Bár tény, hogy az alacsony nők olykor csak nehezen jutnak hozzá a méretben megfelelő ruhákhoz, az azonban tévhit, hogy cseppet sem kedvez számukra a divat. Számos olyan fazon akad az üzletekben, amelyek trükkös kombinációkban elsütve nem nyomják össze az alakot, sőt, sok szabásvariáció esetében az alaknyújtó hatás is megvalósul. Az öltözködés terén minden azon múlik, mit mivel, és legfőképpen hogyan visel az ember lánya, így a bővebb ruhadarabokat sem kell félretenni!

hirdetés

Az előnyös öltözködés szempontjából nem csak a testmagasság és az alkati adottságok számítanak, a testarányok figyelembe vétele éppúgy fontos.

Manapság rendkívül sokrétű a divat, így rengetegféle fazonvariáció közül lehet válogatni, ám gyakran nem is a ruha kialakítása a döntő tényező abban, hogyan áll egyik vagy másik termeten, hanem a szabások megfelelő összepasszításán áll vagy bukik a dolog. Minden testalkat, így az alacsony nők számára is léteznek olyan alapvető öltözködési tippek, melyek segítenek az előnyös és csinos összeállítások kialakításában.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Az alacsony termet azonban csupán az egyik tényező, amit a ruhák válogatásakor érdemes figyelembe venni. Ha valaki 160 centiméter alatti testhosszal rendelkezik, szinte törvényszerű, hogy a végtagjai is rövidebbek az átlagosnál. Ám azt is ajánlott megfigyelni a tükörben, hogy melyik területen a legszélesebb a sziluett.

Más öltözködési elvek vonatkoznak széles vállvonal és keskeny csípő esetén, mint mondjuk, fordítva, és az szintén lényeges, hogy a törzset keskeny derék tagolja, vagy épp tömbszerű az alak. Az arányos homokóraalkat sok szempontból szerencsés, hiszen akkor sem kell túlzottan megválogatnia a divatos fazonokat, ha alacsony termettel bír.

Néhány nagyon egyszerű fazon variálásával sikkes és letisztult szetteket valósíthatsz meg, melyek szépen kihangsúlyozzák az előnyös adottságokat, ugyanakkor optikailag nyújtják és karcsúsítják az alakot.

Előnyös öltözködés alacsony nők számára: így trükközik a 155 centi magas blogger

Alisha Dhuka nincs 160 centi, de mindig eléri, hogy még a bő ruhadarabokban se tűnjön el az alakja. Átlagos testalkatú, majdnem tökéletes homokóraarányokkal rendelkezik, karcsú derekát pedig szívesen hangsúlyozza. Sok nőt inspirál letisztult, ám roppant divatos szereléseivel, melyek a lezser szabásokat sem mellőzik.

A titka, hogy jó arányban adagolja a szélesebb és szűkebb kialakítású kreációkat, és arra mindig ügyel, hogy ne nyomják össze az alakját felesleges részletek.

A mintákat sem kerüli, szélesítő hatásukat többnyire a fazonválasztásokkal ellensúlyozza, és gyakran kényelmes, vastag talpú papucsot vagy szandált visel magas sarkú cipő helyett. Ha ugyanis a testarányok egyensúlyban vannak, vagyis optikailag nem tolódnak el egy-egy alakromboló szabás miatt, akkor már eleve hosszabbnak és keskenyebbnek tűnnek a lábak.

Karcsúsító derékszabás

Alisha kedvenc trükkje a magas derékszabás, mindegy, hogy nadrágról, szoknyáról vagy sortról van szó. Minden öltözékében a karcsú derekára helyezi a fókuszpontot, így az éles színkontrasztok sem rövidítik a testvonalát.

A bloggernek nagyjából egy vonalban van a váll- és csípőcsúcsa, ám vigyázat, mert szélesebb csípő esetén a húzott, paperbag típusú derékfazon még hangsúlyosabbá teszi a törzs és az alsótest közötti eltérést.

A bő ingeket betűri a nadrágba, vagy kigombolva, szűk felsőre felvéve viseli, így egyik fazonkombináció sem szélesíti az alakját, sőt, a testvonala sem tűnik rövidebbnek a hosszú lebernyegek által.

A lelógó ingszélek éppúgy, mint a nyitott blézerek esetében, függőleges vonalaikkal optikailag megnyújtják az alakot.

Az A vonalú, ráncolt és varrással szűkített derékmegoldású rövidnadrágok roppant előnyösek az alacsony nők számára, ha a combok slaníktása, illetve az előnyös öltözködés a cél. A lábak így hosszabbnak tűnnek, ám, hogy a felsőtest se mutatkozzon rövidebbnek a magasabb derékszabás miatt, célszerű lehet az átlós dekoltázst bevetni, mely felfelé húzza a tekintetet.

Monokróm összeállítás

Az alacsony nők nem csak a letisztult fazonkialakításokat, hanem a monokróm színösszeállításokat is segítségül hívhatják, ha az előnyös, csinos öltözködés a cél.

Mindegy, hogy világos, sötét vagy élénk árnyalatból áll a szett, ha a főbb darabok egyforma, esetleg egymáshoz nagyon közeli tónusokat vonultatnak fel, melyek egyszerű szabásokkal találkoznak, légies, átlátható és stílusos lesz az összkép, ugyanakkor az optikai csalás is megvalósul.

Mivel nem tagolja és töri meg semmi a test hosszanti vonalát, karcsúbbnak és magasabbnak tűnik az alak.

Hosszú és midi fazon

160 centi alatt a legtöbben óvakodnak a térd alá érő szoknyáktól és ruháktól, pedig nem feltétlenül tűnik el bennük az ember lánya, ám néhány apróságra nem árt figyelni, hogy ne nyomják össze az alakot. A háromnegyedes szoknyafazon lehetőleg ne a vádli legvastagabb részénél „vágja el” a lábakat, és jobb, ha a dereka magasan záródik.

A könnyed, lenge, légies anyagok előnyösebbek, sőt, még egy bővebb felsőt is elbírnak, amennyiben az be van tűrve a szoknyába. Ha mintás az alsó ruhadarab, érdemes a mintázat színeiből kiválasztani a legsötétebb, vagy mondjuk, az uralkodó tónust, és ahhoz igazítani a pólót.

A blogger a leopárdminta fekete kontúrjaihoz választotta a fekete felsőrészt, a színharmónia kedvéért pedig a papucsa is fekete. A lábbeli szélességét remekül ellensúlyozzák a keresztpántok, így nem tűnik zömöknek a vádli és a boka.

Ezt a virágos hosszú ruhát valószínűleg csak kevesen vállalnák be azok közül, akik magasabbnak szeretnének tűnni. A puffos ujjak divatosak és bájosak, ám rövid nyak esetén nem ajánlottak, viszont ez a ráncolt ballonujj félmegoldást jelent, ugyanis nem puffosodik magasan a vállak fölé, inkább a kar felső részénél szélesedik ki az anyag.

A ruha szabása egyszerű, egyenletes, nincs semmi díszítés, csavar benne, ami megtörné a test hosszanti vonalát. Mindkét oldalon függőleges hasíték található, amely optikailag nyújtja a sziluettet, és a nude öv is jó választás hozzá, mert így hangsúlyt kap a derékvonal, de nincs éles kontraszt az öltözékben.

Szabad-e szélesíteni a vállakat, ha az alak nyújtása a cél?

A szélesítő szabásvonalakkal valóban óvatoskodni kell, ha az alaknyújtó hatás érvényesítése a cél. Van azonban néhány kivétel. Bár Alisha csípője nem szélesebb a vállvonalánál, az íve nőiesen gömbölyded, ezáltal hangsúlyos.

Így, amikor szűkebb rövidnadrágot visel, egy picit szélesebb vállfazonú felsőrésszel kombinálja, ezáltal nem tolódnak el az arányok, a nadrág pedig nem mutatja rövidebbnek a lábait, sőt, az aprócska trükk a keskeny derekára helyezi a fókuszt. Roppant csinos és harmonikus az összkép.

Ugyanez a hatás a felülre helyezett vízszintes csíkokkal is elérhető.

Dekoltázs: baj, ha nincs?

A V alakú és a nyakat szabadon hagyó mélyebb dekoltázsok előnyösebbek, ha valaki rövid nyakkal, vagy zömökebb felsőtesttel rendelkezik, de homokóraalkatnál másképp is megőrizhető a testarányok egyensúlya.

Magasan záródó top esetén éppúgy megvalósítható az alaknyújtó hatás, csupán egy egyenes szabású zakót, vagy lenge inget kell felkapni a felsőre. A függőleges vonalak máris hosszabbnak mutatják a felsőtestet.

A blúz díszítésével szintén jól lehet trükközni. Itt egy V alakú fodorrátét helyettesíti a dekoltázst, így nem gond, hogy a nyakrész zártabb.

A blogger nagyszerűen szemlélteti, hogy az alacsony nők éppúgy bőven válogathatnak a divatos fazonok közül, ám érdemes megfontolniuk néhány bevált trükköt az öltözködés terén.

 

Kiemelt kép: Jeremy Moeller/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés