Úgy gondolnánk, a hajmosáshoz nem kell doktori diploma. Habár valóban nem szükséges, de néhány ismerettel érdemes gazdagodnod eme témakörben, hiszen lehet, hogy tudtodon kívül ártasz fürtjeidnek. Ezek a leggyakoribb hajápolási hibák a fodrászok szerint!

hirdetés

A fodrászok többsége gyakran oszt meg hasznos infókat a közösségi médiás felületeken, melyek között a leggyakoribb hajápolási hibák is szerepelnek. Hatásukra szinte futótűzként terjedt el az interneten a felismerés, hogy miért nem érdemes rögtön hajmosás után fésülködni, illetve miért nem tanácsos összefogott hajjal aludni vagy túl gyakran hajat mosni. Azonban ezeken kívül is van még néhány tipp, amit érdemes megfogadnod annak érdekében, hogy a hajad egészséges és szép maradjon.

Banálisnak tűnő hajápolási hibák, amiket szinte mindenki elkövet

Rosszul samponozol

A hajmosás egy olyan folyamat, amire igen nehéz rávenni magunkat, és általában minél előbb túl akarunk rajta esni. Azonban fontos, hogy megfelelő időt szánj rá. A samponozás megkezdése előtt legalább 30 másodpercig öblítsd le a hajadat vízzel, hogy az eltávolíthassa a megtapadt port, és mindent, ami nem odavaló. Ez a módszer segít megtisztítani a hajat a rajta lévő termékektől és szennyeződésektől, emellett lehetővé teszi a sampon mélyebb behatolását.

Miután elkezdted a samponozást, ügyelj arra, hogy a terméket a fejbőrödbe masszírozd, amíg az habzani nem kezd. Ezzel elősegíted annak felszívódást és fokozod a vérkeringést, ami egészségesebb fejbőrt eredményez. Emellett ügyelj arra is, hogy a sampon leginkább a fejbőrödön és a hajszálak tövénél legyen. Közvetlenül a tincsek végeit ne dörzsöld át vele, mert száríthatja azokat. A maximális hatás érdekében érdemes egymás után kétszer samponozni, így garantáltan megtisztítod tincseidet a szennyeződésektől.

Rosszul használod a balzsamot

A minél fényesebb, puhább haj érdekében hajlamosak vagyunk túl sok balzsamot használni. Ez viszont többet árt, mint használ. Egyrészt ügyelni kell arra, hogy a kondicionáló ne kerüljön a fejbőrödre, hanem csak a fürtjeid végére. Ellenkező esetben a frizurád hamar zsírossá fog válni. A balzsamot legalább két percig érdemes fennhagyni ahhoz, hogy kellőképpen kifejthesse hatását. Ha hamar leöblíted, nem fogja hozni a várt eredményt. Végül hideg vízzel öblíts, így a hajad simábbnak és puhábbnak fog hatni.

Manapság egy új módszer is felröppent, miszerint jobb, ha a balzsam a samponozás előtt kerül fel a haj teljes hosszára, így a tisztítás során nem marad a fejbőrön és a hajtöveken megtapadva, viszont védelmet nyújthat a fejbőr számára a kemény víz és a sampon okozta kiszáradás ellen.

Kipróbáltuk, valóban beválik-e, ha felcseréljük a lépéseket, és tény, hogy fényesebb hajkoronával zártuk a műveletet, de a kiszáradásra hajlamos frizura esetében az volt a tapasztalat, hogy másnapra ugyanúgy sprőddé vált. Ezért inkább azt javasoljuk, fordíts nagyobb gondot a sampon megválasztására, hogy az ne tegyen kárt a fejbőr és a hajszálak állapotában. A balzsamot pedig a tisztítás után vidd fel.

Túl forró vízzel mosol hajat

A hideg téli napokon jóleshet magadra engedni a forró vizet, ám ez sem a bőrödnek, sem pedig a hajadnak nem tesz jót. A magas hőfok kiszárítja a tincseket, miközben megfosztja a bőrt természetes olajaitól, így a fejbőr korpássá válhat, emellett viszkethet is. Próbálj ellenállni annak a késztetésnek, hogy növeld a hőfokot, és inkább a kellemesen meleg – de nem forró – hőmérsékletet válaszd.

Nem a hajadnak megfelelő terméket használsz

Míg órákat töltünk a bőrápolási termékek kutatásával, hajlamosak vagyunk bármilyen hajápolási terméket megvásárolni a drogériában, aminek már legalább kétszer láttuk a reklámját. De ez nagy hiba. Ha sampont és balzsamot vásárolsz, válassz a haj típusának, illetve aktuális állapotának megfelelőt. Például a göndör hajúaknak szánt termékek tápláló olajokat tartalmaznak, amelyek miatt a vékony szálú, egyenes haj zsíros lehet. Az egyenes hajra készült termékek pedig mattíthatják a göndör hajat. Ám ha épp száraz, töredezett a hajkoronád, elsősorban azt vedd figyelembe.

Nem használsz hővédőt

A hővédő spray használata nem csak akkor szükséges, amikor egyenesíted vagy göndöríted a hajadat. Szárítás előtt is elengedhetetlen, hiszen ott is nagy hőhatás éri a tincseket. És még egy plusz jó tanács: sose használd a hajszárítódon lévő legmagasabb hőfokot!! Gyorsabb száradással kecsegtet, de ugyanolyan gyorsan teszi tönkre a frizura állapotát.

Törölközőbe csavarod a hajad

Rengetegen csinálják, de mégis rendkívül káros a hajnak, ha vizesen törölközőbe csavarják. A kemény anyagrostok ugyanis károsíthatják a fürtöket, ráadásul a frottír anyag nedvszívó hatással bír, ezért, ha sokáig ilyen turbánban hagyod száradni a frizurád, a sérült kutikulák repedésein keresztül a belső nedvességükből is sokat veszíthetnek. Így a szakemberek nem ajánlják, hogy így töröld meg a hajadat. Ehelyett azt tanácsolják, használj egy pamutból készült pólót, mivel az sokkal kíméletesebben bánik tincseiddel.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés