A pattanásos bőr kezelése összetett stratégiát igényel. Az apró piros pöttyök általában nem csak alkalmanként jelentkeznek, egyes nőknél a kamaszkor után is visszatérő vendégnek számítanak. Ilyenkor elsőként is meg kell keresni a kiváltó okokat, majd el lehet kezdeni a kezelést. Sokszor már a hétköznapi szokások megváltoztatása is segít.

hirdetés

A pattanásos bőr kezelése nem merül ki a megfelelő kencék használatában

A pattanásos bőr rengeteg kellemetlenséget okoz, a kezelése pedig általában hosszadalmas folyamat, így a legtöbben emiatt szélmalomharcként élik meg a procedúrát. Egy-két pattanás megjelenése még teljesen normális dolog felnőttkorban is, ám a gyulladt, gennyes kitüremkedések hátterében gyakran komplexebb probléma áll.

Ezért alakulnak ki a pattanások

Közvetetten baktérium felelős a kialakulásukért, ám ettől sokkal összetettebb a dolog. Éppen ezért nem elegendő a gyakori arctisztításra és az ágyneműcserére figyelni. Leggyakrabban hormoniális változások állnak az akné hátterében, ami különösen megfigyelhető a női ciklus idején. Számos alkalommal születtek arról bőrgyógyászati publikációk, hogy megfigyelhető, a nők többségének menstruáció előtt rosszabb állapotban van a bőre, ilyenkor megsokasodnak a pattanások és mitesszerek. Sokaknál ez csupán időszakos, múló probléma, ám hormonális betegségek esetén a kitüremkedések nem szűnnek meg a ciklus végével.

Mivel a pattanások gyulladásos bőrbetegségnek számítanak, ilyenformán a szervezetben lappangó gyulladás tüneteként is jelentkezhetnek az arc területein. Elsőként tehát a belső, kiváltó okot szükséges elhárítani, csakis így lehet megszabadulni a piros pöttyöktől.

A stressz, a fizikai irritáció, az emésztési zavar és a túlérzékenység mind-mind okozhat pattanásokat. A testen megjelenő piros pöttyök hátterében előfordulhat, hogy a nem megfelelő anyagból készült póló, esetleg irritatív összetevőket tartalmazó öblítő áll.

A pattanások kialakulása roppant egyszerű, eltömődnek a pórusok, majd elszaporodik bennük a C. acnes nevű baktérium. A pórusokban kialakuló gát többnyire az elhalt hámsejtek és a felgyülemlett faggyú keverékéből tevődik össze. Erre a szervezet gyulladással válaszol. Megpróbálja korrigálni a baktériumok elszaporodását, ezért igyekszik több fehérvérsejtet termelni. Ám a legyőzött baktériumok és a fehérvérsejtek egymásra halmozódnak, és ez generálja a lobosodást, ha pedig a pórus fala ezt nem bírja, akkor jön létre a gennyes pattanás.

Hormonális problémák, étkezés

A pattanásos bőr kezelésének az egyik alapja, hogy utána kell járni a kiváltó okoknak. Ha állandóan csúnya, gyulladt a bőrfelület, a gyógyulási idő pedig elhúzódik, akkor ajánlott felkeresni egy bőrgyógyászt, mivel a piros pöttyök pusztán felszíni kezeléssel nem tüntethetők el. Hormonális probléma esetén megtörténhet, hogy a gyógyszeres kezelés mellett speciális diétára van szükség, ez ugyanúgy igaz akkor is, ha ételérzékenység áll a háttérben.

Remek első lépés ezért, ha elkezded megfigyelni az étkezésed, étkezési naplót vezetsz, amennyiben pedig felmerül a gyanú valamelyik összetevőre, nincs más dolgod, mint egy időre kivezetni az étrendedből. Ez a tesztidőszak segít abban, hogy jobban megismerd a szervezeted, illetve az arcbőröd reakcióit. Sokszor a cukros ételek, a finomított liszt és az olajos magvak állnak a háttérben. A tej szintén okozója lehet a pöttyöknek.

Az étkezés mellett fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Bár a megemelt vízmennyiség önmagában nem oldja meg a problémákat, bizonyos esetekben segíthet mérsékelni a gyulladás mértékét, így hamarabb megszűnnek a pattanások.

Tisztálkodás

Pattanásos bőr esetén alapvető a gondos arcmosás, ám az is számít, hogy mivel távolítod el a felesleges faggyút, illetve a szennyeződéseket. Gyulladt bőr esetén a szappan vagy a szilárd arclemosók semmiképp sem jöhetnek szóba, legtöbbjük ugyanis szárítja a bőrt, és csak súlyosbítanak a problémán. A bőr úgy érzi, hogy több faggyút kell termelnie, ami még jobban eltömíti a pórusokat, és újabb pöttyök jönnek belőle létre. Ehelyett válassz könnyű arclemosót, mely nem tartalmaz alkoholt, illatanyagokat vagy más irritáló összetevőket.

A túl meleg vagy forró víz nem jó, ahogyan a fizikai hámlasztókat, radírokat is jobb elkerülni. Az efféle szemcsés tisztítók felsérthetik a bőr felületét, mikrosérüléseket okozhatnak, melyek szabad bejárást biztosítanak a baktériumoknak. Nem beszélve arról, hogy a dörzsöléstől csak érzékenyebbé válik a gyulladt hámréteg. Radírozás helyett masszírozó mozdulatokkal tisztíts, a nyomkodás szintén tilos.

A textíliák tisztán tartásáról sem szabad elfeledkezni, a törölközők, párnahuzatok rendszeres mosása szintén elősegíti a gyógyulást. Jó, ha illatanyagmentes öblítőt használsz, és az arccal közvetlenül érintkező anyagokat gyakrabban mosod.

Hatóanyagok pattanások ellen

A pattanásos bőr kezelését számos hatékony összetevő segíti elő, hiszen ezek célzottan számolnak le a kiváltó okokkal. Ilyen például a BHA-sav vagy szalicilsav, ami hámlasztó tulajdonsággal rendelkezik, ám nem csupán a bőr elhalt felületét oldja fel kíméletesen, hanem a pórusok falát is célba veszi. Segít megtisztítani a tűhegynyi krátereket, így az elhalt hámsejtek nem gyűlnek fel, és a C. acnes baktérium is sokkal kisebb eséllyel szaporodik el.

Másik nagyágyú a retinol, ami a ránctalanításban szintén jeleskedik. Abban segít, hogy nem engedi, hogy az elhalt hámsejtek összetapadjanak, és ezáltal elzárják a pórusokat. Fiatalon inkább a BHA-savat érdemes bevetni a pattanások ellen, ám 26 felett már előkerülhet a retinol, mivel az anti-aging hatása verhetetlen.

A niacinamide az egyik legsokoldalúbb összetevő, ami számos bőrproblémára jelent megoldást. A pattanások elleni küzdelemben szintén nagyágyú. Egyensúlyba hozza a zsírtermelést, illetve normalizálja a pórusok méretét, ezzel megakadályozza, hogy azok eltömődjenek, és gyulladás alakuljon ki.

A gyulladás csökkenését, illetve a bőr egyensúlyát belsőleg is támogathatod. Fontos a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok pótlása, különösen akkor, ha úgy tapasztalod, nehezebben regenerálódik a bőröd. Az elhúzódó gyulladás kellemetlen esztétikai problémákkal is járhet amellett, hogy rossz közérzetet és fájdalmat okoz.

A nehezen múló göbök után barna foltok, hegek maradhatnak, a bőr elszíneződik vagy kráterek képződnek a pórusok helyén. A cink szabályozza a faggyútermelést, és hozzájárul a pattanások gyorsabb, nyom nélküli gyógyulásához. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása van, emellett hozzájárul a hormonrendszer megfelelő működéséhez. A túlzott bevitele azonban káros is lehet, ezért érdemes csekkolni, mennyit tartalmaz belőle a multivitamin.

Az E-vitamin szintén gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, ugyanakkor elősegíti a bőr megújulását, regenerációját. Az A-vitamin és a niacinamid, vagyis a B3-vitamin belülről is jó hatást gyakorol a bőrre. Az előbbi megtalálható a répában, a májban, tojásban, az utóbbi pedig hüvelyesekben, baromfi- és halhúsokban fordul elő.

A pattanásos bőr kezelése bonyolult feladat, és mindenképp kell hozzá egy jó rutin és türelem. A gyulladás nem tűnik el egyik pillanatról a másikra, a folyamat hosszadalmas, sokszor hónapokba telik, mire láthatóvá válik a változás. Ám nem szabad elodázni a dolgokat, ha a megváltozott rutin és a hatóanyagok nem válnak be, akkor szükséges felkeresni egy szakembert.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés