Az oversize fazonok népszerűségén még a szélesítő hatásuk sem ejt csorbát, hosszú ideje színesítik a kínálatot, a téli időszakban pedig a szokásosnál is gyakrabban előkerülnek. Az már senkinek sem újdonság, hogy óvatosan kell bánni velük, mert hajlamosak csúnyán széthúzni a sziluettet, ám a viselésüket megkönnyítő öltözködési trükköket csak kevesen ismerik.

hirdetés

Már senki nem ütközik meg azon, ha a megfelelő méret ellenére is lóg rajta a ruha, hiszen a retró divathullámmal együtt sok bő szabású, lezser, szándékosan szélesre, vagy túl hosszúra tervezett kreáció szörfözött be az üzletek választékába.

Némelyikük eltűnt a színről, de jöttek újak, melyekre a hatalmas ujjrész, a szögletes T-vonalú kialakítás, a laza nadrágszár, vagy a vastag garbós nyak a jellemző.

A kabátok, a pulóverek, ingek, ruhák és farmernadrágok között szintén akadnak túlméretezett darabok, amiktől nem lehet elvenni a dicsfényt, hiszen roppant kényelmesek és stílusosak, viszont nem minden testalkaton mutatnak jól, emiatt meg kell tanulni ravaszul balanszírozni velük az öltözéken belül, máskülönben összenyomják az alakot.

Oversize fazonok nőiesen: így védd ki az alakromboló hatást

A túlméretezett, bő cuccok nem csak a molett, teltebb alkatok számára lehetnek előnytelenek, sajnos a kis termetű nőket sem kímélik, szélesítő hatásuk révén ugyanis, optikailag megrövidítik a test hosszanti vonalát. Különösen figyelni kell az arányokra, ha a felsőtest vékonyabb, míg a csípő szélesebb, emiatt pedig kurtábbnak tűnnek a lábak.

Az alábbi videó remek példákat hoz arra, hogyan lehet megfelelő fazonpárosítással, színharmóniával, vagy a kiegészítők játékával egyensúlyba hozni a testarányokat úgy, hogy a bő cuccok alakösszenyomó tulajdonságai ne érvényesülhessenek.

 

A bő szárú, sátorfazonú nadrágokat érdemes hasonló árnyalatú, szűk felsővel összeboronálni, hogy ne rövidítsék meg a lábakat. Amennyiben mellőzöd az éles kontrasztokat, és nem helyezel vízszintes szabásvonalakat a szélesebb területekre, az A-vonalú nadrág slankító hatása fog előtérbe kerülni, ezáltal keskenyebbnek tűnhet a csípő.

A lezserebb mamafarmerhez nem árt olyan felsőt választani, amit be tudsz tűrni a magasított derékrészbe: a videóban például csak a puffos ujjak emelik be az öltözékbe az oversize trendet, melyek karcsúbbnak láttatják a derék és a csípő vonalát.

 

A hosszított ing jól takarja a fenék és a comb környékét, de csak akkor előnyös, ha szűk pantallóval variálod. Sajnos előfordul, hogy a lezser szabás tömbösíti a felsőtestet, illetve optikailag megrövidíti a lábakat, ezért, ha alacsony vagy, ajánlott lazán, félig betűrni a bő fazont, valamint több bőrfelületet mutatni azáltal, hogy nem gombolod be nyakig az inget, az ujjait pedig hanyagul feltűröd, amikor zárt, fűtött helyiségben vagy.

A retró répaszabású farmerek nagyon divatosak, és szépen formálják az alakot, amennyiben paperbag típusú derékmegoldással rendelkeznek. Kár lenne eltüntetni ezt az előnyüket egy hosszabb, T-vonalú pólóval, ráadásul így pont a szélesebb combokra kerülhet a hangsúly.

A hosszított oversize cuccok esetében az övet is segítségül hívhatod, hogy ne vesszen el az alakod a rétegekben. A bő ingre és a maxikabátra egyaránt rákerülhet ez a kiegészítő, de a jótékony összhatás érdekében a színharmóniáról se feledkezz meg.

A monokróm összeállítások felfelé vezetik a tekintetet, ezáltal nyújtják az alakot. Érdemes bevetni ezt a fegyvert a túlméretezett holmik szélesítő tulajdonságai ellen.

Ha kéttónusú öltözékre esik a választásod, oda kerüljön a világosabb árnyalat, ahol keskenyebb a test, és függőleges szabásvonalakkal kombináld a tónuspárosítást. A T-vonalvezetésű dzseki szélesíti a sziluettet, de mindezt elkerülheted, amennyiben rövidebb kreáció mellett döntesz. A lezser nadrághoz szintén érdemes derékig érő kardigánt vagy pulóvert társítani.

 

Az óriási pulóverekben könnyen eltűnhetnek a kis termetű nők, ezért nekik a monokróm színhasználat javasolt, amikor ilyen fazont viselnek.

A garbós nyak, a bő ujjszabás, valamint a hosszított fazonmegoldás tömzsibbnek mutatja a felsőtestet, ám mindez ellensúlyozható egy V-alakban lelógó nyaklánccal, függőlegesen bordázott kötésmintával, vagy két trükkös hasítékkal a pulcsi oldalán.

Egy hatalmas táska például slamposabbá teheti az összképet, így érdemes inkább kisebb retiküllel, vagy közepes kézitáskával összeboronálni a szettet. Már ezekkel az egyszerű alaptrükkökkel is remekül kiegyenlítheted az oversize fazonok által eltolódott testarányokat, így biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz vastagabbnak tűnni a divatos, túlméretezett cuccokban.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Cikkfotók: Pinterest.

  • Megosztás:
hirdetés