Sokan nem is gondolják, hogy a megfelelő hajkefe kiválasztása mennyire fontos része a hétköznapi szépségápolásnak. Nem feltétlenül csak az árakat kell nézni, pláne nem a termék színe vagy épp márkája a sorsdöntő. A hajad egészsége múlhat azon, hogy milyen típust viszel haza a bőséges kínálatból. Segítünk, hogy mi alapján célszerű válogatni a repertoárból.

hirdetés

A fésülködés egyszerű, hétköznapi tevékenység, amiről azt gondolnánk, nem lehet elrontani. A legtöbb nő naponta több alkalommal is átszalad a frizuráján, hogy a szél által összekuszált szálak ismét a helyükre kerüljenek, és ne legyen olyan kócos, zabolátlan a lobonc. Ez az ártalmatlannak hitt művelet azonban tele van buktatókkal, pláne, ha nem a megfelelő eszközt használod. Az általad használt hajkefe bizony-bizony csúnyán kiszúrhat veled.

Mi sem egyszerűbb annál, mint beszaladni a boltba és megfogni az első fésűt, majd hosszú ideig használni azt minden egyes reggel. Az általános vélekedés az, hogy ezt már kislánykorban megtanuljuk, s talán ez az egyetlen dolog, amivel valóban képtelenség hibázni. Az mindenki számára egyértelmű, hogy a szálakat semmiképp nem szabad tépni, erőszakosan cincálni a procedúra közben, az viszont kevesebbeknek evidens, hogy az sem mindegy, milyen hajkefével egyengetik a kócos tincseket.

Természetesen nem magától értetődő, hogy egy rossz fésű okozza a problémát. A frizura igencsak sérülékeny, s noha a rossz fésülési technika vagy a nem megfelelő eszközhasználat is töredezetté teheti a szálakat, a rendszeres hőhatás, a gyakori hajfestés, valamint a különböző hajra fújható termékek ugyanúgy előidézhetik az említett gondokat.

Mielőtt a kukában landolna a kedvenc hajkeféd, érdemes alaposan átgondolni, hogy mely tényező lehet a kiváltó oka a hajszálak károsodásának. Sokszor maga a technika helytelen, és nem feltétlenül a fésű az, amit cserélni kell. Amennyiben ezt is sikerült kizárni, valószínűleg ideje lecserélned a polcon pihenő darabot.

 

A megfelelő hajkefe kiválasztása rendkívül fontos lépés

A megfelelő hajkefe kiválasztása nem egy ördöngösség, ha az ember lánya tisztában van vele, hogy melyik változat mire való. Mielőtt fésűvásárlásra szánnád magad, érdemes tanulmányozni a frizurádat. Nagyon sokat nyom a latban, hogy milyen vastagságúak a hajszálak, de az sem mindegy, hogy egyenes, hullámos vagy éppen göndör tincsekkel áldott meg a sors. A vékony szálú haj fésülése rendkívül egyszerű, ennek ellenére figyelembe kell venni, hogy a szálak sokkal sérülékenyebbek, mint vastag, erős tincsek esetén. Szintén fontos tényező, hogy mire használod az adott hajkefét.

A vizes haj rendkívül sérülékeny, legyen szó dús és erős vagy éppen vékony szálú frizuráról, könnyedén tönkre lehet tenni a tincseket a rossz fésülési technikával vagy épp a rosszul megválasztott segédeszközzel. A szálak megnyúlnak, eltörnek a kócbontogatás következtében, a roncsolódott szerkezet pedig hamar látványossá válik. A szálló, pókhálós és szöszös megjelenés mögött szintén állhat a rossz fésűválasztás, így itt az ideje alaposan átgondolni, hogy mire van szüksége a tincseidnek.

Ezek között válogathatsz

Noha a kínálat legnagyobb részét a műanyag fogazatú változatok teszik ki, a vaddisznósörtés fésűk mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A sűrű sörtékből álló kefék zseniálisan működnek vékony szálú, erőtlen és sérülékeny hajon. Kellőképpen óvják a szálak szerkezetét, kíméletesen bontják szét a tincseket, miközben még egy kis dúsító hatást is el lehet érni a segítségükkel. Fénytelen, nyúzott frizurán szintén érdemes ezt a típust bevetni, gyönyörűen lesimítja a borzas hajszálakat, így fényesebb, egészségesebb látványt eredményez.

 

A méltán népszerű lapos, lapátszerű kefék használatával egyeseknek meggyűlik a baja. Azonban hosszú frizura esetén a lehető legjobb választás, különösen, amennyiben kócos tincsek bontásáról van szó. Ha nagyon összekuszálódtak a szálak, mindenképpen fogj rá a fésülni kívánt tincsekre a hajtőnél, így a hajkefe pillanatok alatt, sérülés nélkül megszabadít a fránya görcsöktől. Nagyon fontos figyelni arra, hogy egy idő után a fogak végén található gömböcskék elkezdenek lepotyogni. Ilyenkor azonnal cseréld le a korábban bevált fésűdet, hiszen könnyedén felsértheted vele a fejbőrödet.

A körkefék inkább hajformázásra ajánlottak, semmiképp nem érdemes a gubancokat tépkedni velük. Vékony szálú haj esetén még nagyobb kárt tesznek a tincsek állapotában, mint amennyi haszonnal járnának. A vaddisznósörtés verziókkal próbálkozhatsz, azonban gyakorlat nélkül a beszárítás sem egyszerű velük. A műanyag vagy éppen kerámiakeféket vastag szálú, dús és erős frizurán érdemes kipróbálni, azonban arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a hajszárító ne égesse meg a hajkoronát.

 

A kis vékony, egysoros fésűknek szintén számos típusa létezik. Vannak hosszabb és rövidebb, valamint sűrű és kevésbé sűrű fogazatú verziók. A kettő az egyben változat kifejezetten praktikus, azonban fontos kérdés, hogy mikor melyik oldalát célszerű bevetni. Göndör frizura esetén mindenképpen ritka fogú fésűt érdemes alkalmazni, a szálakat nem is feltétlenül kell mindennap átszántani. Így garantáltan nem válnak szöszössé a tincsek. A sűrűbb fogazat inkább tupírozásra alkalmas, ezekkel a verziókkal ne állj neki csomókat bontani, mert megsérthetik a frizurát.

A kis ovális, tenyérben elférő fésűk manapság rendkívüli népszerűségre tettek szert, a közösségi médiát már sok-sok szépségblogger haknizta körbe az új hajkefetípussal. Titkuk az, hogy a hosszabb és rövidebb fogak váltakozásának köszönhetően egyszerre képesek bontani és simítani a frizurát. Az eredmény garantáltan fényes, egészséges képet mutat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés