Egy gondosan felépített arcápolási rutinnal számos bőrprobléma orvosolható, illetve megelőzhető. Most olyan hatóanyagok kerültek sorra nálunk, amelyeket kifejezetten pattanásos bőrre ajánlanak. Szerkesztőnk a Revox termékeit tesztelte, melyek egymás hatását erősítik.

hirdetés

A tudatos bőrápolás már a mindennapok része, egyre elterjedtebb a hámréteg igényeihez igazodó, gondosan felépített rutin. A pattanásos bőr kezelése azonban korántsem egyszerű, hiszen számos háttértényező okozhatja a bőrtüneteket. Amilyen szerteágazó lehet az ok maga, legalább annyira megfoghatatlan az ellenszere is. Pont ezért fontos, hogy több irányból érdemes elkapni a grabancát ennek az esztétikailag is zavaró problémának. Étkezési szokások, hormon-, valamint bőrproblémák egyaránt meghúzódhatnak a háttérben.

Ezek a hatóanyagok zseniálisak pattanásos bőrre, remekül működnek együtt

Bár több irányból érdemes megközelíteni a pattanások kiváltó okát, most a külsőleges kezelést fejtjük ki részletesebben. A titok abban rejlik, hogy csupán az arcápolás terén is számos dimenzió nyílik meg, amint pattanások elleni hatóanyagokat keres az ember. Érdemes többet összeboronálni, így a hatás garantáltan nem marad el.

Szalicilsav

A szalicilsav a legismertebb BHA-hámlasztó, ami zsírban oldódó, így képes a pórusok mélyére hatolni. Kifejezetten ajánlják tág pórusok, pattanásos bőr, illetve mitesszerek okozta problémák esetén. Gyulladáscsökkentő hatása sem vitatott, így aztán mind a prevenció, mind pedig az intervenció folyamatában nagyon lényeges szereplővé tud válni.

A különböző kozmetikai szérumok eltérő koncentrációkban kaphatók, így érdemes odafigyelni a címkén feltüntetett százalékra. Az 1-2%-os BHA-hámlasztókat naponta egyszer ajánlott bevetni, zsíros, ellenálló bőrfelület esetén maximum kétszer. Érzékenyebb bőrűek számára azonban nem árt vigyázni vele, inkább csak minden másnap, vagy igénytől függően akár ettől is ritkábban érdemes használni.

Fotoprotektív hatású, így akár a reggeli, de akár az esti rutinba egyaránt beilleszthető. Természetesen fényvédő használata mindenképp javasolt utána, annak ellenére is, hogy nem teszi érzékenyebbé a bőrt az UV-sugarak káros hatásával szemben.

Niacinamide

A niacinamide a B3-vitamin egy formája, ami segít megelőzni a különböző bőrhibákat, ideértve a pattanásokat is. Normalizálja a bőr faggyútermelését, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír, aminek köszönhetően az egyik legjobb hatóanyag pattanásos bőrre. Ebből adódóan nem csupán a probléma elleni küzdelemben, megelőzésképp éppúgy érdemes alkalmazni.

A szalicilsavval tökéletesen megférnek egymás mellett, de érdemes eltérő napszakban felkenni őket. Bátran alkalmazható naponta, a száraz, érzékeny bőr éppúgy elbírja, mint a normál vagy zsíros bőrtípus.

A Revox Just Niacinamide 10% arcszérum 1999 forintért kapható a dm üzleteiben és online.

Hialuronsav

Sokan azt gondolják, aki pattanásokkal küzd, biztosan a zsíros bőrtípusúakhoz sorolható, számukra pedig nincs szükség hidratálásra, hiszen a bőrfelület nem tűnik száraznak. Ezt a tévhitet ideje eloszlatni, bármilyen bőrtípusról is legyen szó, megfelelő hidratáltság nélkül soha nem kelt üde és egészséges hatást az eredmény. Hiába a sok méregdrága, pattanás elleni szérum, ha mindeközben vízhiányos a hámréteg, amit előbb-utóbb megbosszul, méghozzá fokozott faggyútermeléssel.

A hialuronsav  csökkenti a bőr dehidratáltságát, helyrebillenti a vízháztartást. Nedves bőrön való használata maximalizálja a hatékonyságát. Akár naponta kétszer, reggel és este egyaránt alkalmazható.

A Revox Just Hyaluronic Acid 5% arcszérum szintén elérhető a dm üzleteiben és online, 1999 forintért.

Argánolaj

Az argánolaj, hasonlóan a hialuronsavhoz, mélyen hidratál, a bőr vízháztartását helyezi egyensúlyba. A különbség az, hogy ez egy olajos verzió, így kissé más érzetet kelt a bőrre felkenve. Pattanásos bőrre kifejezetten ajánlott az alkalmazása, hiszen antibakteriális hatással rendelkezik, így a gyulladás csökkentéséből és az aknék eltüntetéséből csakugyan kiveszi a részét. Hegek ellen úgyszintén hatásos, ennek köszönhetően a pattanások után maradó zavaró foltok is orvosolhatók vele.

Ez a szuper antioxidánsbomba érzékeny bőrre éppúgy ajánlott, mint normál, kombinált vagy zsíros bőrtípus esetén. Naponta akár kétszer is alkalmazható, a reggeli és az esti rutinba ugyancsak beépíthető.

Fontos hozzátenni, hogy sokszor nem elegendő a külsőleges kezelése a bőrproblémáknak. Elsősorban életmódváltással, mozgással, étkezéssel és elegendő folyadékfogyasztással érdemes fellépni a zavaró bőrhibák ellen, és emellett persze a bőrtápláló és -megújító kencék is sokat tesznek a bőrhibák csökkentéséért. A legtöbb esetben ezek kombinációjával, együttes hatásával lehet elérni a tökéletes eredményt, az egészséges, üde az arcbőrt.

Ám minden hámréteg más, ahogy a pattanásokat kiváltó okok között is adódnak különbségek. Így a legtöbbeknek eltérő rutin használ igazán. Nem biztos, hogy mindenkinek ez a négy hatóanyag hozza el a csodát, hiszen egyénenként teljesen eltérően reagálhat a bőr.

Ezt tapasztaltam a hosszú távú, együttes, rutinszerű alkalmazásuk során

Számos megbízható márka termékei közül lehet válogatni, hiszen az alapvető kozmetikai szérumokat a legtöbb minőségi gyártó tálcán kínálja. A Revox kencéi nálam tökéletesen beváltak, csúcsszuperül működnek az arcbőrömön. A fent említett hatóanyagok szerepelnek a márka repertoárjában, így simán összeállítható belőlük a napi rutin pattanásos bőrre.

Reggeli rutin

A Revox szalicilsava 2%-os koncentrációban szerezhető be, amit én naponta egyszer viszek fel az arcbőrömre, tisztítás után, reggelente. Nekem kombinált, ellenálló arcbőröm van, így nem tartom soknak a napi rendszerességű használatot, ám néha kihagyom a rutinomból, amikor úgy érzem, nincs szükség erre a hatóanyagra.

A szalicilsav után rendszerint a Revox 5%-os hialuronsavszérumát kenem az arcomra, ezzel biztosítom a megfelelő hidratáltságot. Mindig nedves bőrre viszem fel, hogy növeljem hatékonyságát.

A Revox Just Saliccylic Acid arcszérum 1900 forintba kerül a Marionnaud üzleteiben és online.

Esti rutin

Az esti rutinom részének alapeleme a niacinamide, amiből szintén a Revox márkával próbálkoztam. Ez egy 10%-os koncentrációjú szérum, ám vannak ennél alacsonyabb töménységű verziók is. Amikor bevezetésre kerül a napi arcápolási rutinba, mindenképp ajánlott egy 2-4%-os kencével kezdeni, majd lassan, fokozatosan növelni a hatóanyag mértékét.

A niacinamide után minden alkalommal argánolajat használok, a Revox termék dobozán is az olvasható, hogy szuper párost alkotnak együtt. Ez valóban így van. Azok számára egyaránt tökéletes lehet ez a kence, akik nehezen viselik az olajos érzetet a bőrön, hiszen hihetetlenül hamar felszívódik, így cseppet sem lesz tapadós az arc a használata után.

A Revox Just Argan Oil 100% arcszérum a Douglas kínálatában is elérhető, 2290 forintért.

Mikorra tapasztaltam változást?

A hidratáltság, a puha érzet már pár alkalom után érezhető volt, valamint a pirosság szintén hamar enyhülni kezdett, a pattanások kevésbé voltak gyulladtak. Megközelítőleg egy hónapra volt szükség ahhoz, hogy a meglévő pattanásaim eltűnjenek, valamint ne is jelenjenek meg újabb aknék az arcomon. Ez alatt az idő alatt szigorúan betartottam a négy hatóanyag alkalmazását, csupán a szalicilsav maradt ki néha-néha, amikor már úgy éreztem, túlhámlasztom vele a bőrömet.

Bő egy hónap elteltével azonban már látványos javulás volt megfigyelhető, sokkal kevesebb pattanással kellett megküzdenem, az aknék után megmaradó makacs foltok halványodni kezdtek. A bőröm állapota ekkorra jelentősen javult, teljesen más érzetet keltett mind tapintásra, mind pedig látványra.

Most, hogy már több hónapja rendszeresen használom ezeket a termékeket, egyértelmű javulást látok mind a pattanások, mind a dehidratáltság, fakóság tekintetében. Természetesen vannak rosszabb időszakok, hiszen számos más tényező beleszól az arcbőr állapotváltozásába, így a stresszesebb heteken igencsak feladja a leckét a kármentesítés.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés