A szilikonmentes hajápoló termékek nagyon népszerűek napjainkban. Mégpedig azért, mert a közvélemény szerint ez az összetevő károsítja a hajat. A szilikon bevon minden egyes hajszálat, ami által azok fényessé, simává és puhává válnak. Azonban van ennek egy hátulütője is. A tincseken és a fejbőrön egy réteg képződik, ami lassítja, gátolja a hajhagymák tápanyagfelvételét, illetve rontja az oxingénellátásukat. Mi ebből az igazság?

hirdetés

A szilikon egy mesterséges anyag, amelynek számos felhasználási módja van a társadalomban. A háztartási és kozmetikai termékek mellett számos hajápolási termékben megtalálható, a samponoktól és balzsamokon át a hővédőkig. Könnyen belátható, hogy miért a szilikon a hajápolás fontos összetevője: bevonja a hajszálat, amely megköti a nedvességet, csökkenti a göndörödést, és puha, selymes érzetet kölcsönöz a tincseknek.

Mi olyan rossz a szilikonos hajápolókban?

Látva, hogy a szilikonnak számos előnye van, nehéz kiegyezni azzal, hogy lehetnek negatívumai is. De sajnos vannak. Az általuk létrehozott réteg bent tartja a nedvességet a hajban, de emellett megakadályozhatja, hogy más tápláló összetevők mélyen behatoljanak a hajhagymába.

Idővel a szilikon fel is halmozódhat a hajadon és a fejbőrödön, száraz érzést és fakó megjelenést eredményezve. A haj így gyengébbé válhat, és hajlamosabb lesz a töredezésre. Emellett, ha olyan szilikont tartalmaz a termék, amely nem oldódik vízben, akkor nagyon nehéz lehet eltávolítani hajmosással. A fejbőr vérkeringése romlik a lerakódástól, így a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátása is gyengélkedni fog. Ennek hatására hajhullás jelentkezhet, illetve a tincsek veszíthetnek erősségükből, valamint az ellenálló képességük is jelentősen csökkenhet.

A szilikon veszélyes?

Bár a szilikonnak vannak hátrányai, nincs semmi veszélyes ebben a népszerű hajápolási összetevőben. Nem mérgező vegyi anyag. Azonban a haj elnehezedése, szárazsága és a nehezen eltávolítható felhalmozódás gyakori probléma, ezért kerülik sokan az efféle termékeket. Mindazonáltal a szálak állapotromlása elkerülhető anélkül, hogy teljesen megszabadulnál a szilikontól. Például egyszerre csak kis mennyiségű terméket használj, vagy csökkentsd a heti használatának számát.

Érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy különböző típusú szilikonok vannak. Egyesek rosszabbak lehetnek a hajad számára, mint mások.

Milyen összetevőkre kell figyelned?

Lehet, hogy nehezen találod meg a „szilikon” szót a sampon vagy a balzsam tubusának hátoldalán. Ez azért van, mert sokféle szilikon létezik, sok különböző névvel. Általában minden, ami „-cone” végződésű, a szilikon egy formája. Ha pedig egy összetevő a lista elején van, az azt jelenti, hogy nagyobb százalékban van benne a termékben.

Ne feledd, hogy nem minden szilikon egyenlő. Egyesek könnyebbek és ezért jobbak a hajad számára, míg mások nehezek és hajlamosabbak a felhalmozódásra. Keress egy „lélegző” szilikont, például ciklometikont. Könnyű és vízben oldódó, így egyszerűen kimosható. A dimetikon például egy gyakori, sűrűbb szilikontípus, ami elnehezítheti a hajat. De ezeknél az összetevőknél az is számít, milyen molekulatömegűek, hiszen ez befolyásolja a vízben való oldhatóságot.

Valóban szilikonmentes?

Sok hajápolási termék szilikonmentesnek minősíti magát, amikor valóban azt jelenti, hogy nem tartalmaz „rossz” szilikonokat. Annak érdekében, hogy a hajápolód valóban mentes legyen a szilikonoktól, a legjobb, ha átnézed az összetevők listáját.

Mit használj helyette?

Ha szilikonmentes hajápolási rutinba szeretnél kezdeni, de nem akarod elveszíteni a hidratáltságot, válaszd a kondicionáló tulajdonságokkal rendelkező termékeket. A növényi olajok és más természetes összetevők alternatív módot kínálnak a haj táplálására, és ugyanolyan fényes megjelenést kölcsönöznek. Ilyen növényi olajok például a jojobaolaj, az Aloe vera vagy a sheavaj.

Hogyan használd helyesen?

De ha aggódsz az anyag hosszú távú hatásai miatt, próbáld meg csökkenteni a használatát hetente egyszeri alkalomra, és csak kis mennyiségű terméket vigyél fel belőle. Alkalmanként használva a szilikon jót tesz a vékony szálú, töredezett, sprőd hajnak, így egyáltalán nem ördögtől való dolog, ha néha alkalmazod.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés