Július 4-től 7-ig a divat vette át az uralmat Párizsban, a haute couture divathét bőven szolgáltatott stílus- és trendcsemegéket az érdeklődőknek. Ám nem csak a kifutókon egymást követő őszi-téli kollekciók adtak képet az aktuális és új irányzatokról, hiszen a bemutatók környékén rengeteg stílusos vendég lepte el az utcákat. Míg a csúcsdivatra kiélezett párizsi divathét rendszerint az extrém és az elegáns, magasszabászati szettek kavalkádja, az utcafronton az általános, hordhatóbb trendek is megjelennek a résztvevők által. Az utóbbiakból szemezgettünk pár kiemelkedő példát.

hirdetés

A párizsi divathét a modellek, Instagram-sztárok, hírességek, stílusbloggerek, szépség- és divatszakemberek, üzletemberek, dúsgazdag vásárlók, újságírók és fotósok gyűjtőtégelye, ebben a forgatagban pedig az általuk viselt szettek is nagy figyelmet kapnak a bemutatott kollekciókon kívül.

Az impozáns esemény évről évre mágnesként vonzza a divatrajongókat és a szakmabelieket, így, ha valaki többet szeretne tudni az utcai trendekről, a couture különlegességeken kívül a vendégek öltözékét is alaposan szemügyre veszi.

Anna Dello Russo egy lágy esésű, tollas ruhát választott Alexandre Vauthier bemutatójára. Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Sokan választanak dizájnerdarabokat az alkalomra, általában attól a tervezőtől, akinek a show-jára hivatalosak, de nem csak meghökkentő és extravagáns összeállításokkal lehet találkozni a helyszín környékén.

Párizs utcáit idén is ellepték a stílusos, sikkes érdeklődők, bár a divat fővárosa egyébként is sok inspirációt tartogat, amit csak még inkább felpezsdít egy ilyen különleges, divatünnepnek is beillő rendezvény. Nézzük, milyen trendekről árulkodnak a párizsi divathét forgatagából kiemelt szettek.

Nőies és vagány szettek az utcáról: a párizsi divathét nem csak a kifutón fektette le a trendeket

Hasvillantó felső sikkesen

A hasat szabadon hagyó topok és felsők uralják most a divatot, melyekről sokaknak rögtön valami kacér, merész öltözék ugrik be elsőre. Ám akadnak olyan kreációk – például ingek, egyszerű pólók vagy blúzok – amik magas derekú szoknyával, nadrággal kombinálva különösen nőies, szofosztikált összképet adnak.

 

A falatnyi kis topokat szintén el lehet sütni ízléses, sikkes formában. Blézer és farmer mellé társítva nem tűnnek túlságosan kirívónak, egy finom színharmóniával és magas sarkú cipővel még a lezser elegancia is megvalósítható általuk.

Izgalmas minták

A hetvenes évek geometrikus és színes tapétamintái mellett a nagy klasszikusokat, például a levél-, gyümölcs- és virágmintázatokat úgyszintén újragondolta a divat.

 

Az egymásba tekeredő növények lenge, elegáns anyagokon is megjelennek idén, míg a stilizált virágmotívumokat gyakran fémszínű, csillogó szálak díszítik. Maye Musk pillangós hajráffal koronázta meg növénymintás, finom ruhájának egyszerű pompáját.

 

A most futó trendek többségére igaz, hogy nem csak a múltból, hanem a természetből is szívesen merítenek ihletet.

Tollak és rojtok

A különféle divatkorszakok összemosódnak a mai trendekben. A tollas és rojtos ruhák újdonságként bukkantak fel a nyár derekán, összemosva a ’20-as és ’30-as évek stílusjegyeit a mai irányzatokkal. A charleston tánc begyűrűzésével teret kaptak az alakot jobban hangsúlyozó ruhák, melyeken szinte hullámoztak a rojtok a csípő mozgásától.

Olivia Palermo egy tollas táskával koronázta meg csipkeruháját. Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A pongyolákat díszítő tollak a burleszk show-k terjedésével szöktek be a divatba, majd a hetvenes években új életre keltek az efféle dizájnelemek, a rojtok főként a hippik öltözékeiben, a tollas boák és tunikák pedig a csiricsáré diszkóstílusban kaptak helyet.

 

Bár harsány díszítésekről van szó, az aktuális divatban egy sokkal letisztultabb, finomabb formában jelennek meg.

Kivágott és áttetsző ruhák

Most nyáron különösen nagyot futottak a sokat sejtető, kivágott és áttetsző ruhák. Már nem a merész dekoltázsok, sokkal inkább a háton, deréktájon, csípőnél megejtett villantások kapnak nagy hangsúlyt idén.

 

Így az összkép nem feltétlenül közönséges, sőt, legtöbbször az elegáns vonalon mozog. A hálóingszerű, lenge, sejtelmesen átlátszó kelmék még az őszi időszakban sem tűnnek el teljesen. Ám legfőképp a nyári melegben van létjogosultságuk.

Maszkulin stílus ultranőiesen

A férfias divatjegyek most nagyon népszerűek, ősztől pedig még nagyobb figyelmet kapnak a maszkulin hatású stílusmixek. Az egész trend az ellentéteken alapszik, melyek mégis jól kiegészítik egymást és harmonikus összképet tudnak teremteni.

Karlie Kloss ebben a nőiesen vagány szettben jelent meg az Alaia show-n. Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A maszkulin elemeket feminin vonásokkal tálalja az idei divat, így a férfiszabású ingek, zakók és nadrágok mellett kifejezetten nőies hangulatú anyagok, fazonok jelennek meg.

Üde fehér és krémszín: a letisztult megjelenés aduásza

A nyár slágerszíne a fehér, és úgy en bloc a tejes, krémes tónusok a legkelendőbbek a szezonban. Monokróm és világos-sötét párosításban egyaránt felbukkannak a divatrajongók öltözékeiben, ráadásul könnyedén elegánssá varázsolják a megjelenést.

A párizsi divathét színterén az ingruhás és a romantikus, csipkés szettek főként világos, fehér, vajas vagy krémárnyalatokban jelentek meg.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Képek a cikkben: Edward Berthelot/Getty Images.

Képgaléria képei: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés