A nyári hajápolás nem egyszerű, mivel a környezeti ártalmak és a formázási szokások ilyenkor jobban próbára teszik a hajszerkezetet. A magas UV-sugárzás, illetve a napfény, a klóros vagy sós víz szárító hatása alaposan megviseli a szálakat, ezért érdemes a meleg hónapokban pluszgondoskodásban részesíteni a frizurát.

hirdetés

A frizura minden évszakban komoly kihívásokkal néz szembe, ám a nyári hónapok sokkal jobban megterhelik. Míg télen a fűtött levegővel kell felvennie a harcot, addig nyáron az UV-sugárzás ereje, a páratartalom, a gyakoribb hajmosás és strandolás okozza a legnagyobb kihívást. Mindezek külön-külön és együttes erővel is nagy veszélyt jelentenek a hajszálak és a fejbőr nedvességtartalmára, illetve vízmegtartó képességére. Kellő gondoskodás nélkül a tincsek idővel szárazzá, seprűssé válhatnak, meggyengülhetnek.

Nyáron a túltisztítás veszélye is fennáll, ugyanis a párás, ragacsos melegben a szálló por és a szmog is könnyebben megtapad a fejbőrön, a haj hamar csapzottá, zsírossá válhat az izzadságtól, amire az elnehezítő hatású hajformázó kencék csak rátesznek egy lapáttal. Érthető, hogy gyakrabban mosunk hajat, például strandolás után is érdemes kiöblíteni a klóros vizet a tincsekből, máskülönben összetapadnának. A tavakban, folyókban, tengerekben való fürdőzést követően szintén első dolga az embernek a tusolás és hajmosás.

 

Nincs mit cifrázni, egy nőnél a hajmosás rendszerint beszárítással, formázással zárul. Sokan a göndörödés ellen a hajvasalót is bevetik, vagy épp a lelapulást ellensúlyozzák besütéssel, forró levegős hullámosítással. Ha végiggondoljuk ezt a folyamatot, nincs mit csodálkozni azon, hogy a szálak gyorsan meggyengülnek nyár közepére, sprőddé, szárazzá válnak, esetenként hajhullás is tapasztalható.

Ha a gyakori hajmosásból nem tudsz engedni, érdemes minél kíméletesebb, természetesebb samponra váltani, sok olyan termék akad, amit kifejezetten gyakori használatra fejlesztettek ki a gyártók. Kerüld az erős vegyi anyagokat, a túlzottan habzó, erős tisztító formulákat, és felejtsd el a fejbőrön filmréteget képező, ragacsos, vagy alkoholos hajformázó kencéket, spray-ket, zseléket, habokat. A wax például nyáron kellemetlen viselet a frizurán, szinte ráolvad a fejbőrre a nagy melegben.

Így lesz hatékony a nyári hajápolás

A nyári hajpolás lényege elsősorban a megelőzés és a táplálás körül forog, hiszen sokkal erősebb a napsugárzás, védelem híján pedig az UV-sugarak éppúgy károsítják a hajszerkezetet, mint a bőrt. A haj szárazabbá válhat, különösen akkor, ha festve vannak a tincsek. A meleg eleve felerősíti a károsodást, a napon száradás pedig még több nedvességet szív ki a szálakból. A sós, klóros lerakódások és az UV-sugárzás valósággal kisajtolják a hajszálakat, így nem csoda, ha nyár végére a frizura teljesen kimerül. Szerencsére pár praktikával megakadályozható, mérsékelhető a károsító hatás.

Viselj kalapot!

A fejfedő védi a hajszálakat, ezért jó, ha világos kalapot viselsz, különösen a tengerparton. A fejfedő megvéd a napszúrástól, illetve megóvja a hajszálakat a nap káros sugaraitól. Jól szellőző textilből vagy szalmából készült verziót válassz erre a célra.

Használj hajmaszkot

A hajmaszk vagy hajpakolás sokaknál kimarad a hajápolási rutinból, ám nyáron semmiképp sem éri meg kihagyni. A pakolások képesek értékes tápanyagokkal feltölteni a tincseket, és gátolják a kiszáradást. A meleg hónapokban hetente egyszer érdemes felkerülnie a hajápolónak. Az a legjobb, ha még  hajmosás előtt felviszed, fennhagyod, majd ezután mosol hajat. Így szépen beépülnek a hatóanyagok. Pakolást akár otthon is készíthetsz, ehhez itt találsz receptet. Részesítsd előnyben a hidratáló komponenseket, könnyed olajokban is gondolkodhatsz, melyek javítják a tincsek rugalmasságát és erősítik vízmegtartó képességüket.

Új hajápolók

Nyáron érdemes könnyedebb, hidratálóbb samponra, balzsamra váltani, melyek sokkal jobban táplálják a hajszerkezetet. A hajolaj szintén hasznos lehet, amit főként a hajvégeken érdemes használni, de a hajmaszkba is belekerülhet.

Szalonkezelések

A fodrászok rengeteg tápláló kezelést végeznek, melyek során a frizura feltöltődik, puhábbá, egészségesebbé válik. A frissítő hajvágás szintén sokat segíthet, mivel a szálak nem törnek fel, a vágás lezárja a hajvégeket.

Hajápolás a strandon: így fokozható a nyári védelem

A strandolással a legnagyobb probléma, hogy a klóros, sós víz súlyosan károsítja a frizurát. Ezt úgy kerülheted el a legkönnyebben, ha hideg vízzel leöblíted a frizurát, ennek köszönhetően kevesebb vizet szív fel a medencéből vagy tengerből.

Strandolás után mindig moss hajat, és ápold a hajszerkezetet maszkkal, kondicionálóval. Így sokkal tovább marad a frizura puha és egészséges.

Kevesebb hőkezelés

A hajszárító, hajgöndörítő és a hajvasaló úgyszintén károsítja a tincseket. Ezért az a legjobb, ha a nyári rutinból kimarad a magas hőkezelés. Hajmosás után egyszerűen fond be a hajad, vagy szárítsd meg a levegőn, de semmiképp sem a tűző napon. Válassz természetes göndörítési formákat, melyek nem károsítják a tincseket.

Ha alapvetően nem gyűrűgöndör vagy feltűnően hullámos a hajad, és csupán azért használsz hajvasalót, hogy a szöszös, kusza tincsek megszelídüljenek, a procedúrát megspórolhatod egy szuper egyenesítő pakolással, ami ráadásul remekül hidratálja a tincseket.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés