A szövetkabát sajnos magába szívja a kellemetlen szagokat, amit egy röpke éttermi látogatás után is tapasztalhat az ember. Ha még nem koszos, de szagtalanításra szorul, kövesd a tippünket!

A szövetkabát nem az a holmi, amit hetente kimosunk, sőt, a kárára válhat, ha betuszkoljuk az otthoni mosógépbe, így mindenképp érdemes ruhatisztító szakemberre bíznunk a műveletet, hogy ne maradjon gyűrött az anyag, és a fazon se veszítse el a formáját.

Ha még nem koszos a kabát, de a gyakori viselés során átvette a környezetünkben terjengő szagokat, és nem túl kellemes a bukéja, egy szuper, egyszerű trükkel újra illatossá varázsolhatjuk. A dohányfüst, a benzingőz, illetve a levegőben terjengő ételszag könnyen megtapadhat a textilszálak rostjai között, ezért a szövetkabátot nehezebb kiszellőztetni, mint például a steppelt anyagú társait.

Szagmentesítés ecettel

A szagokat először is semlegesíteni kell. Egyszerűen akasszuk fel vállfára a kabátunkat, és egy tiszta, puha rongyot itassunk át ecetes vízzel. Egy kis tálkányi vízbe nagyjából kétkupaknyi ecet elegendő. Majd a szövetszálak irányát követve, finom mozdulatokkal töröljük át az ecetes törlőkendővel a kabát száraz felületét úgy, hogy ne nedvesítsük át nagyon.

Nem kell megijednünk, az ecet szaga hamar elillan, de erre rá is segíthetünk. Nyissuk ki az ablakot, a kabátot pedig tegyük elé egy székre terítve. Az ecetes víz semlegesíti a szövetkabát orrfacsaró bukéját, a szellőztetés hatására pedig hamar tovaillan.

Amennyiben kényes anyagú kabátról van szó, amit nem szívesen dörzsölnénk be hígított ecettel, az ecetes gőzölést is alkalmazhatjuk. Engedjünk a kádba nem teljesen forró, de ahhoz elég meleg vizet, hogy párologni kezdjen. Egy kevéske ecetet löttyintsünk bele, és tisztes távolságba, de azért a gőz hatáskörébe, akasszuk fel a kabátunkat. Amíg a víz kihűl, a szövetből is kipárállanak a rossz szagok.

Amikor ezzel megvagyunk, száraz helyre akasszuk fel a kabátot, kicsit hagyjuk pihenni, amíg egészen megszárad. Arra ügyeljünk, hogy a gőzöléssel és az ecetes tisztogatással se essünk túlzásba, nagyjából annyira legyen csak nedves a szövet, mint amikor picit megázik az esőben. Ha jól dolgoztunk, tíz perc alatt meg is szárad, és jöhet az illatosítás.

Friss, illatos kabát, mosás nélkül

Egy ruhakefét nedvesítsünk be hideg vízzel, majd itassuk át a szálait öblítővel. Az is jó, ha kis tálkába keverünk öblítős vizet, és abba mártjuk bele a kefét, vagy utólag engedünk rá egy kis vizet, amikor már jól beszívta az öblítőt. Én szürke kabáton próbáltam ki a műveletet kék öblítőkoncentrátummal, és egyáltalán nem hagyott foltot az anyagon, de világos, illetve fehér szövet esetén nem árt körültekintőbben végezni a hígítást.

A szövetszálak irányát követve, lassan húzzuk végig az öblítős vízbe mártott kefét a kabáton, és ezt addig ismételjük, amíg a teljes felületét fel nem frissítettük. Ennél a műveletnél is figyelnünk kell arra, hogy ne áztassuk át a kabát anyagát. Nem kell csurom vizesnek lennie, sőt, még nedvesnek sem. Úgy dolgozzunk, mint amikor szöszt szedünk le a kefével, és egy kicsit bevizezzük, hogy hatékonyabban vonzza magához a pihéket.

Az én kabátom öt-tíz perc alatt megszáradt, és jól magában tartotta az öblítő virágos aromáját. Valójában olyan erős lett az illatélmény, hogy mielőtt felvettem, egy kicsit át kellett szellőztetnem.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés