Mindenkinél egyénileg változó, hogy milyen bőrtípussal rendelkezik. Az arcbőr lehet normál, száraz, zsíros vagy kombinált is, ráadásul ez az életkorral is jelentősen változik, sőt akár az időjárás függvényében vagy a napi arcápolási rutin következtében is eltérhet a megszokottól. Annak, hogy esetenként a normál vagy a kombinált bőr is túlzottan zsírosodik, különböző okai lehetnek.

hirdetés

 

A menstruációs ciklus általi hormonváltozásokon túl számos más tényező okozhatja a bőr időnként kialakuló zsírosabb érzetét és látszatát. Az olajos hatású bőrfelszín sokak számára esztétikailag is zavaró lehet, illetve olyan következményekkel járhat hosszú távon, mint a mitesszerek megjelenése, esetleg a tág pórusok vagy a fénylő arcbőr problémaköre.

Ezek lehetnek az okai annak, hogy néha fokozottan zsírosodik a bőröd

Az arcbőr túlzott tisztítása a bőr zsírosodását idézi elő

Gyakorlatilag minden arcápolási rutin első lépése az alapos tisztítás, hiszen bőrünk fokozott hatásoknak van kitéve, rengeteg olyan anyaggal érintkezik és találkozik, amelyeket jobb egy mélyreható arcmosással eltüntetni. Fontos megtalálni azonban az arany középutat, hiszen a fokozott tisztítás jelentősen serkenti a faggyútermelést, hiszen bőrünk úgy érezheti, hogy védelemre van szüksége az agresszív hatásokkal szemben.

Nem megfelelően kialakított étrend

Az vagy, amit megeszel – szól a sokak által emlegetett mondás, ami bármilyen furcsán hangzik, gyakorlatilag igaz. Az egészségtelen táplálkozás vagy a hibás étrend egyértelműen visszatükröződik az arcbőrön is. A nehéz ételek túlzott fogyasztása, az emésztőrendszer nem megfelelő működése rögvest nyomot hagy a bőr textúráján. Az olajos magvak, mint a dió, a mandula vagy a mogyoró fogyasztása egy bizonyos szintig jó hatással van az arcbőrre, ám túlzott bevitelük szintén zsírosodást idéz elő, ami pedig a pattanások megjelenéséhez vezethet hosszú távon.

A rossz arcápolási rutin is a zsíros bőr okai között szerepel

Mivel mindenkinek más a bőrtípusa, nem mindegy, hogy ki milyen termékeket használ nap mint nap a szépítés érdekében. Nem csupán a termékek sorrendje fontos, de a kombinálhatóságuk is kifejezetten lényeges lehet. Ezen túl maga a folyamat szintén kiváltója lehet a fokozott faggyútermelésnek, ilyen például a túlzott dörzsölés. Az erőteljes behatás következménye nem az alapos tisztítás, lemosás, vagy a hatóanyagok kellően mély rétegekbe való bejutása lesz, hanem a bőr nem kívánt zsírosodása.

A kozmetikai termékek

A kozmetikai termékek felvitelénél igazán nagy baklövés az, ha a saját kezünkkel egyengetjük el őket a bőrfelületen, hiszen ezzel sok-sok szennyeződést vihetünk át az arcra. A legjobb megoldás, ha erre alkalmas eszközöket használunk. Azonban ezeket az eszközöket is rendszeresen tisztítani kell annak érdekében, hogy a káros anyagok ne kerüljenek közvetlenül az arcbőrre a kozmetikai termékek alkalmazásakor.

Továbbá a kozmetikai termékek kiválasztásánál fokozott figyelmet igényel az összetevők listája. Az SLS, az alkohol, a parfüm rengeteg krémben, arctisztítóban, sminktermékben megtalálható. Érdemes kitapasztalni, hogy kinek hogyan hat a bőrére az ilyen adalékanyagokat tartalmazó termékek, hiszen ezeket is a zsíros bőr kialakulásának okai közé sorolhatjuk.

A kombinált bőrrel rendelkezők különösen nehezített pályán mozognak, hiszen az arcbőr egyes területein más-más hatóanyagú készítményeket kell alkalmazniuk a megfelelő eredmény eléréséhez.

 

A téli hideg beköszöntével a legtöbb nő ördögi körbe kerül, hiszen a száraz hatású bőrt zsíros krémekkel igyekszik helyreállítani, ami fénylő felületet eredményez, majd a sminkelés előtt ezt mattító primerrel igyekszik kompenzálni. Az ellentétes hatású készítmények sok galibát okozhatnak, hiszen összekavarják a bőr működését.

Bár nem minden mattító termék szárítja a bőrt, sok közülük úgy éri el, hogy megszűnjön az olajos bőrérzet, hogy összetevőivel szárazabbá teszi a hámréteget. Ezzel csak az a bibi, hogy ellentétes reakciót vált ki a faggyútermelő mirigyekből, hiszen a bőrhúzódást még több faggyúval akarják majd megoldani.

A dehidratált bőr sem feltétlenül száraz, a zsíros bőr egyik oka lehet

Hatalmas tévhit, hogy a dehidratált bőr száraz képet mutat. Az igazság az, hogy az elégtelen folyadékbevitelre fokozott faggyútermeléssel reagál a bőr, így rövid időn belül jelentősen zsírosabb hatást kelt majd. Sokan azzal követik el a hibát, hogy a zsíros bőrre egyáltalán nem használnak hidratáló hatású készítményeket, és ha még a napi folyadékbevitelük sem megfelelő, biztos, hogy szép lassan a dehidratált bőrképpel szembesülhetnek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés