Ez a blogger rávilágít azokra a túlzó elvárásokra, melyek lehúzzák a motivációt és az önbizalmat, illetve segít, hogy ne a testedzés körüli tévhitek határozzák meg a testünkről kialakított képet.

hirdetés

A bikinialak, álomalak kifejezések hallatán szinte előttünk lebeg a kép, ami a tónusos, lapos hastól kezdve a formás idomokon át a karcsú derékig szinte mindent magába foglal, amit a beállított, filterezett képeken látunk. A közösségi média felületein felbukkanó, szépen kidolgozott testekről készült képek sokak számára motivációforrást jelentenek, ugyanakkor több szempontból csalókák.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fitnesz- és bikinimodellek, illetve a személyi edzők egészen más szinten sportolnak, nekik erről szól a munkájuk, így az alakformálás és a testedzés a mindennapjaik része. A napi szintű aktivitáshoz és terheléshez mérten állítják össze az étrendjüket, még a pihenésre szánt idejüket is egy személyre szabott rendszer alapján kalkulálják ki, gyakorlatilag az egész életmódjuk ezt a célt szolgálja.

Mindezt szinte lehetetlen követni átlagos életvitellel, amikor az ember egész nap dolgozik, és akkor edz, sportol, amikor befér a szabadidejébe. Egyfajta rendszert így is ki lehet alakítani, viszont nem érdemes a fitneszedzők kidolgozott vonalait alapul venni az életmódváltás célkitűzéseihez.

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy mindenki más testfelépítéssel, állóképességgel és alakkal vág neki a sportosabb, fittebb életformának, egyáltalán nem ajánlott másokhoz mérni az eredményeinket. Lehet, hogy valaki néhány hónap alatt karcsúbb és tónusosabb lesz, míg másnak több idő kell hozzá, és talán még akkor sem lesz deszkalapos a hasa, de ez nem feltétlenül a rosszul összeállított étrend és edzésprogram hibája, hiszen hormonálisan, genetikailag és mindenféle módon másképp vagyunk összerakva.

Szuper, hogy őszinte képeivel tisztába teszi a blogger, miért romboló hatású, ha azonnal nagy változásokat várunk, és rögtön a végcélt akarjuk, figyelmen kívül hagyva a részeredményeket. Úgy gondolja, az álomtest a boldog és egészséges test, elsősorban ezt kell szem előtt tartani, és jobb elfelejteni az előre megszabott méreteket.

Sok nő azért akar fogyni, hogy beleférjen a két számmal kisebb farmernadrágba, sőt, vannak, akik előre vizionálják, hogy hány centis derékkerülettel zárják majd az átalakulást. A blogger szerint ez a gondolkodásmód veszélyes, mert a test nem így működik, teljes egészében fog változni, ha nő az aktivitás és csökken a bevitt kalória, az izmok fejlesztését pedig éppúgy figyelembe kell venni.

Ezért rombolják a kitartást és a motivációt a testedzés körüli tévhitek

Néhány éve kezdett el edzőterembe járni a blogger, emellett teljesen átformálta életmódját. Rengeteget képezte magát a fogyással, mozgással kapcsolatban, hogy elkerülje a testedzés körül kialakult tévhitek akadályozó erejét. Képeivel, motiváló soraival azért próbál segíteni a nőknek, hogy ne csapják be önmagukat, és ne várjanak el olyasmit a testüktől, amit esetleg nem képes teljesíteni.

A sok mozgás, az aktív életmód már elegendő a fogyáshoz

Sokan ezt gondolják, de ebben a formában nem teljesen igaz az állítás. Minél többet mozog az ember, annál jobban fejlődik az állóképessége, és persze fittebb, egészségesebb lesz. Ám a súlytöbblet leadásához, ahogy az izomépítéshez is, az étrend átformálása elengedhetetlen.

A kettő együtt működik igazán, a koplalás pedig a legkevésbé sem célravezető. A megfelelő étkezés kialakításához nem árt szakember segítségét kérni, hiszen arányaiban más összetételű étkezésre van igény, ha valaki napi nyolc órában ülőmunkát végez, és csak egy-két órát van ideje intenzívebben mozogni, mint mondjuk fizikai munka mellé beiktatott testedzés, vagy kifejezetten aktív életmód esetén. A táplálkozásnak támogatnia kell a megnövekedett izommunkát, ugyanakkor nem csak a mozgásmennyiséghez kell igazodnia, hanem abszolút egyénre szabottan kell kialakítani.

Az időszakos diéták, kúrák nem hoznak tartós eredményt, mind a testmozgás, mind az étkezés terén hosszú távon fenntartható változtatásokban kell gondolkodni. Az étkezés és az edzés kéz a kézben jár, egyik sem teljesen hatékony a másik nélkül.

Aki rendszeresen edz, annak lapos a hasa

A blogger ezt a tévhitet is eloszlatja, hiszen évek óta keményen dolgozik az alakján, és bár centikben mérhetően kisebb lett a hasa – ahogyan a teljes teste átalakult –, nem mindig teljesen lapos. Sokan a feszes, tónusos hasú nőkről készült fotókat veszik alapul, de Billie rámutat arra, hogy még az edzett, kidolgozott has is másképpen fest eltérő testpózokban és fényviszonyokban.

Ráadásul pusztán hasizom-erősítő gyakorlatokkal nem lehet szép eredményeket elérni. Az alakformálás komplex dolog, aminek legfőbb alappillére az étkezés. Szükség van teljes testre ható, intenzív sportra, hogy ledolgozza a zsírt az ember, az erősítés, tónusozás, alakformálás pedig ennek a kiegészítése, ugyanakkor rendkívül fontos dolog, amit nem érdemes elbliccelni.

Nem mindegy, hogy milyen a testzsír és izomtömeg aránya. Az izomzat eleve kalóriát éget el, ha pedig terhelve van, mindezt fokozottabban teszi. Ahogy nő az izomtömeg, a test energiafelhasználása is nagyobb mértékű lesz, tehát a laposabb hashoz, és úgy egyébként is, mindenképp szükséges erősíteni.

Tény, hogy a has tónusozása kitartást és összetett munkát igényel, de azt szinte lehetetlen elvárni, hogy mindig deszkalapos legyen. Egyrészt a has formája genetikai adottság, egyénileg változó, milyen mértékben lehet változtatni rajta. Ha már csökkent a zsír, akkor sem biztos, hogy ki fognak domborodni az izmok.

Ehhez szálkásítás szükséges, a test vízháztartását éppúgy figyelembe kell venni, erre pedig nem sok nőnek van kapacitása, ideje, energiája. A has ugyanis ciklusonként változik, a hormonok éppúgy beleszólnak abba, mennyire puffadt vagy lapos. A blogger nem titkolja, hogy az ő pocakján is meglátszik, hogy épp evés előtt vagy után fotózza le, pedig évek óta rendszeresen edz, erősít, és sokkal egészségesebben táplálkozik, mint korábban.

A zsírcsökkenés egyenlő a kilók csökkenésével

Nem biztos. Ha kizárólag kardiózással és étkezéssel érjük el a zsír apadását, akkor a kilók is csökkenni kezdenek, de mindez csalóka. Vannak, akik úgy edzenek szigorú diéta mellett, hogy gyakorlatilag elégetik az izomtömegük nagy részét. Ez nem feltétlenül jó, mert a drasztikusan minimalizált étrend elhagyásával könnyebben visszakúsznak a kilók, hiszen nagyobb izomtömeggel nyugalmi állapotban is több energiát használ fel a szervezet, pláne aktívabb mozgás, terhelés közben.

Billie teste teljesen átalakult az évek során, centikben mérhetően karcsúbb lett a sziluettje, ugyanakkor formásabb, tónusosabb az alakja, mégis két kilóval több, mint az életmódváltás előtt. Mindez azért van, mert kevesebb rajta a zsír, több az izomszövet, az izom pedig nehezebb a zsírnál.

A blogger szerint célravezetőbb, ha nem kilókban, centikben mérjük az eredményt, hanem figyelembe vesszük, hogy átalakult a testünk, jobban érezzük magunkat és másképp fest rajtunk egy-egy ruhadarab. Egy szimpla mérleg nem ad teljes képet arról, mire jutottunk, mennyi zsírt veszítettünk, mennyivel javult az erőnlétünk, az állóképességünk, és mennyit fejlődtek az izmaink.

Billie tapasztalataiból, tippjeiből érdemes motivációt meríteni, ugyanakkor, mivel nem egyformán működik a testünk, nem árt egyénre szabott tanácsot kérni szakemberektől, akár a táplálkozással, akár a testmozgással kapcsolatban. A testedzés körüli tévhitek eloszlatásával kitisztul a kép, és sokkal magabiztosabban, céltudatosabban lehet továbbhaladni az úton, anélkül, hogy a felénél elpárologna a motiváció, csak mert nem történik gyors változás.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés