Van, aki smink nélkül ki sem lép az utcára, ha pattanásos a bőre, míg mások minden fotójukat manipulálják, mielőtt kiposztolják a nyilvánosság elé. Ez a blogger őszintén felvállalja a bőrének és alakjának tökéletlenségeit, a fotóit pedig retusálás nélkül közli.

hirdetés

Sokan a közösségi médiát és a divatipart okolják azért, hogy a nők többsége hajlamos belekerülni a megfelelési kényszer spiráljába. Akadnak olyan önjelölt fitnesz- és szépségbloggerek, akik a testtartásukkal machinálnak, hogy karcsúbbnak, feszesebbnek tűnjön az alakjuk, és persze ott vannak a fotóbiztos szupersminkek, melyek nem csak a bőrhibákat fedik el, hanem teljesen megváltoztatják az arcvonásokat. Rengeteg trükk van, amivel vékonyabbnak, magasabbnak, vagy fiatalabbnak lehet tűnni néhány kép erejéig, de ez a kis hamiskodás visszaüt, és másokra is károsan hat.

Az agyonretusált, filterezett fotók valóban a tökéletesség illúzióját keltik, és nyilván a tükör sohasem fogja azt mutatni, mint amit egy szanaszét szerkesztett kép, de ha belegondolunk, a technológia adta lehetőségek csak táptalajai annak a jelenségnek, aminek a létezése jóval régebbi az internetnél. Az eszményi, idealizált szépség kergetése nem új keletű probléma, viszont most több eszközünk van arra, hogy küzdjünk ellene.

A pozitív testkép mozgalma nem szimpla magamutogatás

A pozitív testkép mozgalma szintén a közösségi médiában kapott teret, és a divatszakmában is tapasztalható már a szemléletváltás: újabban kevesebb a retus, a sminktrendek és a divatfotók többsége a természetességre fektet nagy hangsúlyt, és az egyenlányok helyett rengetegféle modell képviseli a női szépség sokszínűségét.

Lehet ugyan azt mondani, hogy a közösségi képfeltöltő portálok teljesen lerombolják az önbecsülést, de azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az önbizalom-növelő tartalmak többsége ugyanezeken a platformokon kapnak helyet. Lényeges tehát, hogy ki mit ragad ki a sodrásból, és mi az, amit ignorál.

Nem is annyira dühítő, inkább szomorú azt látni, hogy a fiatal nők többsége abszolút nem vállalja fel a valódi arcát. Gyakran sejteni sem lehet, mit, illetve kit rejt a több réteg smink, a túltolt filter és retus. Ám ugyanez a helyzet az eszményi testképpel: sokan képesek minden fotón keskenyebbre szerkeszteni a derékbőségüket, hogy elérjék az általuk csodált homokóra alkatot.

A striákat, bőrhibákat már egy laikus is szempillantás alatt eltüntetheti a képmásáról, ettől persze, sem a fotó főszereplője, sem a szemlélője nem lesz boldogabb. Sokan hangoztatják, hogy ebből elég! Ám akadnak olyanok, akik tesznek is ellene, és nemet mondanak az egyre inkább elharapódzó megfelelési kényszerre.

Mindig lesznek olyanok, akik szerint ízléstelen a petyhüdt hasat, a narancsbőrös feneket, vagy a pattanásos arcot mutogatni, de ha valaki a dolgok mögé lát, tudja, hogy ez nem szimpla feltűnési viszketegség és magamutogatás. Az illúziókeltő fotókkal és a tökéletességhajhász szépségideálokkal csak úgy lehet leszámolni, ha megmutatjuk a valóságot.

Retusálás nélkül is szépnek érzi magát a blogger

A tetszeni akarás mindenkiben ott van egy bizonyos mértékig, a vészjelző leginkább akkor gyullad ki, ha valakiben már túlcsordul az egészséges szinten. Izzie nem akart így járni, és másokat is szeretne megóvni ettől, ezért tesz fel magáról őszinte képeket az Instagramra.

Gyakran arra mutat rá, hogy sokan hogyan keltenek hamis látszatot magukról egy-egy jól beállított, vagy manipulált fotóval.

Nagy utat tett meg, amíg eljutott erre a pontra, hogy valóban értékesnek és szerethetőnek érzi magát aknés bőrrel, striákkal, és a hasi redőkkel együtt. Ma már nem mérgezi az önbecsülését önostorozó gondolatokkal, és nem akarja rejtegetni valódi arcát.

A brit Glamour magazin is felfigyelt a fiatal nő tevékenységére, mellyel a pozitív testkép mozgalmát erősíti.

Rámutat arra, hogy néha csak egy jó smink és profin beállított póz kérdése az, ki hogyan fest a képeken. Ám a valóság elferdítése egyfajta önámítás, ami nem az önelfogadást, hanem a rejtőzködést erősíti. Aki pedig bujkál mások elől, mert fél attól, milyennek ítélik meg őt, az valószínűleg a folytonos elégedetlenség rabja.

Mint sokan mások, ő is megtapasztalta, milyen felszabadító tud lenni, ha végre nem akar másmilyennek tűnni, mint amilyen valójában. Ma már nem rugózik annyit a külsőségeken, és megértette azt is, hogy senki sem tökéletes. Megtanulta szeretni a külsejét a tökéletlenségeivel együtt, ami sokat javított az önbizalmán.

Már nem azt látja, amikor tükörbe néz, hogy milyen lehetne, hanem azokra az előnyös adottságokra fókuszál, amelyek megadatottak neki.

Az Instagram-profilját elnézve, régebben ő is inkább a látszatra adott, ezért gyakran túlszerkesztette a fotóit. Nem tudjuk, mi idézte elő az éles váltást, de egy sokkal felszabadultabb nő képe bontakozik ki az újabb fotók alapján.

Mindenesetre, le a kalappal a bátorsága előtt!

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés