A szalicilsav az egyik legjobb összetevő pattanások ellen, a gyulladás csökkentése mellett ugyanis bőrmegújító és regeneráló tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek köszönhetően nem csupán a pórusokat pucolja ki, hanem az öregedés látható jeleit úgyszintén segít késleltetni.

hirdetés

A szalicilsav kémiai hámlasztó, ami a BHA-savak közé tartozik, és számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Növényi alapanyagokból állítják elő, és az AHA-savakkal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik. Mint a többi hámlasztó hatású készítmény, segít a bőr megújításában.

Tisztítja a pórusokat és ragyogóvá teszi a bőrt

A szalicilsav kiválóan alkalmazható pattanások ellen, mivel nemcsak a bőr felületét hámlasztja, hanem a pórusok mélyére hatol, így kipucolja azokat. A piros pöttyöket sokszor a pórusokban felgyűlő elhalt hámsejtek, baktériumok, valamint szennyeződések és sminkmaradványok okozzák. A faggyúval keveredve teljesen eltömítik a tűhegynyi krátereket, az újonnan termelődött olaj pedig nem tud a felszínre jutni.

Ezért a bőr úgy érzékeli, hogy még több olajat kell előállítania, így csakhamar gyulladás alakul ki a póruson belül és annak környékén. A szalicilsav ezt segít megakadályozni.

Szerepe van a megelőzésben, csökkenti a pórusok méreteit, összébb húzza a falakat, így sokkal kisebb az esélye az eltömődésnek. A már meglévő pattanásokkal szintén felveszi a harcot, mérsékli a gyulladást, csökkenti a baktériumok számát és lehúzza a pirosságot.

Mivel a szalicilsav kémiai hámlasztó, ezért jól működik öregedésgátlóként is. Bár nem annyira hatékony, mint az AHA-savak, az öregedés első jeleit képes késleltetni, finomítani.

Így használd a szalicilsavat pattanások ellen

A szalicilsav erős hámlasztónak számít, ezért Magyarországon csak 0,5-2%-os oldatként kapható. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de erős a hatóanyag, ezért kezdetként csakis a leggyengébbel szabad kezdeni. Első alkalommal érdemes a kézfejen tesztelni, és figyelni a bőr reakcióit.

A hámlasztó csakis az esti rutinban kaphat helyet, mivel fényérzékennyé teszi a bőrt. Eleinte hetente egy-két alkalommal érdemes felvinni az arcbőrre. Az a legideálisabb, ha a kence a megtisztított arcbőrre kerül fel, majd ezt követi a toner, szérum és a hidratáló. A fényvédőt sem szabad elhanyagolni, hámlasztó hatású készítmény mellé érdemes SPF50 jelzésű kozmetikumot alkalmazni.

Kicsi az esély az allergiára, ám érzékeny bőrre nem javasolt a használata. Az aszpirinérzékenység szintén kizáró ok lehet, mivel hasonló összetevőket tartalmaz, mint a gyógyszer. Más hámlasztókkal nem szabad együtt alkalmazni, illetve a hámlasztással egyidejűleg bőrradírt sem lehet használni. A két kence együtt túlhámlaszthat, ami fokozottan érzékennyé teheti az arcbőrt.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés