A kozmetikai eljárások terén ismert kékfény-terápia már egy neszesszerben is elfér, és bármikor kéznél lehet, ha szükség van rá. Kipróbáltuk a Foreo Espada készülékét, és eláruljuk, mennyire vált be foltok és pattanások ellen.

hirdetés

A gyulladt pattanások, valamint a gyógyulásuk után megmaradt foltok felnőttkorban sem ismeretlenek. Ugyanígy a mitesszerektől sem szabadul meg egykönnyen az ember lánya, csak mert rég búcsút intett már a kamaszkornak.

Bár tény, hogy naponta rengetegféle próbatétellel kell szembesülnie a bőrünknek, és elképzelni is nehéz, hányféle káros hatással küzd meg eközben, érdemes mindenkinél egyéni szinten visszavezetni a pattanások kialakulásának okát, mert gyakran összetett a probléma, akkor is, ha csak alkalmi gyulladásos tünetekről, vagyis nem súlyos aknéról van szó. A kiinduló okok feltérképezése gyakran orvosi kivizsgálásokkal jár.

Kékfény-terápia a kozmetikusnál. Kép: Getty Images.

Ha fellázad a bőr…

A felnőttkori pattanások kezelése összetett dolog, nem elég csupán a tünetek ellen harcolni. Felsorolni is nehéz lenne, mi minden állhat a bőrprobléma hátterében – például ételallergia vagy -érzékenység, esetleg inzulinrezisztencia, emésztési zavar vagy nőgyógyászati betegség, a hormonegyensúly felborulása.

Ám időszakosan is kialakulhatnak gyulladt puklik a nem megfelelő arctisztítás és bőrápolás, különféle kencékkel szemben fellépő érzékenység, vagy gyógyszerek mellékhatása, esetleg az erős napfény szárító hatása miatt.

Az én ábrázatomon csak alkalmanként bukkan fel egy-két pattanás, és általában jól körbe tudom határolni, mik a kiváltó okok. Kombinált típusú kreol bőröm van, ami időnként túlérzékeny, és mivel több mint negyven éve élek ezzel a kényes „borítással”, már volt időm kiismerni.

 

Nem tolerálja jól a túltisztítást, de a klímától is hajlamos kiszáradni, ami egyenes utat enged a túlzott faggyútermelésnek, és máris beindult az ördögi kör. Nyáron még a leheletnyi smink is jobban megviseli, és bár kevésbé testes fényvédőt használok, izzadás hatására hajlamosabbak eltömődni a pórusok.

Minderre a szálló por is rásegít, pedig a szmogos városban jut belőle elég. Ehhez még hozzáadódnak bizonyos kozmetikai anyagok, amelyekre érzékenyen reagál a bőröm. Ami azt illeti, nem sok esélyt adok neki a regenerálódásra, a rendszertelen alvás igencsak megteszi a hatását. Szóval, cseppet sem csodálkozom azon, hogy időnként fellázad.

Ebben segített nekem a Foreo Espada: hogyan hat a kék LED-fény pattanások ellen?

Kipróbálásra megkaptuk a Foreo kékfény-terápián alapuló, otthoni használatra alkalmas kütyüjét, ami nem igényel semmiféle applikációt, pofonegyszerű módon, ki- és bekapcsolással működtethető.

Ez számomra külön öröm, mert bár élvezem az okos eszközök előnyeit, nem szeretem, ha az egyébként pár perces arcápolást mindenféle egyéni beállítások bonyolítják. Nem vitatom, hogy ezek az én bőröm igényeit szolgálják, de ettől még nyomaszt a tudat, így nagyjából ugyanazt a programot futtatom inkább, minthogy különféle opciók között szörfözgessek.

A Foreo Espada nem kíván tehát nagy nekifutást, bármikor szükség van rá, csak meg kell tisztítani az arcot – adott esetben lemosni a sminket –, majd a bőr megszárítása után egyszerűen csak be kell kapcsolni. Kis piros fény – én csak célkeresztnek hívom – segíti a célzott kezelést. Nincs más teendő, mint ráirányítani a gyulladt, kitüremkedő területre vagy a kezelni kívánt foltra.

 

A bemérés után lazán rá kell helyezni az eszközt a felületre, amitől aktiválódik a kék fény, illetve beindul az úgynevezett T-Sonic pulzálás, mely abban segít, hogy a fény a bőr mélyebb rétegeibe is eljusson, illetve stimulálja a mikrokeringést, ezáltal fokozza a gyulladt szövet gyógyulását, megújulását.

A bőrkárosító kék fényről valószínűleg mindenki hallott már, de a LED-fényterápia kék színű spektruma nem azonos azzal. Ez a fajta kék fény képes csökkenteni a gyulladást, illetve antibakteriális hatással bír. Magyarán, elpusztítja a pattanást okozó baktériumokat, ezáltal gyorsabban regenerálódik a bőrfelület.

Sok tüneti kezelést kipróbáltam már, de nálam az olyan termékek sosem váltak be, melyek úgy ösztönzik a pattanások, mitesszerek eltűnését, hogy közben kiszárítják a bőrt. A Foreo Espada esetén ezt egyáltalán nem tapasztalom, sőt, a nyomkodásra hajlamos egyéneknél sokat segíthet abban, hogy leszámoljanak ezzel a szokásukkal. A késztetés azon nyomban megszűnik, amikor azt látod, magától múlik a gyulladás, és a szokásosnál hamarabb regenerálódik a bőr.

 

 

Bevallom, eleinte nem láttam semmi változást. Mivel pattanás és pattanás között van némi különbség. Vannak olyan pörsenések, melyek maguktól is nagyon gyorsan, két-három nap alatt lehiggadnak, elmúlnak, még búcsúzni sincs idejük. Ám a makacsabb fajták újra és újra belobosodnak, mint egy kellemetlen vendég, hetekre beköltöznek, és ha végre lecsillapodnak, menni készülnek, akkor feltűnő foltot hagynak maguk után.

Na, pont az ilyenek esetében tapasztalható látványos javulás az Espada használatát követően. Olyan, mintha a pattanás meggondolná magát, elkezd halványodni, majd összemenni, végül sutty, nyomtalanul eltűnik. Persze nem varázsütésre, így is várni kell néhány napot, de a gyógyulási idő érezhetően lerövidül. A mitesszeres területeken is három-négy hét után tisztulni kezd a bőrkép, a probléma nem szűnik meg teljesen, de sokkal simább, nyugodtabb lesz a hámréteg.

 

A helyzet az, hogy a tesztelés ott akadt el nálam, hogy nem jött elő több kezelésre szoruló pattanás. Valószínűleg nem szabadultam meg egy életre a piros pöttyöktől – kétlem –, de most tisztább, problémamentesebb a bőröm. Így a korábbról megmaradt foltok elhalványítására használom a készüléket, eddig csak icipici, de érzékelhető eredménnyel.

Engem speciel megnyugtat a tudat, hogy nem kell különféle kencékkel kísérleteznem az érzékeny bőrömön, mert van egy szuper pattanáspusztító masinám, amit nem félek használni!

Amit még tudni érdemes: gyors, biztonságos, kíméletes

A Foreo Espada beépített időzítővel rendelkezik – nem, nem robban –, 30 másodperces a célzott kezelés. Vagyis bőrhibánként haladva fél percet kell várni, amíg hat. Erősen gyulladt pattanások esetén kétszer-háromszor megismételhető a művelet. Két percnél tovább egymás után nem kezelhető ugyanaz a bőrfelület, érdemes legalább négyórányi szünetet tartani.

A LED-fény abszolút fájdalommentes, nem égeti a bőrt, nálam nem okozott irritációt, sem pirosságot, de a használati utasítás ajánlja az előzetes bőrtesztet. A készülék teljesen vízálló, ami megkönnyíti a tisztítását. Ám száraz bőrön kell alkalmazni, és lehetőleg a gép is legyen száraz.

 

Az Espada biztonságos alkalmazása érdekében mindenképp érdemes alaposan átböngészni a használati utasítást, mert tartalmaz pár ellenjavallatot. Túl közel a szemhez, a szájon, illetve a pajzsmirigy környékén nem szabad bevetni!

Nem olcsó egy ilyen masina – 50 ezer forint körül mozog az ára –, de ha azt vesszük, csomós vagy cisztás aknén kívül bármilyen pattanás ellen alkalmazható, és nem kell többféle hatóanyaggal bombázni a bőrt, hogy normalizálódjon a faggyútermelése, úgy vélem, megéri az árát.

Mélyen kipucolja a pórusokat, miközben nem áll fenn a veszélye annak, hogy meggyengül a bőr védelmi rendszere túltisztítás vagy túlhámlasztás következtében. Olyan, mintha a professzionális kékfény-terápiás kozmetikai kezelést egy pici masinába sűrítették volna bele, amiben az a jó, hogy bárhová magammal vihetem a neszesszeremben. Bár a formáját tekintve, kissé zavarba ejtő lehet a reptéren.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images, Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés