Ez a rövid torna a legjobb emésztésserkentő, ha már túltelítődtél a karácsonyi evés-ivás során. Stimulálja, segíti az emésztőrendszer működését, miközben remek hangulatot teremt. Csak tíz percet kell rászánni, s a klasszikus slágereknek köszönhetően még az ünnepi hangulattól sem kell elbúcsúzni.

hirdetés

Rövid emésztésserkentő torna ünnepi dalokkal

A karácsonyi túlevés problémáját valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Érthető, hogy nehéz ellenállni az ünnepi menüsornak és a vendégváró falatoknak, ráadásul a koccintások során lecsusszanó alkoholmennyiség is megszalad ebben az időszakban. Ilyenkor a legtöbben mellőzik a diétát, s bátran fogyasztják a finomabbnál finomabb köreteket, húsokat, na és persze az ínycsiklandozó süteményeket.

Egy jó bejgli vagy zserbó a legtöbb családi asztalon megtalálható ilyenkor, de a csillogó papírba csomagolt szaloncukor éppúgy csábítóan kelleti magát. A túlevést tetézi, ha minden családtag meglátogatásakor enni kell a megterített ételekből, hiszen senkit sem szeretnél megbántani. A folyamatos evés azonban igencsak megterheli az emésztés működését és az anyagcsere-folyamatokat, a karácsony utáni napokban már mindenki érzékeli a sok-sok szénhidrát durva hatását. Sokaknál ez a pluszkilók gyors felkúszásában nyilvánul meg, de még azok is, akik kevésbé hízékonyak, puffadástól szenvedhetnek.

A legfontosabb lépés ilyenkor az étrend átalakítása, a belassult emésztést mindenképpen célszerű rostos alapanyagokkal felpörgetni és helyreállítani. Sok esetben azonban nem csupán az ünnepi menü tehet az anyagcsere-folyamatok felborulásáról, a mozgásszegény, filmnézős, bekuckózós programok sem sokat lendítenek az emésztés működésén. Egy rövid torna máris felpezsdíti a vérkeringést, segít feldolgozni az elmúlt napokban elfogyasztott ételeket, beindítja a bélmozgást és még jókedvre is deríti a családot.

Mire vége a karácsonyi családlátogatásoknak, sokan a falra másznak az ünnepi zenéktől, ám ha még nem untad meg őket, ezt a tornát imádni fogod. A kedvenc dalaidra mozoghatsz, a végére pedig garantáltan javulni fog a közérzeted.

 

Természetesen senkinek nem tanácsoljuk, hogy a nagy lakomák után egy teljes testre ható, egyórás HIIT-edzést iktasson be a délelőttjébe, a fokozatosságot érdemes betartani, ám egy tízperces torna simán belefér a pihenésbe. A család akár együtt is belevághat a mozgásba, a daloknak köszönhetően tovább kitart az ünnepi hangulat, miközben a kímélő, laza edzés egy vidám, közös elfoglaltság lehet a nap folyamán.

Ezek a tornák, különösen a hasizmokat érintő gyakorlatok, remek hatással vannak az emésztésre. Felpezsdítik a vérkeringést, ami nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott anyagcseréhez, valamint beindítják a bélmozgást. Jobb lesz a közérzeted, ha teljes erőbedobással csinálod végig ezt a tíz percet.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés