A klasszikus nőiesség sohasem kopik ki igazán a divatból, ám időnként előtérbe lendítik a trendek. Az ötvenes-hatvanas évek divatja most elementáris erővel veszi uralma alá a vakációsikket, a legtöbb nyári irányzat Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sophia Loren vagy Elizabeth Taylor stílusából szemezget.

hirdetés

Darázsderekú ruhák, rafinált dekoltázsok, ginghammintás és pöttyös anyagok jellemzik az ötvenes és a hatvanas évek kimeríthetetlen divatforrásából táplálkozó trendeket. A klasszikus nőies sikk a nyári szezon legerősebb irányvonala, amelyre rengeteg retró kollekció épül.

Számos divatinfluenszer vált lelkes követőjévé az elmúlt időszakban, és bár még csak most indul be a vakációdömping, máris tengernyi inspirációval szolgálnak a múltidéző stílus hívei. A vintage hangulatú stílusblogok ugyan nem új keletűek, viszont a trend felerősödésével egyre többen viselnek klasszikus végig gombos nyári ruhákat, puffos ujjú vagy csipkés blúzokat, piknikkockás ingeket, nadrágokat vagy épp darázsderekú körszoknyákat.

Visszatér az ötvenes-hatvanas évek divatja: elképesztően nőies

Főként a francia és az olasz divatirányzatokban mutatkoznak meg a múltból átemelt fazonok, melyek autentikus és újragondolt formában egyaránt bekerültek a divat körforgásába. A Dolce & Gabbana idei kapszulakollekciója a régi idők riviérahangulatát elevenítette fel, míg számos márka a legendás színésznők stílusából vagy filmklasszikusokból inspirálódott.

Az ötvenes és hatvanas évek vakációszezonja kimeríthetetlen ihletforrás, ha a divatot vesszük alapul. Az ujjatlan, galléros fazonú ingek, a Carmen-dekoltázsú, vállat szabadon hagyó blúzok, a derékhangsúlyos sortok és midiszoknyák, a capri nadrágok, a romantikus, virágos és piknikkockás ruhák mind-mind tökéletesen beilleszthetők a mai trendekbe.

Bár ezzel párhuzamosan a kilencvenes évek nőies és vagány divatfoszlányai is nagyot futnak idén, a klasszikus sikk elemei szinte megkerülhetetlenek.

Audrey Hepburn visszafogott stílusa régóta foglalkoztatja a tervezőket, sőt, külön vintage üzletek is akadnak, melyek kínálatában az ötvenes-hatvanas évek divatja köszön vissza, a színésznő legendás ízlését tükrözve.

Köztudott, hogy Elizabeth Taylor és Brigitte Bardot egyaránt behódolt az akkoriban futó ginghammintás daraboknak, és gyakran viseltek darázsderekú, körszoknyás ruhákat, illetve lenge nyári ingeket.

A fejkendő sikkje, valamint a nyár romantikáját tökéletesen közvetítő fehér ruha szintén beépült a mai viseletek közé.

Debra Paget híres szettje, amit az ötvenes években kiadott Life magazin fotósorozatához vett fel, a mai napig inspirálja a divatot.

A virágmintás gombos ruhákról szinte azonnal Sophia Loren jut eszünkbe, pedig rajta kívül még sokan viseltek hasonló fazonokat az ötvenes-hatvanas években.

A dögös alakkövető ruhák csodásan kiemelték Marilyn Monroe nőies vonalait, ráadásul ezek a sikkes szabások sem tűntek el a divat süllyesztőjében, a retró trendek tovább éltetik őket.

Imádjuk a neglizsészerű fehér kis blúzokat, melyek érzékien megvillantják a vállakat, hiszen még a szimpla farmernadrágos szetteket is képesek abszolút nőiessé varázsolni.

Brigitte Bardot nemcsak a piknikkockás, hanem a pöttyös kreációkat is szerette, az efféle bájos mintázatokkal gyakran találkozhatunk idén.

Ezek a múltidéző összeállítások tökéletesen passzolnak a nyár hangulatához, nem mellesleg, elképesztő módon felerősítik a nőies vonzerőt.

Kiemelt kép: API/Gamma-Rapho/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés