Egyszerű öltözködési tippek, amelyek segítenek egyensúlyt teremteni alacsony termet esetén. Érdemes őket bevetni, ha picivel magasabbnak szeretnél tűnni, vagy szívesen elkerülnéd a rendezetlen, esetleg szélesítő összhatást.

hirdetés

Az alacsony termet nem jelent hátrányt a stílusos öltözködés kialakításában, ám csakúgy, mint magas testalkat esetén, érdemes az alkati adottságoknak megfelelően kombinálni a fazonokat, egy-két trükkel ugyanis elérhető, hogy a testarányok ne tolódjanak el a bővebb, lezserebb szabások esetén sem, illetve egyes alaknyújtó rafinériáknak köszönhetően hosszabbnak tűnhetnek a lábak. Ma már a ruhamárkák számára sem láthatatlanok az átlagnál alacsonyabb termetű nők, jelen vannak a kifutókon is, illetve a méretezéskor sem maradnak ki a számításból. A petite részleg nekik szól a kollekciókban, persze, nem minden divatcég készít méretsort külön a magasabb, illetve az alacsonyabb termetű hölgyek számára. Ezért olykor jól jöhetnek azok az öltözködési tippek, melyek segítenek abban, hogy a divatos és stílusos fazonpárosítások ellenére is arányos maradjon az alacsony termet, és megfelelő testtagolással kapjon hangsúlyt a sziluett.

Tény, hogy az arányok balanszírozása igényel némi ügyeskedést az öltözködésben, azonban egyszerű trükkökkel abszolút megőrizhető, hangsúlyozható a nőies megjelenés. Noha magasabb senki nem lesz a jól eltalált fazonpárosításoknak köszönhetően, ám az megoldható, hogy a szett ne tömörítse és szélesítse az alakot, sőt, optikailag hosszabbnak tűnhetnek a végtagok.

Szuper öltözködési tippek alacsony termet esetén

A legfontosabb, hogy kizárólag a testmagasság miatt semmiképp nem érdemes változtatni a személyes stíluson. Még mielőtt mélyebben belemennénk az alacsony termet esetén bevethető öltözködési tippekbe, fontos tisztázni, hogy az öltözködés egyfajta önkifejezés is. Tehát, ha kizárólag az alacsony termet kompenzálása miatt visel valaki bizonyos ruhadarabokat, amelyek egyébként cseppet sem passzolnak a stílusához vagy a személyiségéhez, az összhatás egyáltalán nem lesz megnyerő. A kiválasztott darabokat elsősorban az ízléshez, a személyiséghez kell igazítani, hogy a belső én, valamint külső kisugárzás harmonizáljon egymással. Az, hogy milyen fazonok passzolnak a testmagassághoz, már másodlagos tényező a szettek összeállításánál.

Ettől függetlenül a legtöbb tipp abszolút beilleszthető bármilyen stílusos ruhatárba, ezek a praktikák remekül alkalmazhatók és egyénre szabhatók. Nem kell teljes stílusváltás ahhoz, hogy előnyösen alkalmazd a fazonkombinációkat. Bár sokszor mondják, hogy a jóból keveset adnak, vannak, akiket nem vigasztal ez a klasszikus bölcsesség. Sokan azért tartanak a téli időszaktól, mert alacsony termet esetén a vastag holmik és réteges szettek még tovább tömöríthetik az alakot. Tény, hogy minél több ruhát visel az ember, annál nagyobb a lehetősége a hibázásnak is, hiszen ez a nagy számok törvénye. Azonban ettől függetlenül nem kell kapásból megriadni azoknak, akik szeretnének kissé magasabbnak tűnni, vagy csak nem akarnak eltűnni a téli rétegekben. Egyszerű trükkökkel a téli szettek is alaknyújtó, csinos összképet eredményezhetnek.

 

Alaknyújtás ruhákkal

Bár a legtöbb alacsony termetű nő azt gondolja, hogy a maxi fazonok abszolút tiltólistásak a számukra, ez egyáltalán nem igaz. Általános tévhit, hogy a hosszú ruhák és kabátok még inkább összenyomják az alakot, sokkal inkább nyújtják a lábakat, ezáltal optikailag hosszítják a testvonalat. A lényeg, hogy a ruhák és a kabátok esetében is érdemes az egyszínű, letisztult harmóniára törekedni. A hosszú fazonok legyenek egyszerűek, ne legyenek hatalmas színbéli kontrasztok az anyagon, amely megakasztaná a tekintetet a sziluett egy-egy pontján. Az egybefüggő, hosszú ruhadarabok előnyösen formálják a megjelenést, ráadásul szuperül kombinálhatók egymással.

Fontos, hogy a kabát semmiképp ne érjen éppen a térd vonaláig. Nem csupán a ruhaanyagon látható kontraszt rombolja le az alaknyújtó hatást, a különböző rétegek találkozásánál éppúgy figyelni kell az összhangra. A felöltő inkább hosszabb, térd alá lenyúló legyen, de az sem rossz megoldás, ha a kabát árnyalata tökéletesen megegyezik a szett többi darabjának színével.

A hosszú legyen hangsúlyos

Az alaknyújtó öltözködés nem jelenti azt, hogy kizárólag hosszú ruhadarabokból épülhet fel a gardróbszekrény tartalma. A rövid fazonok éppúgy beleférnek a hétköznapi szettekbe, azonban az átlagnál alacsonyabb termet esetén célszerű egy-egy hosszabb darabot is belecsempészni az összképbe, s arra helyezni a hangsúlyt. A téli időszakban ez már csak azért is könnyű feladat, mert a réteges öltözködésnek köszönhetően sokkal több holmiból épül fel az outfit, így könnyebben lehet trükközni az alaknyújtó hatással.

Például szuperül mutat, ha a miniszoknya vagy a rövidnadrág mellett egy hosszú, maxi fazonú szövetkabát tűnik fel. Miközben a rövidebb ruhadarabok bizonyos mértékben összenyomhatják az alakot, de legalábbis nem nyújtják meg optikailag a test vonalát, a hosszú kabát abszolút az alaknyújtó összhatásért dolgozik.

Arányok eltolása

A legegyszerűbb öltözködési tippek alacsony termet esetén mind az arányok eltolására koncentrálnak. Természetesen nem kell kizárólag monokróm szettekben mutatkozni, sőt, a hosszú ruhadarabokat sem szükséges minden egyes nap bevetni a hétköznapi szettekben. Abban az esetben, ha több darabból álló, kontrasztosabb outfitre esik a választás, érdemes az arányok eltolásával játszani egy kicsit.

Ahhoz, hogy a sziluett optikailag nyúlánkabbnak tűnjön, a lábakat kell hosszabbnak mutatni. Ehhez a legkönnyebb lépés, ha a derékvonal helyett a magasabban lévő terület, a derékcsúcs kerül fókuszba. Egy magas derekú nadrággal vagy egy látványosabb szín-, illetve anyagtalálkozással feljebb vihető a kontraszt, ezáltal a lábak hosszabbnak tűnnek majd a vastag, réteges összeállításokban is.

Aprócska részletek, kicsi minták

Az apró részletek legalább annyira fontosak, mint a látványosabb elemei a szetteknek. Alacsony termet, kicsi minta. Ez a szabály mindenképpen örök érvényű, hiszen a hatalmas minták és feltűnőbb stílusrészletek nem passzolnak az alacsony testmagassághoz. Érdemes olyan ruhák közül válogatni, amelyek finoman mintázottak, kisebb méretű motívumokkal díszítettek. Ugyanez igaz a gombokra, ékszerekre és az övekre is.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés