniummentes. Hajkondicionáló aminosavakat tartalmaz, amely segít regenerálni a sérült szálakat, illetve megvédi őket a technikai beavatkozások káros hatásaitól. Így már nem jelent veszélyt a fejbőrre, és sokkal kisebb mértékben károsítja a tincseket. A biodauer nem szárítja olyan mértékben a hajat, ám ez nagyban függ a fodrásztól is. Mivel továbbra is viszonylag kockázatos eljárásnak számít a tartós hullámosítás, ezért nem árt körültekintően bánni a vegyszerekkel, illetve figyelembe venni a haj állapotát.

A biodauer esetében a fixálás úgyszintén másképp zajlik, erős kémiai szerek nélkül. Ebben az esetben a fixálásért a kollagén, a selyem-, illetve a búzaprotein felelős. Ezek az összetevők remekül beépülnek a hajszerkezetbe, anélkül, hogy károsítanák azt. Így a hajszerkezet jobban megtartja a nedvességet, ezáltal a loknik rugalmasak és selymesen puhák lesznek.

Volumennövelő dauer

A biodauer mellett a másik népszerű alternatíva a volumennövelő dauer, ami úgy emeli meg a hajtöveket, hogy nem képez göndör fürtöket. A lényege, hogy laza, lágy hullámokat készít a fodrász, melyek optikailag sokkal dúsabbnak láttatják a frizurát.
A végeredmény pedig könnyed, rugalmas, természetes hatású hullámos frizura, ellentétben a nyolcvanas évek mesterkélt loknijaival. Speciális csavarót használnak, ami nem szúrós, így a frizura nem lesz szöszös hatású. A csavaró méretét a fodrász dönti el, a csavarás után felkerül a volumennövelő anyag, majd a hatóidő után fixálják.

A hullám ebben az esetben nem olyan tartós, hajminőségtől függően megeshet, hogy csupán egy hónapig tart az ondolálás eredménye. Ezt a fodrász már az eljárás előtt fel tudja mérni a hajtól függően.

A bio- és volumennövelő dauer sokkal kíméletesebb, mint a korábbi göndörítési eljárás, ám ez nem jelenti azt, hogy cseppet sem károsítaná a frizurát. A dauer mindig átalakítja a hajszerkezetet, ezért gyenge, vékony szálú tincsek esetén nem ajánljuk. A vegyszerek roncsolhatják a hajat, kiszáríthatják azt, amitől még a hajhullás is beindulhat. Bár a mai módszerek kevesebb vegyszert alkalmaznak, a festett, szőkített hajat így is tönkrevághatja a dauer. Sokan számolnak be arról, hogy az újfajta eljárásokkal fényes, dús loknikat kaptak, de mivel mindenki hajának más a tűrőképessége, egyeseknél előfordult az is, hogy a tincseik veszítettek rugalmasságukból.

Dauert csak megfelelő szakértelemmel rendelkező fodrásszal szabad végeztetni, hiszen a hozzá nem értő szakember könnyedén tönkreteheti a frizura egészségét.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés