Sokan úgy gondolják, hogy csak fiatalon lehet csúcsformában az ember, ám a 65 éves blogger igencsak rácáfol erre. Sue fantasztikus formában van, energiáját pedig még a fiatalabb korúak is megirigyelhetik! Példájával megerősíti, hogy a testmozgás, edzés idősebb korban is nagyon fontos, hiszen testileg-szellemileg felfrissít, és növeli a mozgékonyságot, aktivitást.

hirdetés

A testmozgás nem csupán a kilók visszaszorítása miatt fontos, hiszen számos előnnyel bír, többek között segít az egészségmegőrzésben. Idősebb korban sem késő elkezdeni, persze szem előtt kell tartani az erőnlétet, állóképességet, és ahhoz mérten érdemes megfelelő mozgásformát választani.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba, kortól függetlenül, hiszen javítja a keringést és az emésztést, fellendíti az anyagcsere működését, erősíti az izomzatot és a csontokat, ugyanakkor jót tesz az általános közérzetnek. Ami a kor előrehaladtával változik, az a gyakorlatok intenzitása, de sok esetben maguk a mozdulatok is átalakulnak. Hatvan év felett cseppet sem mindegy, hogy milyen tornára esik a választás, alapos átgondolást és tervezést igényel a megfelelő mozgástípus megtalálása.

 

Idősebb korban számos nőt érint a csontritkulás problémája, rengetegen küzdenek különböző problémákkal, mint például a hátfájdalom, derékfájdalom, vagy épp egyéb ízületi fájdalmak. A szív- és érrendszeri megbetegedések szintén behatárolják, hogy milyen edzéstervet tanácsos összeállítani.

Az életmódváltás mikéntjét tehát célszerű egyeztetni egy szakértővel, netán orvossal, aki remek tanácsokkal szolgálhat a testmozgásra vonatkozó terv felépítésében. Semmiképp nem szabad kapásból magas intenzitású, vagy éppen kemény súlyzós edzéseket csinálni. A pihenőnap aranyat ér, és legalább annyira fontos, mint a rendszeres tornázás. A sérülések elkerülésének érdekében nélkülözhetetlen tisztában lenni a korlátokkal, viszont megéri az akaraterőre támaszkodni, mert néha rejtett tartalékokat hoz ki az emberből.

Csak szépen lassan, fokozatosan lehet elkezdeni az edzést, eleinte egy kevés sétával ajánlott indítani. A siker kulcsa a fokozatosságban rejlik, de a rendszeres orvosi ellenőrzés éppúgy elhagyhatatlan eleme az egészségtudatos életmódnak hatvan év felett.

Az edzés idősebb korban is lehet változatos

A 65 éves Sue a fiatalokat is lepipálja, ha edzésről van szó. A rendszeres testmozgás szerves része a mindennapjainak, számára a torna hobbiból szenvedéllyé vált. Elképesztően változatos feladatokkal igyekszik feldobni az unalmas edzéseket, minden egyes porcikáját alaposan átmozgatja. Különböző eszközök segítségével éri el a kívánt hatást, rendszeresen veti be az ugrókötelet, ez a kedvenc kiegészítője.

Sokszor csinál kardiógyakorlatokat, amelyek kissé megemelik a pulzust és felgyorsítják a vérkeringést. Ha semmilyen orvosi probléma nem tiltja ezeket a típusú tornákat, remek választásnak bizonyulnak idősebb korban.

Az izmait sem hagyja eltunyulni, igyekszik fitten tartani minden egyes területet. Súlyzós edzésekkel mozgatja át a különböző izomcsoportokat. Persze előfordul, hogy fájdalmat érez, ám abban az esetben pihenőt tart mindaddig, amíg a szervezete és a teste kellőképpen regenerálódik.

Sokat biciklizik és túrázik, melyek szintén egészen más mozgásformák, mint az otthoni kardió vagy épp erősítés. Igyekszik mindenféle tornát kipróbálni és bevezetni az életébe, kirobbanó formáját főként kitartásának, akaraterejének és rendkívüli aktivitásának köszönheti. Saját testsúlyos edzésekkel éppúgy megbolondítja a feladatokat, ez azonban már egy haladószint.

A keményebb edzésektől sem zárkózik el, rendszeresen boxol, természetesen edző segítségével.

Gyakran tornázik közösen barátnőivel, az ugrókötéllel kész koreográfiát alakítottak már ki. Ez rendkívül motiváló lehet, ráadásul izgalmasabbá is teszi a sokszor unalmas, kötelezőnek vélt tornázást.

A 65 éves blogger számtalan nő számára motiváló erő lehet. A testmozgást sosem késő elkezdeni. Előzetesen tanácsos egyeztetni az orvossal, elvégeztetni egy alapos kivizsgálást, és végül egy szakértő segítségével felépíteni a személyre szabott edzéstervet, ami nem csak a testre, a szervezetre, a közérzetre és az egészségre szintén fantasztikus hatással lesz.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés