Sokan arra alapozzák elégedettségüket, hogy mit mutat a mérleg, pedig az alakformálás és a testsúly csökkenése nem mindig jár együtt. A blogger nap mint nap bebizonyítja, hogy nem a kilogramm számít.

hirdetés

Amikor valaki szeretne csinosabbá, feszesebbé és tónusosabbá válni, illetve le akarja dolgozni az esetleges felesleget, szinte kapásból a mérlegen látható számból indul ki. Rengeteg nő szerint a testsúlyon áll vagy bukik a kifogástalan alak. Ám nem feltétlenül a kilogramm az, ami meghatározza, hogy valaki jó formában van, vagy sem.

A testösszetétel sokkal fontosabb a puszta számoknál, ráadásul a magasságtól és az alkati adottságoktól is függ, hogy kinél milyen testsúly számít ideálisnak. Ha valaki intenzív fogyókúrába kezd, s ennek érdekében bevezeti a rendszeres testmozgást és alakformáló tornákat a mindennapjaiba, olykor úgy érezheti, nem mozdul a mérleg nyelve, ezt pedig annak tudják be, hogy nem elég hatásos a diéta. Ilyenkor nem árt emlékezni arra, hogy nem a kilogrammok mutatják meg a test valódi állapotát.

Miért nő a testsúly a diéta és edzés mellett?

Attól függően, milyen edzést folytat az ember, az izmok fejlődésnek indulnak, ami igencsak fellendíti az anyagcserét. Koplalással, testmozgás nélküli fogyással például az ellenkezőjét lehet elérni, az izmok lassan renyhévé válnak, csökken a tömegük, ami jó időre belassítja az anyagcsere-működését, ezért van az, hogy létrejön a jojóeffektus, amikor ismét rendesen kezd táplálkozni az illető. Tehát becsapós ilyenkor a hirtelen súlycsökkenés, ugyanis izomból is veszít a test. Az alakformálás cseppet sem függ össze a testsúly csökkenésével.

Ugyanez történhet, ha valaki csak kardióval csapja szét magát, és mellette nem szán időt az erősítésre. Nem biztos, hogy zsírból jelentős csökkenés történik, viszont az izmokat feléli a durva kardió, így létrejön a súlycsökkenés, de nem túl optimális módon. Az izom nehezebb, mint a zsír, viszont a zsírfelesleg látványosan kontúrtalanná, puhává és szélessé teszi a sziluettet.

A testzsír és az izomzat arányát érdemes eltolni úgy, hogy több legyen az izomtömeg a zsírhoz képest. Ez nem azt jelenti, hogy durván szálkás muszklikat kell villantani. Valamennyi zsírra szüksége van a szervezetnek az életben maradáshoz, ha bizonyos százalék alá esik a testzsír, akár életveszélyes állapot is létrejöhet. Tehát a testzsír nem megy le nullára, nem is kell lemennie, a felesleget kell csupán felhasználni. Az erősítő, alakformáló tornák úgyszintén segítenek ebben, hiszen a fejlettebb, edzettebb izmok több energiát használnak el még nyugalmi állapotban is. A feszesebb kontúrokat is garantálják, ezáltal centikben mérhetően keskenyebb lesz egy-egy megdolgozott terület.

Ez a csinos blogger nap mint nap igyekszik megmutatni, hogy nem a súly számít. Most többet mutat alatta a mérleg, mint az életmódváltás előtt, mégis sokkal tónusosabb és karcsúbb az alakja.

Az alakformálás és a testsúly csökkenése nem jár kéz a kézben egymással

Alakformálás és fogyókúra idején nagyon könnyű beleesni egy ördögi körbe. Mivel sokan a kilókra alapozzák a változást, ezért a motiváció hamar elapad, amikor a mérleg nemhogy ugyanannyit, de még a korábbinál is többet mutat. A hirtelen edzés és életmódváltás miatt a szervezet eleinte tartalékolni kezd, hiszen nem tudja, hogy miért van szükség ilyen szintű energiafelhasználásra. Ennek következtében a kilók első blikkre nehezen moccannak meg, ám később valóban látványossá válik az eredmény, kivéve, ha valaki már a kezdeti szakaszban feladja a rendszeres tornát.

Arról nem is beszélve, hogy amikor az edzések következtében izom épül, a zsír mennyisége pedig csökkenni kezd, a mérleg garantáltan többet mutat majd. Az izom térfogata sokkal sűrűbb, éppen ezért a testsúly növekedni fog, nem pedig csökkenni, ha az ember látványos alakformálásba kezd.

A csinos blogger fotókkal is szemlélteti a változást. A második képen sokkal tónusosabb, szálkásabb és karcsúbb az alakja, pedig a mérleg hét kilogrammal többet mutat alatta.

A mérlegen látható számok nem sokat mondanak arról, hogy milyen állapotban van a test és a szervezet. A fittséget nem feltétlenül tükrözik a kilók, a testösszetétel sokkal árulkodóbb. A formás, tónusos alak sokkal többet mond, a közérzetre pedig még inkább célszerű hagyatkozni a témában.

A blogger azt is megmutatja, amit sokan mások nem tesznek közzé a közösségi médiában. Rendszeres edzés ide vagy oda, a puffadás őt is utoléri. Sőt, amikor nem húzza ki magát vagy nem feszíti be a hasizmait, neki is kidülled a pocakja. Az ilyen őszinte fotók sokak számára motiválóak lehetnek, hiszen a tökéletes képek nézegetésekor többen azt érezhetik, hogy felesleges az edzésbe fektetett energia. Még azt is lefotózza, hogy evés után bizony neki is látszik a hasán, ha jóllakott.

A fiatal lány posztjai üdítőleg hatnak, természetességével és őszinteségével egyre több követőt toboroz maga köré. A cél tehát semmiképp nem az, hogy egy bizonyos kilogramm alá csusszanjon a mérlegen látható szám. A jó közérzet, a mérhető centik és az alak formálódása sokkal fontosabb a testsúlynál.

Kiemelt kép: thefitbelly/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés