A száraz, töredezett és fénytelen tincsek jelentős problémát okoznak sokak számára. A szilikon gyors változással, például fényesebb, kezelhetőbb tincsekkel kecsegtet, éppen ezért olyan népszerű a hajápolás terén. A kozmetikai iparban erőszeretettel alkalmazzák ezt az összetevőt, és azok kapnak rá leginkább, akik azonnali eredményre vágynak. Ám hosszú távon már a kedvezőtlen hatásaival is számolni kell!

hirdetés

Manapság sok próbát kell kiállnia a hajunknak, nem csoda, hogy ennyire megszaporodtak a frizurát érintő problémák, mint például a töredezés, időszakos hajhullás, vagy a gubancos, seprűs, szétálló hajvégek. A stresszes életmódon túl is sok kedvezőtlen hatás éri a szálakat, beleértve a szmog, UV-sugárzás, helytelen táplálkozás, magas hőfokozatú vasalás vagy göndörítés, gyakori hajfestés negatív hatásait. Gyakran nincs is ideje regenerálódnia a tincseknek, és az sem feltétlenül tesz jót nekik, ha a hajformázókkal és fixálókkal vegyi anyagok tömkelegét zúdítjuk rájuk, csak hogy úgy viselkedjenek, ahogy szeretnénk.

A gyors eredmény ígérete gyakran felülírja az ésszerűség elveit, így érthető, hogy szilikont tartalmazó hajápolók kézenfekvő megoldássá váltak az évek során. Hiszen ezektől a termékektől szinte azonnal lágyabb és selymesebb érzetet kelt a haj, ami lényegesen megkönnyíti a kifésülést, valamint nagyot dob a frizura látványán. Sokan vásárolják meg az extragyors eredményt ígérő samponokat, balzsamokat és hajspray-ket. Ezen termékek rövid távú alkalmazásával nincs probléma, azonban hosszabb távon, rendszeres használat mellett többet árthatnak, mint amennyit használnak.

A szilikon a hajápolás jolly jokereként ismert: de mit tesz tulajdonképpen a tincsekkel?

A szépségiparban gyakran alkalmazzák ezt az összetevőt, rengeteg kozmetikum alapanyagaként is ismert, mint például szemkörnyékápolók, szemránckrémek. Ez a csúszós anyag gyakorlatilag védőréteget képez az adott felületen, ezáltal selymessé, egységessé varázsolva azt. A szilikon úgy ismert, mint a hajápolás aduásza, ám valós hatásaival sokan nincsenek tisztában.

A samponok, balzsamok és hajvégápolók esetén a hatás ideig-óráig valóban látványos lesz. A szilikon megtapad a haj külső felületén, miközben lesimítja a kiálló szálakat. Szöszös haj esetén például azonnal meghozza a változást, selymesebb és fényes felületű lesz a hajkorona. Bár egyfajta védőréteget képez, így nem szökhet ki a sérült kutikulákon keresztül a nedvesség, egyúttal teljes mértékben lezárja a hajszálakat. Így az egyéb hasznos, tápláló összetevők sem jutnak be a tincsek mélyebb rétegeibe.

 

Rendszeres használat mellett a szilikon a fejbőrre is lerakódik, nem tud megfelelően cserélődni a bőr, így a hajhagymákat éltető vérkeringés és oxigénellátás is belassulhat. Bár igaz, hogy a gyakori alkalmazás során keletkező filmréteg megvédi a fejbőrt a hőhatástól, így az nem szárad ki, sajnos hátulütői is vannak.

A könnyen kezelhetőség ára tehát az, hogy miközben a frizura külsőleg csillogó és elképesztően puha, belső szerkezetére nem az egészséges működés jellemző. A szilikon csupán elnyomja a száraz haj tüneteit, nem kezeli azokat, így a probléma ugyanúgy megmarad, sőt, a szálak tápláltsága is romlani kezd. Ahogy telnek a hetek, a tincsek folyamatosan veszítenek a tökéletesnek tűnő látszatából. A belülről induló kiszáradás és rongálódás egyre inkább szemmel láthatóvá válik. Ezzel elkezdődik egy ördögi kör. A nők többsége újabb és újabb szilikonos, csodatevő terméket fog vásárolni annak érdekében, hogy a száraz, fésülhetetlen tincsekbe életet leheljen.

Ebből a körforgásból valóban nehéz kikecmeregni. Ha valaki felhagy a szilikontartalmú termékek használatával, akár több hónap szükséges lehet ahhoz, hogy haja teljes mértékben megszabaduljon ettől az anyagtól. Ez alatt a regenerációs időszak alatt a hajszerkezet töredezettnek, száraznak és fénytelennek fog hatni, így a procedúra jelentős kitartást és elszántságot igényel. Ám legalább megkezdődhet a probléma valódi kezelése olyan hatóanyagokkal, melyek táplálják, hidratálják a fejbőrt és a szálakat.

Amire nem is gondolnál: a szilikontól gyakrabban kell mosnod a hajad

Minél hosszabb időszakon át használ valaki szilikonos termékeket, annál gyakrabban kell hajat mosnia. Ez főleg a szilikontartalmú samponok esetén igaz, hiszen a kence érintkezik a fejbőrrel is, ahol ez a mesterséges vegyület szintén kifejti felületzáró hatását, így előidézve, hogy a tincsek sokkal gyorsabban zsírosodjanak.

A hajvégápolók és hajkondicionálók esetén ez nem feltétlenül igaz, hiszen ezek csupán a hajszálak alsóbb részeivel találkoznak. Bár első körben csábító lehet, hogy a szilikontól megerősödnek az elvékonyodott, gyenge szálak, ez egyúttal a haj elnehezülését is okozhatja, vagyis hiába próbálozol mindenféle formázási módszerrel, a tincsek nehezebben fognak engedelmeskedni.

Mi legyen a szilikonos hajápolási termékeinkkel?

Mindenképpen ajánlatos szilikonmentes készítményeket beszerezni, és ezeket használni a hajápolási rutin részeként. A szilikonos termékek alkalmazása nem feltétlenül okoz hajkatasztrófát, azonban a hosszú távú eredmények tekintetében érdemes ritkábban alkalmazni azokat.

 

Számos természetes hatóanyag van, ami ragyogóvá varázsolhatja a szálakat, valamint tartós alkalmazásával javítja a hajszerkezet összetételét is. Ilyen például a kókuszolaj, a zabolaj, a ricinusolaj, az argánolaj vagy az olívaolaj, amikből különböző pakolások készíthetők. Erősítik, ellenállóbbá teszik a tincseket, és csökkentik a kutikulák sérüléseit, ezáltal segítenek bent tartani a nedvességet, de nem képeznek áthatolhatatlan védőréteget a hajon.

Ha a szilikonmentes termékek mellett döntöttél, és szeretnél minél előbb megszabadulni a káros hatásaitól, érdemes olyan hajtisztító és ápoló termékeket kipróbálnod, melyek egyben radírozzák a fejbőrt, hiszen ez jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot. A finom radírozásnak köszönhetően a hajmosás szükségességének gyakorisága is csökkenhet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés