A tavalyi év egyik legnagyobb visszatérője egyértelműen a fejkendő. Ez a divatkiegészítő évtizedekig más-más szerepet töltött be a nők ruhatárában, főként a nyakukba vagy a hajukba kötve viselték. Ám a legnagyobb márkák most ismét felelevenítették a kendő régi rendeltetését, és számos formában egészítették ki vele a modellek ruházatát. Audrey Hepburn anno szívesen hordta klasszikus módon, fejére kötve a kendőt, ez a sikkes megoldás tartja most lázban a romantikus és retró divat szerelmeseit.

hirdetés

A fejkendőt senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen egy igazán régi darabról beszélhetünk. Korábban a kalappal együtt futott fel a divatban, majd apránként felváltotta a fejfedőket. Az ötvenes évek derekán a hollywoodi színésznők kaptak rá a selyemből készült kiegészítőre.

Audrey Hepburn és Grace Kelly előszeretettel viselte a mintás, színes darabokat, melyek nagyszerűen kiegészítették az összeállításaikat. Ebben az időben a fejkendő összeforrt az elegáns, nőies, kifinomult stílussal. Sokan kezdtek el kendőt hordani, ám a hetvenes évektől kezdve folyamatosan kikopott a köztudatból, majd ráragadt az unalmas, öreges jelző. A selymes anyagú kendők más rendeltetést kaptak a divatban, könnyűszerrel a nyak tájékára vándoroltak, manapság pedig szinte bármilyen formában felbukkanhatnak az öltözékben: hajba csavarva, fonva, táskára kötve, vagy hanyagul vállra vetve.

 

A legutóbbi kollekciók összeállításakor úgy gondolták a tervezők, hogy érdemes visszacsiholni a selyemkiegészítők népszerűségét. Tavaly a Dior őszi repertoárjában már felbukkantak a fejkendők, ám idén tavasszal már egy erősebb trendhullámnak nézünk elébe.

Ismét divat a hollywoodi sztárok kedvenc kiegészítője: így sikkes idén a fejkendő

A kendő idén már nemcsak a nyakat vagy a táska fülét díszítheti, hanem a frizurádat is díszítheted vagy óvhatod vele. Számtalan formában kaphat helyet a hajban. Takarhatja az egész fejet, kilóghat alóla a haj, vagy dívásan elrejtheted alá a frizurád.

Az elegáns szerelésnek nagyszerű kiegészítése a mintás kendő. A frizura egy része ki is lóghat alóla, mivel ebben az esetben a selyemholmi nem takarja teljesen a fejet. A napszemüveg igazán olaszossá teszi a végeredményt.

 

Audrey Hepburn legtöbbször csak lazán a fejére kötötte kendőjét, ezt a trükköt te is alkalmazhatod. Jól mutat elegáns ruhával, kabáttal vagy blézerrel.

 

A fejtetőt lazán áfogó kendő a stílusmixekben éppúgy megállja a helyét. Nem muszáj, hogy minden kreáció elegáns legyen, jöhetnek az oversize kabátok, a laza blézerek, és a letisztult nadrágkosztümök.

 

A bohókásabb, lazább szereléseknek úgyszintén nagyszerű kiegészítése lehet. Ehhez ne a megszokott módon tedd fel a kendőt, hanem csak kösd meg hátul, úgy, hogy a hajad kilógjon alóla. Épp, mint a hetvenes években!

 

A tarkódnál szintén megkötheted a kendőt, így is kivillan alóla a frizura. Remek kiegészítése lehet az elegánsabb szetteknek, és az ékszerekkel, más kiegészítőkkel sem kell spórolnod.

 

Kiemelt kép: Jeremy Moeller / Getty Images. 

Képek a cikkben: Paramount Pictures, Manchester Daily Express, Jeremy Moeller, Raimonda Kulikauskiene, Streetstyleshooters, Edward Berthelot, Francois Durand, Peter White / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés