A bosszantó piros pöttyök időnként mindenkinél megjelennek, és ilyenkor a legfontosabb kideríteni a háttérben megbúvó okokat. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a táplálkozás milyen nagy mértékben befolyásolja a hámréteg állapotát. Az egyik kedvenc italunk: a tej például hozzájárul a pattanások megjelenéséhez.

hirdetés

A bőr a szervezetünk legnagyobb szerve, így minden, amit elfogyasztunk, megmutatkozik rajta. Gyakran az egyes ételallergiák tünetei is a hámrétegen jelentkeznek. A folyadékháztartás felborulása szintén itt mutatkozik meg, ez sokszor pattanásokat és száraz bőrt eredményez. A belső irritáció, gyulladás tehát kívülről látható. Ezek után nem meglepő, hogy bizony a tejnek is lehetnek „mellékhatásai”.

A lakosság egy jelentős része szenved laktózérzékenységben, ám ez a betegség főként a gyomrot és a beleket érinti, így ritkán jelentkeznek jellemző tünetek az arcon. Ebben az esetben a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, ezért az puffadást, hasmenést és egyéb panaszokat okoz. Ám tejcukor-érzékenységen túl is előidézhet a gyakori tejfogyasztás kellemetlenségeket, amelyek akár megjelenhetnek a hámrétegen.

A pattanások hátterében sokszor a tejfogyasztás áll

Bár a tejnek viszonylag alacsony a glikémiás indexe, mégis több kutatásban is a tejtermékek rendszeres, túlzott fogyasztásával magyarázták a pattanások és az akné megjelenését. Egy 2014-ben publikált értékelés különféle esettanulmányokat tartalmaz a témáról, főként a tej és a gyulladt, piros pöttyök kapcsolatát vizsgálták a tudósok.

Több megfigyelés is bebizonyította, hogy nagyobb eséllyel jelennek meg a pattanások azoknál, akik sok tejterméket fogyasztanak. A résztvevőknek étkezési naplót kellett vezetniük a vizsgált időszakban, és a legnagyobb eltérést a kontrollcsoport eredményeihez képest a tej adta. Ezek alapján elmondható, hogy pozitív kapcsolat van a pattanások és magas glikémiás indexű ételek, illetve a tejtermékek között.

A tudósok szerint a tejben található hormonok jelenthetik a legnagyobb problémát, így az arra érzékenyeknél könnyedén kialakulhatnak a pattanások. Bár a kutatások nem teljesen bizonyították, ám a legtöbb szakember erre az álláspontra jutott.

A sovány tejek szintén problémát okozhatnak, mivel magas a cukortartalmuk és nagy mennyiségben fordul elő bennük a tejsavó fehérje. Ezek olajosabbá teszik a hámréteget, és a faggyú fokozott termelődését eredményezhetik. A cukorban gazdag élelmiszerek hormonális változásokat indítanak el a szervezetben, amelyek az androgén termelését növelik, hosszabb távon pedig pattanásokhoz vezethetnek. Súlyosabb esetekben akné is kialakulhat.

Óvatosan a tejtermékekkel

Manapság sokan választják az alternatív tejitalokat, amelyek növényi összetevőkből készülnek, így nem tartalmaznak tejcukrot, illetve hormonokat. Ám ezekkel is érdemes vigyázni, mert a Harper’s Bazaar által megkérdezett szakértő elmondta, hogy sokszor a tartósítószerek és a hozzáadott cukrok is kiválthatnak mitesszereket vagy pattanásokat. Az összetevők listáját ezért mindenképpen érdemes átböngészni.

A tejtermékek hasznosak a szervezetnek, ám a túlzott fogyasztásukat mégsem ajánljuk. Ebben az esetben is fontos a mérték, hiszen a kellemetlen bőrhibák csak így kerülhetőek el. Ha az étrendedben sok tejből készült étel, ital található, és pattanásokkal küzdesz, akkor érdemes egy időre megváltoztatni a táplálkozási szokásokat. Így könnyedén megfigyelheted a hámréteg reakcióit, és lehet, hogy a bosszantó pöttyöktől csodakencék nélkül is megszabadulhatsz.

Fontos tehát az átgondolt, jól felépített étrend, amelybe a tejtermékek is bekerülhetnek, persze csak mértékkel. Hiszen a hormonok és a növekedést serkentő anyagok akár idő előtti ráncosodáshoz is vezethetnek.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés