A téli időszakban a testmozgás motivációja igencsak megcsappan, ráadásul még a járulékos mozgás – gyaloglás, biciklizés – is szép lassan kikopik a mindennapok sűrűjéből. Az év végi teendők gyakran elveszik az időt a tornázástól, emiatt a stressz-szint is jócskán megemelkedik. A feszültség elűzésére és az állóképesség javítására egyaránt alkalmas a mindent átmozgató edzés, ami már tíz perc alatt felpezsdíti a vérkeringést, és feloldja a tespedésből adódó berozsdásodást.

hirdetés

A téli hízás, eltunyulás és rossz közérzet okát nem nehéz megfejteni. Ebben az időszakban talán a legnehezebb megőrizni a testmozgás rendszerességét. Az egyre hidegebb, gyorsan sötétbe forduló nappalok már nem teszik túl vonzóvá a szabadban mozgolódást, és sokan inkább a tömegközlekedési eszközöket vagy az autót választják, mint hogy gyalogszerrel vagy biciklivel jussanak el A-ból B-be. Az adventi időszakban a legtöbben már azzal kísérleteznek, hogyan tudnának kettészakadni, hiszen az ünnepre való készülődéssel a feladatok is megszaporodnak.

 

Általában ebben az időszakban a leginkább leterhelt a szervezetünk, hiszen miközben próbál ellenállni a szezonális betegségekkel szemben, gyakran próbára tesszük stresszevéssel, vagy épp a „gyorsan bekapok valamit” látszatétkezésekkel, melyek nem igazán támogatják a vitaminraktárak feltöltését. A pluszkilók megjelenéséhez a kalóriadúsabb fogások is hozzájárulnak, de az is sokat számít, hogy kevesebb időt töltünk a szabadban, így a D-vitamin-hiány következtében az elért testsúly megtartása is nehezebbé válik.

Előzd meg a téli eltunyulást!

A testmozgás tehát ebben az időszakban is nagyon fontos, és nem csak azért, hogy fenntartsa az ember a nyárra kínkeservesen megszerzett bikinialakot. Minden porcikád hálás lesz azért, ha naponta legalább húsz percet mozgolódsz. Az izmok terhelése az anyagcsere működésének szempontjából is megtérül, hiszen amikor az autóban vagy az irodában ülsz, az izmaid nagy részét egyáltalán nem használod.

 

Hosszú távon ez izomvesztéshez vezethet, így könnyen eltolódhat az izom és testzsírszázalék aránya a szervezetben. Ha a test nagy százaléka zsír, az izomtömeg pedig elenyésző, az anyagcsre-folyamatok igencsak belassulnak. A fejlettebb izomzat több energiát használ el, ami fokozza az anyagcserét.

Napi 10 perc edzés is több a semminél, de fokozatosan növelheted

Ha mozgásszegény életmód után vágsz bele az edzésbe, érdemes fokozatosan javítani az állóképességeden. Ez a tízperces, mindent átmozgató edzés kezdők számára is ideális, ráadásul könnyen beiktatható még a sűrű napokba is. Nyilván napi tíz percnyi mozgástól még nem várhatsz nagy változást, de kezdetnek jó, hogy belelendülj.

Később kiegészítheted még tíz perc erősítő vagy ugráló gyakorlatsorral. Nem muszáj mindet egyszerre elvégezned, ha túl zsúfolt az időbeosztásod. Reggelente mozgasd át magad az alábbi tornával, majd délutánra tervezz be magadnak egy intenzívebb edzést, ha belefér. Könnyebbséget jelent, hogy ezek a feladatok otthon is elvégezhetők, és kedvedre kombinálhatóak.

Elsőként jöhetnek a kevésbé megterhelő feladatok, melyek kímélik az ízületeket, mégis erősítik, feszesítik az izomzatot. Később változtathatsz a mozdulatok intenzitásán, illetve több időt szánhatsz a mozgásra. A kulcs a fokozatosság, hiszen csak így kerülheted el a sérüléséket és őrizheted meg a kezdeti lelkesedésedet.

A rendszeres testmozgás mindenképp jó időbefektetés, ami hamar megtérül: gyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, javítja a bélműködést. Emellett a jó hangulathoz éppúgy hozzájárul.

Egész testet átmozgató edzés, amihez még csak ugrálnod sem kell

A teljes testet átmozgató edzések legtöbbször rengeteg ugrálást tartalmaznak, ezért sokan kerülik az efféle gyakorlatsorokat. Megeshet, hogy otthon kicsi a hely az ugrabugrához, vagy épp a szomszédot haragítod magadra a dübögéssel. Az alábbi gyakorlatsor ebből a szempontból lakásbarát edzés, ráadásul a fokozatos terhelésnek is eleget tesz.

A feladatok dinamikusan váltják egymást, és minden izomcsoportnak jut a terhelésből. Egyformán dolgoznak a fenék, a comb, a has és a kar izmai. A gyakorlatok erősen stimulálják az izomzatot, ezért ideálisak feszesítésre, miközben nem terhelik meg az ízületeket.

 

Különféle etapok váltakoznak: vannak olyan gyakorlatok, melyek egyszerre több testrészre is hatnak. A tíz perc végeztével akár meg is ismételheted a gyakorlatsort, így még hamarabb láthatóvá válik az eredmény. Kombinálhatod más mozgásformákkal, edzéssorokkal, nagyszerű kiegészítése lehet a szokásos kardiónak.

Ha az alakformálás, súlyvesztés a cél, akkor nem szabad kihagyni a rutinból a zsírégető feladatsorokat, melyek feltornásszák a pulzust, így a szervezet sokkal hamarabb megszabadul a lerakódott feleslegtől. A kardió és az erősítő feladatok váltogatásával érhető el a legszebb eredmény.

Fontos a rendszeresség, mivel csak úgy érhető el a kontúros test, ha a testmozgás beépül a mindennapokba. A folyamatot szükséges megtámogatni izomnövekedést segítő étrenddel. Természetesen a megfelelő folyadékbevitelről és a pihenésről sem szabad elfeledkezni.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés