Az elmúlt pár évben egy egészen egyedülálló divatirányzat kapott szárnyra a fiatalok között. A trend elnevezése a twee, ami azt jelenti, hogy édes, sziruposan aranyos. Így könnyű kitalálni, hogy milyen fazonokat tömörít össze a legújabb őrület.

hirdetés

Mi is az a twee?

A twee elnevezés az angol sweet szóból gyökerezik, hasonlóan az eredeti kifejezéshez, ez is kedvest, aranyos, édeset jelent. Ezek a jellemzők nagyszerűen lefedik az új divatirányzatot, mely romantikusan nosztalgikus és kislányosan bájos. A trend főként a hatvanas-hetvenes évek népszerű fazonjaiból merít ihletet. Ezáltal meglehetősen vintage stílusú az összhatás.

A divatirányzat főként a fiatalok körében tarol. A TikTokon rengeteg fiatal divatbloggerlányt találhatunk, aki ezt a vonalat képviseli. Főként a hosszabb szoknyák, térdzoknik, pántos, alacsony sarkú cipők és a bájos pulóverek jellemzik az öltözködésüket. Szeretik a romantikus, kislányos részeteket, ezért gyakran játszadoznak a csipkékkel, illetve fodrokkal.

A twee magába foglal mindent, amit a hatvanas-hetvenes évek jó kislányai viseltek. A fiatalok is legfőképp ebből a két korszakból merítenek ihletet. A nosztalgikus stílust remekül hozza például Zooey Deschanel, aki korábban gyakran vegyítette öltözékeiben az A vonalú szoknyafazonokat fodros blúzokkal és kardigánokkal.

 

Taylor Swift sokáig szintén ezt a stílust képviselte öltözködésével, ám az utóbbi időben már a modernebb fazonokat részesíti előnyben.

 

A sorozatok, filmek úgyszintén éltetik ezt az irányzatot. Wes Anderson alkotásaiban rendszeresen hatvanas évek ihletésű darabokat viselnek a színészek. A fiatalok egyik kedvenc sorozata, a Riverdale úgyszintén szereti az említett korszakot. A díszletek, a hangulat és Lili Reinhart összeállításai egyaránt remekül passzolnak a twee-hez.

Ami igazán meglepő, hogy a twee szinte egyszerre szökkent szárba a kétezres évek retró irányzataival. Akárcsak az utóbbiért, ezért is a fiatalok rajonganak. Ez többek között annak köszönhető, hogy minden téren felbukkannak a nosztalgikus hatások.

A tömeggyártott fast fashion helyett sokan inkább az egyedit, az izgalmasat, a különlegeset keresik. A hatvanas évek ihlette kreációk remekül passzolnak ehhez a módihoz, melynek kedvenc fazonjai sok turkálóban felbukkannak. Így egy nagyobb kincsvadászat során akár egy egész twee ruhatár felépíthető.

Így viseld a ’60-as évek kedvenceit

A twee stílus egyes elemeit könnyedén beépítheted a ruhatárba, anélkül, hogy ódivatú vagy öreges lenne az összhatás. Egy hatalmas galléros blúz például remekül kifejezi a nosztalgikus érzést, hajráffal és lapos talpú cipővel pedig nagyon csinos lesz az összkép.

A szoknyáknak, mindenféle színes, mintás egészruháknak sem szabad kimaradniuk a sorból. Ezeket összeboronálhatod kardigánnal vagy kabáttal.

 

A virágos, kockás ruhadarabok úgyszintén jellemzők a twee-re. A könnyed ruhákat a nők sokszor hatalmas gallérú felsőrésszel kombinálják. A színes, mintás harisnyák és a bájos kiegészítők sem hiányozhatnak a repertoárból.

 

A ruháknál a hosszabb fazon is megjelenik, ám a teljesen földig érő verziók nem jellemzők erre az irányzatra. A kötényruhák vagy arra hajazó darabok úgyszintén felbukkannak. Az efféle fazonok nagyon futottak a hatvanas években, és egyik jó kislány ruhatárából sem hiányozhattak.

 

A matrózblúzt sokáig csak az iskolai ünnepségeken és az érettségi tablókon csíphettük el, ám idén bekerül az utcai divatba. A twee stílusú lányok ezt a darabot midiszoknyával, kardigánnal vagy könnyed blézerrel boronálták össze.

 

A szoknya mellett a nadrág is bekerülhet a ruhatárba, a twee inkább az Audrey Hepburn inspirálta capri fazont részesíti előnyben. A színekkel is bátran bánik, jöhetnek a mélyebb tónusok és a feltűnő piros is. Egy ilyen szett egyszerre bájos, elegáns és elképesztően nőies.

 

Az igazi divatdiktátorok a klasszikus hatvanas évek ihlette divatból éppúgy nyerhetnek inspirációt. A pulóver lehet kicsit nagyobb, és kombinálhatod inggel vagy garbóval. A színes harisnyáknak sem szabad kimaradniuk a mókából.

 

Ha csupán egyetlen nosztalgikus kreációt választasz, azzal finoman adagolhatod a kislányos stílust, mégis nagyon sikkes lesz az összkép. Itt a blúz lóg ki egyedül a modern kreációk sorából.

 

A cipők terén a laposabb, kocka alakú, illetve a hegyesebb törpe fazonú sarkak hódítanak. A balerinák és a Mary Jane-fazonok egyaránt az irányzathoz tartoznak.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot / Getty Images. 

Képek a cikkben: Jeffrey Ufberg, Raymond Hall, Edward Berthelot, Streetstyleshooters / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés