A Photoshop, a szépítő filterek és a professzionális fedésű sminkek korszakában szinte mindennap szembesülünk a tökéletes bőr illúziójával. Sokan talán emiatt kritikusabbak a bőrhibák érintettjeivel.

hirdetés

A legtöbb nő már attól kiborul, ha egyetlen gyulladt pattanás éktelenkedik az arcán. Azok, akik az akné nevű bőrbetegséggel kénytelenek együtt élni, reggelente akár több órát is eltöltenek azzal, hogy sminkkel finomítsák vagy elfedjék az arcukon megjelenő puklikat, hegeket és gyulladt foltokat. Mindezt azért teszik, hogy ne keltsenek feltűnést, ha emberek közé mennek, és ne kelljen azon izgulniuk, vajon hányan súgnak össze a hátuk mögött.

Borzasztó érzés lehet folyamatosan rejtőzködni, és mindig azon izgulni, átüt-e a smink alól a szégyellt bőrhiba. Pedig az akné kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet, és egyre gyakoribb jelenség. Bár nem súlyos betegségről van szó, sok nő életét megkeseríti a túlzott faggyútermelés, mely a menstruációs ciklus egyes fázisaiban felerősödhet, de különböző krémekre vagy stresszhatásra is reagálhat így a bőr.

Az akné kezelése állandó küzdelmet jelent számukra, melynek során gyakran az önértékelésük, az önbizalmuk is sérül. Akinek ilyen mértékben pattanásos az arca, az gyakran egészen másként viselkedik, mint a többi ember. Visszahúzódóvá válik, nem mer mások szemébe nézni, a haja mögé rejtőzik, ha tömegközlekedési eszközön utazik.

Az Instagram egyrészt jó platform számukra, hogy kicsit kinyíljanak, hiszen sokan használják a bőrszépítő filtereket, alkalmazásokat, melyek magabiztosabbá teszik őket. Másrészről viszont, így mindig azt kell átélniük, hogy hazudnak a külvilág felé.

Akadnak olyan influencerek, akik megelégelték az illúziókeltést és a folytonos rejtőzködést, ezért félretolva a félelmeiket, őszintén felfedik, milyen a bőrük a több réteg smink alatt. A pozitív testkép terjesztése óta az aknéval küzdő nőknek is megjött a bátorságuk, így egyre gyakrabban vállalják fel sminkmentes arcukat az Instagramon, kitéve magukat a legkülönfélébb hangvételű kommenteknek.

Sajnos, csak nagyon kevesen elfogadóak a gyulladásos bőrhibákkal szemben, így folyamatos atrocitások érik azokat a nőket, akiknek piros foltok és göröngyök tarkítják az arcát. Ezen szeretnének változtatni a pattanásos bőrüket mutogató bloggerek, és a másik fontos céljuk, hogy visszaadják sorstársaik elveszett, megtiport önbizalmát.

  • Megosztás: