A bőrszövet a legnagyobb szervünk, ezért rá is hatással van mindaz, amit elfogyasztunk. Bizonyos ételek nem csak gyomorbántalmakat okozhatnak az arra érzékenyeknél, hanem akár zsírosabb bőrérzetet, pörsenést is előidézhetnek. Sokféle csodapraktika létezik a pattanások ellen, ezek az ételek azonban belülről támogatják a bőr egészségét, ezáltal csökkentik a pöttyök kialakulásának az esélyeit.

hirdetés

Számos kutatás irányult már arra, hogy a táplálkozás és a hámréteg állapota között milyen összefüggés van. Az például tény: hogy a kevés vízfogyasztás bőrszárazságot eredményez. Ám az akné esetén még nem született meg a tudományos megállapodás. Abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy a magas glikémiás indexszel rendelkező ételek és a tejtermékfélék csak tovább ronthatják az aknéra hajlamos bőr állapotát.

Ételek pattanások ellen

Már egészen kicsi kortól kezdve nagy figyelem irányul a változatos, kiegyensúlyozott, és tápanyagban gazdag táplálkozásra. Ám felnőttkorban ez sokszor felborul, hiszen a rohanó hétköznapokban sokszor nincs elegendő ideje az ember lányának megfelelően étkezni. Ez természetesen több szempontból hátrányt jelent, hiszen hiánybetegségekhez vezethet, és a bőr állapotát is alaposan megviseli.

A kevés folyadékbevitel és a rendszertelen táplálkozás pattanásokat vagy súlyosabb esetben aknét is okozhatnak. A problémát érdemes a gyökerénél megszüntetni, ezért, ha szeretnéd kideríteni, hogy étel okozza-e a megszaporodott pörsenéseket, bőrhibákat, akkor jó, ha étrendnaplót vezetsz, és egy időre kiiktatod a kritikusnak számító élelmiszereket az étkezésedből. Általában a finomított szénhidrátok, a tejtermékek, és a magas cukortartalmú ételek idéznek elő gyulladásos bőrtüneteket. Napjainkban már mindegyikre találsz jó alternatívát.

Érdemes apránként haladnod, és a vizsgált időszakban egyszerre csak egy ételcsoportot fogyasztanod. Így megfigyelheted, hogy mi az, amire krikusabban reagál a bőröd. Természetesen ez nem ér fel orvosi diagnózissal, ezért akné esetén mindenképpen javasolt szakember segítségét kérni, hiszen sokszor hormonális, vagy emésztési, bélrendszeri gondok állnak a háttérben, melyek megfelelő ellátást és kezelést igényelnek.

A galériánkban összegyűjtöttünk pár olyan élelmiszert, amelyekkel megtámogathatod a bőröd egészségét, és segítségükkel a pattanások is nagyobb eséllyel kerülnek majd el.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés