Az extra bő szárú nadrág már csak a tavaszra vár, hamarosan befut az új szezon kedvenceivel. A sátorfazon nem minden esetben előnyös, de nem kell sok ahhoz, hogy valóban nőies legyen.

hirdetés

A széles szárú nadrágok az elmúlt pár évben teljesen átvették az uralmat a szűkebb fazonoktól, persze, azok sem tűntek el a színről, de valamelyest azért megcsappant a népszerűségük. Noha rengeteg átmeneti megoldást kínál a divat az extra bő szárú és a testre tapadó nadrág között, idén a végletekig elmerészkedik a trend, avagy a sátorszerű szabások sem lesznek kirívóak.

Az egyenes szabású pantallók mellett az A vonalú kreációk élvezik leginkább a rivaldafényt, hiszen sokféle stílusban viselhetők, és az új trendekkel is abszolút kompatibilisek. A mérsékelten széles nadrágszárak nem nyomják össze a sziluettet optikailag, és az alacsonyabb termetűek számára ugyancsak előnyösek lehetnek, amennyiben a testalkatnak megfelelő fazonpárosításokkal kerülnek be az öltözékbe.

A sátorszerűen kiszélesedő fazontípusokkal már nem tűnik ilyen egyszerűnek a helyzet, hiszen többnyire a földig érnek, és a csípő vonalától bővülni kezdenek. Bár tavasszal nagyon divatosak lesznek, azért nem árt alaposan megfontolni a szabás megválasztását. Az extra bő szárú nadrágok az alacsony termetű nők számára nem igazán előnyösek, és bár lehet trükközni a részletekkel, a sátorszerű darabok viselése valamennyire mégiscsak alkatfüggő. Nem muszáj modelltípusú testfelépítéssel rendelkezni a trend követéséhez, ahogy a 170 centi feletti testmagasság sem kőbe vésett feltétel, ám nem árt odafigyelni minden apróságra, amin elcsúszhat a nőies összkép.

Egy ilyen nadrágtípus még akkor is elszúrhatja a megjelenést, ha az ember lányának megvan hozzá a magassága, de tényleg nem kell sok ahhoz, hogy valóban jól mutasson és stílusossá tegye az öltözéket.

Így mutat csinosan a divatos extra bő szárú nadrág: 3 apróság, amire érdemes odafigyelni

A nyolcvanas-kilencvenes években szoknyanadrágként is emlegették, manapság azonban nem minden fazon olyan lenge, gondolj csak a farmer-, a kordbársony-, vagy a nehézkesebb szövetanyagokra. A széles szárú nadrágoknak sokféle típusa divatos idén, ám most nem a gömbszabású, nem is a répafazonú, vagy a baggy megoldásokról van szó. A sátorszerűen kiszélesedő A vonalú darabok kerülnek most a középpontba, amelyek esetében három alapfeltétel garantálhatja a nőies megjelenést.

A szokásosnál magasabb és hangsúlyosabb derékszabás

A karcsúsító szabály alkalmazásához nagy segítséget jelenthet, ha első körben elképzelsz két háromszöget, amelyek a csúcsaiknál érintkeznek egymással. Arányait tekintve ez akár a homokóraalak stilizált változata is lehetne. Azok a fazonok, amelyek válltól lefelé fokozatosan szűkülnek, illetve deréktól lefelé pedig a felsőrésszel arányosan bővülnek, nem csupán karcsúsítják, hanem arányossá teszik a sziluettet.

Ha a nadrág csípőszabású és akképpen bővül lefelé sátorszerűen, máris rövidebbnek látszanak a lábak, a törzs pedig aránytalanul hosszúnak tűnik.

Az extra bő szárú nadrág esetében különösen rizikós választás a csípőszabás vagy az alacsony derékfazon, mert optikailag eltolja a testarányokat. Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A magasra helyezett derékpassz segít abban, hogy az extra bő nadrágfazon ne húzza szét a test vonalát, illetve ne tömörítse össze az alakot. Ugyanakkor egyensúlyba hozza a testarányokat.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A derékvonalra tehát érdemes nagy hangsúlyt helyezni, ha ilyen nadrágot viselsz. Emeld ki övvel, sötét és világos színek találkozásával, vagy eleve olyan nadrágtípust válassz, amely derékban húzott, ráncolt, és optikailag szűkíti a vonalakat.

Ahhoz, hogy a derékvonal érvényesüljön, az efféle nadrágot nem szabad hosszú, bő felsőkkel kombinálni. Érdemes még a lezserebb ingeket, blúzokat és pulóvereket is betűrni a derékrésznél, ehhez azonban megfelelő technikát kell alkalmazni, hogy ne púposodjon át a nadrágon az alatta elrejtett anyagrengeteg.

A kabát hossza kardinális kérdés: nem mindegy, milyen fazonokból épülfel az öltözék struktúrája

Az extra bő szárú nadrág tavasszal fut be a trendekkel, amikor a vastag kabátoktól és ruharétegektől már megszabadulunk, de az átmeneti kabátkák között is előfordulnak hosszabb, szélesebb, esetleg túlméretezett fazonok, amelyek nem bizonyulnak szerencsés választásnak egy sátorszabású nadrágtípus mellett.

A derékvonal hangsúlyozásával a sziluett arányosabbnak, az öltözék rendezettebbnek tűnik. Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A derékvonal hangsúlyozásának szabálya ebben az esetben is érvényes, sőt, alapfeltétele a harmonikus, nőies összeállításoknak. A túlzottan és mérsékelten kiszélesedő nadrágok közötti különbség az, hogy az előbbiek nehezebben összeegyeztethetők a hosszabb kabátokkal és blézerekkel.

A széles vállú, hosszú fazonú, egyenes vonalú szövetkabáttal kombinálva például meglehetősen bután néznek ki a sátorszerűen kibővülő nadrágszárak, a fent említett háromszögbe foglalható karcsúsító sziluett abszolút elvész a kabát vonalvezetése alatt. Alacsonyabb termetű nők számára maximum akkor jöhet szóba ez a fazonpárosítás, ha kigombolva viselik a kabátot, ami egyenes, merőleges vonalaival optikailag nyújtja az alakot. Hidegebb napokon azonban ez a megoldás cseppet sem életszerű, tehát érdemes inkább nagyobb hangsúlyt fektetni a kabát szabásának megválasztására.

A klasszikus trencskók, ballonkabátok előnye, hogy kiemelik a derékívet övvel vagy szűkítésekkel, ám ahhoz, hogy a csúcsaiknál összefordított háromszögek által kirajzolt alakzat ne vesszen el, a derékban összehúzott kabátfazonoknak lefelé kissé bővülniük kell, a nadrágszárakkal arányosan. Az extra bő szárú megoldások esetében a háromnegyedes, illetve a térdig érő kabáttípus többnyire előnytelenül működik, tehát, vagy a derékig érő dzseki a megoldás, vagy a nadrág hosszát követő kabát. A csípőnél végződő szabásoknál sem szerencsés a túlzottan bő kialakítás, a legjobb, ha fókuszba helyezik a derékvonalat.

A most divatos A vonalú kabátka inkább az egyenes vonalú nadrágokkal köt igaz barátságot, a nagyon széles nadrágszárak mellett kevésbé mutat jól. Ám a zömök, combig érő kabáttípusok éppúgy leronthajták a nőies összképet, mutatunk egy rossz példát, amely egyértelművé teszi, hogy egy ilyen összeállítás erősen tömöríti, összenyomja a sziluettet.

Amennyiben a kabátka és a nadrág árnyalata erős kontrasztot képez, és ez az eltérés a szélesebb területekre hívja fel a figyelmet, a testvonal helytelen tagolása miatt az arányok elcsúszhatnak, ezért optikailag zömökebbnek tűnhet a sziluett. Az alaknyújtó hatás érdekében lehetőleg letisztult fazonokat, hasonló erősségű és tónusú színeket, illetve kevésbé tarka holmikat viselj.

A cipő fazonja szintén fontos

Ahogy arról már korábban írtunk, a cipő fazonján nagyon elcsúszhat az összkép, ha széles szárú nadrágot viselsz. Az extra bő szárú nadrágok esetében ez hatványozottan igaz, hiszen maga a fazon már eleve feltűnő és rizikós darab. Könnyedén összenyomhatja a lábak hosszát, a nem túl előnyös optikai hatását azonban jól lehet ellensúlyozni a megfelelő cipőválasztással.

Tévhit, hogy az A vonalban szélesedő nadrágok kizárólag magas sarkú lábbelikkel mutatnak jól, tény, hogy hosszítják a lábakat, így a nadrág kevésbé vesz el a viselője magasságából – mármint optikailag -, de már azzal is előnyösebbé teheted a lefelé bővülő öltözéket, ha keskenyebb, nyújtottabb orrú, csinosabb cipőfazonnal kombinálod. Bár a topánka alig, vagy semennyire sem látszik ki a nadrág szára alól a legújabb divat szerint, ennek ellenére érdemes mellőzni a vastag talpú, széles orrú, ormótlan darabokat, mint amilyen az alábbi videóban is szerepel.

A lefelé bővülő nadrágok között bokavillantós fazonok is akadnak, amelyek extra széles szárakkal megáldva már igencsak kedvezőtlenek lehetnek a nem túl magas hölgyek számára. Ilyen esetben a nadrág színével harmonizáló magas sarkú lábbeli lehet a megoldás. A kis kocka-, illetve oszlopsarkak egyaránt szóba jöhetnek, de a cipő orra lehetőleg ne legyen teljesen lekerekített és széles.

Az extra bő szárú nadrág nem feltétlenül fejti ki alakromboló hatását, sőt, nagyon nőiesen mutat, ha odafigyelsz ezekre az apróságokra, és betartod a három alapfeltételt: derékhangsúly, kabát szabása-hossza, cipő fazonja. Leginkább ezeken csúszhat el a csinos megjelenés, ha A vonalban szélesedő nadrágtípust viselsz, de persze a színek harmóniájáról sem érdemes megfeledkezni.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Cikkfotók: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés