A természetes hajápolás kevesebbszer kerül szóba, mint a tudatos bőrápolás, pedig van miről beszélni. Már egyáltalán nem jár gyerekcipőben, sorra bukkannak fel az innovatív termékek a polcokon. Most az Oway hajfürdőjét, pakolását és regeneráló olaját teszteltük. Hajgyógyászt kérdeztünk arról, mik állnak a leggyakoribb hajproblémák hátterében.

hirdetés

Természetes hajápolás: miért jó ez nekünk?

A tudatos arcápolás trendje már olyannyira népszerű, hogy a legtöbb korosztály számára még a különlegesebb összetevők sem számítanak ismeretlennek. Egyre többen figyelnek az arcbőrük egészségére és ragyogására, nem feltétlenül szín és doboz alapján választják ki a krémeket, szérumokat, az összetevőket is figyelembe veszik. A hajápolás és a fejbőr kényeztetésének fontossága legalább annyira lényeges, mint az arcbőr szépségének és épségének megőrzése, mégis kevesebben foglalkoznak azzal, hogy milyen termékeket alkalmaznak hajmosáskor.

A természetes hajápolás azonban már cseppet sem jár gyerekcipőben, a márkák egyre különlegesebb, egyre hatékonyabb termékcsaládokkal tarolnak a piacon. De miért fontos, hogy mit tartalmaz egy sampon, egy balzsam vagy egy hajvégápoló szérum? Ássunk egy kicsit mélyebbre!

Kép: Getty Images.

 

Száraz, sprőd frizura? – Számolj le velük természetes hatóanyagokkal!

Valószínűleg mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy évszakváltáskor a frizura sprőddé, szárazzá és érdes tapintásúvá válik. A hajhullást sem kell senkinek bemutatni, a legtöbb nő abszolút tisztában van a szezonális hajszálvesztés jelenségével. Ilyenkor a legtöbben mindent megtesznek annak érdekében, hogy orvosolják az esztétikailag zavaró gondokat, ám a hirtelen tűzoltásnak nem mindig lesz jó vége. Álland Tünde hajgyógyász szerint a boltok polcain lévő erős kemikáliákkal dúsított hajápoló termékek csak még tovább rontanak a helyzeten.

– Fejbőrünket a hidrolipidréteg védi, és zsírosító képességének köszönhetően tartja rugalmasan bőrünket, ami táptalajt nyújt az egészséges haj, hajszál folyamatos növekedéséhez. A boltok polcain lévő samponok erős kémiai vegyszeres hatásukkal leoldják fejbőrünkről ezt a réteget, és biztosítja a mikroorganizmusoknak – baktériumok, gombák, vírusok – a kedvező környezetet elszaporodásukhoz, ami természetesen a fejbőregyensúly megborulásához vezet. A faggyútermelés, ha nem kielégítő, akkor a hajszálunkat bevonó természetes zsírréteg nem tud megfelelő védelmet nyújtani a környezeti hatásokkal szemben. Mind a fejbőrből, mind a hajszából a túlzott faggyútermelés kiszorítja a nedvességet, ezáltal válik szárazzá bőrünk, hajszálunk – mondja a szakértő.

A különböző szilikonnal dúsított samponok és balzsamok valóban kezelhetőbbé, selymesebbé és fényesebbé tehetik a frizurát. Hosszú távon azonban többet ártanak, mint amennyit használnak. Tény, hogy a gyors eredmény sokak számára rendkívül fontos, ám az érvek abszolút a természetes hajápolás malmára hajtják a vizet. A szilikon gyakorlatilag egy réteget képez a szálakon, amitől a szanaszét álló lobonc valóban egységes és kisimult lesz, a probléma kiváltó oka azonban nem szűnik meg, sőt!

A természetes alapanyagokat tartalmazó termékek ezzel szemben épp a probléma forrására kínálnak megoldást, noha a kívánt hatás eléréséhez sokkal nagyobb türelemre van szükség, mint a tűzoltásra alkalmas samponok és balzsamok esetében. Kezelésbe veszik a fejbőrt, helyreállítják a faggyútermelést, ezáltal a hajhagymák kiegyensúlyozottan, problémamentesen végezhetik a munkájukat. Ennek köszönhetően fellendül az oxigén-, illetve tápanyagáramlás, ami bizony-bizony a hajszálak állapotára is jelentős hatással van.

Kép: Getty Images.

 

A nyári szezonban még inkább érzékelhető, hogy a frizura szárazabbá, törékenyebbé válik. A szakértő szerint legalább annyira fókuszáltan kell gondoskodni a hajról és a fejbőrről, ahogy az az arcbőr esetében megtörténik.

– Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy míg az arcápolásunkra nagy igényt fordítunk, addig a hajunk ápolását nagyon elhanyagoljuk. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ugyanúgy gondoskodjunk fejbőrünk, hajunk ápolásáról, mint arcbőrünkéről. Nyáron hajunk különösen ki van téve a környezeti hatásoknak. A napfény, UV-sugárzás, páratartalom, sós tengeri víz, úszómedencék klóros vize, izzadtság, túl gyakori hajmosás megterheli és megviseli mind a hajszálainkat, fejbőrünket. Tápanyaghiányossá, szárazzá, fénytelenné válhat hajunk. Kellő odafigyeléssel szalmakalappal, baseballsapkával védekezhetünk fejbőrünk leégése ellen. Azonban arra is kell figyelni, hogy hajszálaink megkapják a fontos tápanyagokat, hidratációt, ezért fontos mélyhidratáló maszkokat, hővédő spray-ket használni – mondja Álland Tünde, elismert hajgyógyász.

A szezonális hajhullás normális, de azért van egy határ

A másik égető problémát egyértelműen a fokozott hajszálvesztés jelenti a nők számára. Nem egyszerű eldönteni, hogy a hajhullás esetén mi számít kórosnak, s mi az a mennyiség, ami még a szezonváltásnak tudható be. Álland Tünde ezzel kapcsolatban is hasznos tippekkel látott el bennünket.

 A hajhullás a hajszálak életciklusának természetes velejárója. Normál esetben naponta kevesebb mint száz hajszálunktól mondunk búcsút, ami teljesen természetes. A hajváltás nem egyszerre lezajló folyamat. Átlagosan a hajszálak kilencven százaléka növekedésben, 5-10% pedig nyugalmi állapotban van. Kóros hajhullásnál a nyugalmi állapotban lévő hajszálak legalább kétszerese, legfeljebb négyszerese hullik. Nemcsak a mennyisége határozza meg, hanem az idő is. Onnan lehet tudni, ha már közel fél éve, vagy több mint fél éve, de akár évek óta küzdünk ezzel a problémával – mondja a szakértő.

Több hónapja tartó hajhullás esetén Álland Tünde azt tanácsolja, hogy mindenképpen keressen fel az illető egy szakembert, kérje hajgyógyász segítségét. Úgy véli, hogy a szervezet működése abszolút hatással van a fejbőr állapotára is, ami egyértelműen a frizura ragyogására, egészségére is kivetül. Ám a lelki béke megteremtése és az egészséges életmód mellett egy tudatos hajápolási rutin kialakítására is szükség van ahhoz, hogy a hajhullás kezelhető legyen. A természetes hajápolási termékek számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek serkentik a haj növekedését, korlátozzák a hajvesztést, helyrebillentik a fejbőr állapotát.

Kép: Retikül.

 

Kipróbáltuk az Oway termékeit: tényleg más, mint az átlagos hajápolók

Az elmúlt időszakban egyre inkább érdeklődtem a természetes hajápolás iránt, több különböző termékcsaládot próbáltam már ki a tincseimen. Nem vagyok a türelem nagymestere, így kíváncsian vártam, hogy az Oway termékei milyen hatással lesznek az egyébként egészséges, fényes hajzuhatagomra. Szerencsére nem küzdöttem nagyobb problémákkal az elmúlt időszakban, a szezonális hajhullás azonban engem sem került el.

Az Oway korábban ismeretlen volt számomra, így tényleg izgatott voltam a termékekkel kapcsolatban. A márka repertoárjában kizárólag természetes, organikus összetevőket tartalmazó hajápolók találhatók meg, amelyek különböző problémákra nyújthatnak megoldást, de a hétköznapi hajápolási rutinban éppúgy megállják a helyüket. Én most egy hajfürdőt, egy pakolás és egy különleges szérumot próbáltam ki.

Kép: Retikül.

 

A hajfürdő illata garantáltan elvarázsol

Az első, amit felfedeztem, a sampon különleges illata volt. Egyébként nem szabadna, hogy mérvadó legyen, ám a legtöbb nő számára igenis fontos, hogy milyen illatú termékeket visz fel a frizurájára. Jó hír, hogy a különleges aromát nem csupán parfümökkel lehet elérni, a természetes összetevők már eleve izgalmassá teszik az organikus sampont.

Ami első blikkre furcsának tűnhet, ha valaki még tapasztalatlan a természetes hajápolás terén, hogy a sampon csupán minimálisan habzik fel, ellentétben a boltok polcairól beszerezhető termékekkel szemben. Bár nem most próbáltam először organikus sampont, még én is aggódtam egy kicsit, hogy valóban kellőképpen megtisztítja-e a fejbőrömet az Oway terméke. Ám a válasz egyértelműen igen! Minden alkalommal, jó szokásomhoz híven, húztam-nyúztam a hajmosást, így a fejfürdőnek volt mit eltávolítania a hajtövekről, a fejbőrről és a tincsekről egyaránt, a munkát pedig bökkenő nélkül el is végezte.

A benne található organikus fehér tea védi a szálakat az oxidatív stresszel szemben, miközben a gesztenyefehérje hatékonyan erősíti a frizurát. C-vitaminban szintén gazdag, amit leginkább a citromnak köszönhet, így hosszú távon egészségessé, ragyogóvá varázsolja a hajzuhatagot. Pár hetes tesztelés után abszolút érzem a hatását, az eredmény egészen más, mint amit a kemikáliákkal, szilikonnal dúsított termékek esetén tapasztal az ember.

Kép: Retikül.

 

Újjáépítő pakolás az egészséges tincsekért

Mivel szó szerint rajongok a pakolásokért, nagyon izgatott voltam az Oway termékével kapcsolatban. El kell ismernem, hogy sokáig nemigen foglalkoztatott, hogy milyen termékekkel ápolom a frizurámat. Egy ideje azonban már elkezdtem kísérletezni a természetes termékcsaládokkal. A samponok között ugyan még nem találtam meg a befutót, ám az általam alkalmazott pakolás abszolút természetes, így volt némi összehasonlítási alapom.

Ez a cuki púderrózsaszín tubus hiper-szuper összetevőket rejt. Ceramidokat tartalmaz, amelyek köztudottan fontos szerepet töltenek be a megfelelő hidratáció fenntartásában. Márpedig a frizurának legalább akkora szüksége van rá, mint az arcbőrnek.

Noha az utasítás szerint mindössze öt percig kell a tincseken hagyni a pakolást, én ezt minden alkalommal túlhúztam egy kicsit. A kényeztető illat nem csak a hajamat vette kezelésbe, lelkileg is feltöltött, így nemigen volt szívem lemosni a terméket. Szerencsére abszolút egészséges a hajam, a hajvégeim nincsenek eltöredezve, így a regeneráló, újjáépítő hatásról nem tudok beszámolni, ám az összetevők alapján garantált a frissítő, üdítő hatás.

Kép: Retikül.

 

Regeneráló olaj, ami a ragyogó frizura kulcsa

A különböző hajolajok használatával szemben mindig voltak kétségeim. A legtöbb verzió olyannyira elnehezítette a tincseimet, hogy az számomra már-már zavaróvá vált. Amikor első alkalommal teszteltem az Oway Glossy Nectart, arra gondoltam, hogy ugyanez lesz a problémám ezzel a természetes változattal is.

Első blikkre sűrűnek, testesnek hat az olaj, ám a hajszálak pillanatok alatt beszippantják és a szérum cseppet sem nehezíti el a tincseket. Az olajat szárítás előtt és szárítás után egyaránt alkalmaztam, ugyanis nem csupán feltölti és ragyogóvá teszi a frizurát, a hőtől is védi. Ennek köszönhetően nem kell tartani a forró levegő okozta károktól.

Az illata egyszerűen varázslatos, a gyors beszívódás és a könnyed érzet pedig abszolút elnyerte a tetszésemet.

Kép: Retikül.

 

Összességében azt kell mondanom, a természetes hajápolás sokáig egy kemény türelemjáték, ám a kitartás és a tudatosság abszolút meghozza a kívánt hatást. Eleinte nagyon száraznak, fakónak láttam a tincseimet, amit valószínűleg a hirtelen szilikonmegvonás okozott. Na ez az a pont, amikor nem szabad feladni a termékváltást, ugyanis a természet erejével valóban megszépül a frizura!

Képek: Getty Images/Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés