A sok-sok szépítő filter lassan elfeledteti a nőkkel, hogy milyen is a sminkelt bőr textúrája. Sokszor még a sminkes videók is becsapják az embert.

hirdetés

Az elégedetlenség, a bőrhibákkal való küzdelem és az öregedés elleni harc már évekkel, sőt, évtizedekkel ezelőtt is megnehezítették a nők dolgát. Sokáig pusztán sminktermékek segítségével igyekeztek elérni egy fiatalos, friss és üde hatást. Az internet terjedésével és a különböző applikációk, programok fejlődésével azonban egy egészen új világ tárult elénk. Gyakorlatilag mindenki porcelánbőrű babává válhat, akár néhány kattintás segítségével.

Abszolút természetes, hogy időnként különböző problémák jelentkeznek az arcbőrön, amelyeket az ember lánya mindenképpen szeretne valamilyen módon elfedni. Egy-egy pattanás vagy heg könnyedén lesminkelhető egy kis alapozóval vagy korrektorral, persze ettől függetlenül még egyértelműen látszódni fog, hogy a kencék alatt bizony ott lapul valami göböcske. Manapság a legegyszerűbb, ha egy szimpla szépítő filter kerül az arcra, s az internetre felkerülő fotókon volt, nincs bőrhiba.

A filterekkel azonban az a probléma, hogy nem csupán egy-egy apró hibát tüntetnek el. Gyakorlatilag az egész arcbőr textúráját tükörsimává varázsolják. A legszomorúbb az, hogy szép lassan ez vált elfogadottá, s nők sokasága elégedetlen azzal a külsővel, ami a tükörből köszön vissza, holott a bőr természetes textúrája sminkkel és anélkül is egyértelműen látható.

Sokan mindent megtesznek annak érdekében, hogy kiemeljék előnyös vonásaikat, és sorra próbálják ki a különböző sminkes videókban látható praktikákat. Előfordul, hogy az eredmény egyszerűen nem sikerül olyan szépen és mutatósan, ahogy az az internetes videón látható, és cseppet sem az ügyetlenség vagy a tapasztalatlanság okozza az eltérést. Rengeteg blogger alkalmaz szépítő filtereket az általuk feltöltött videókon, így a való életben gyakorlatilag képtelenség azt a tükörsima, tökéletes látványt elérni, mint amit ők mutatnak az Instán vagy a TikTokon.

Ebben a videóban a sminkes az első perctől kezdve megmutatja, hogy mennyit jelent egy kis szépítő filter az arcon. A fél oldalán rajta van a lágyító retus, míg a másik oldalt a természetes, kicsit sem machinált videó látható. A különbség szó szerint megdöbbentő.

A szépítő filter átka

Manapság már kész filtereket lehet az arcra helyezni. Ezzel nem csupán az a probléma, hogy tulajdonképpen egyenábrázatot csinál, és lassan mindenki ugyanúgy néz ki a netes fotókon. A legnagyobb gond az, hogy ezek a retusált képek rendkívül távol állnak a valóságtól. Nem csak a vonások tekintetében, a bőr textúráját is totálisan elmossák. Ezzel az a baj, hogy bár mindenki tisztában van vele, hogy a legtöbb videón és közösségi médiában fellelhető képen van némi szépítő filter, az embernek egy idő után már ez lesz az alapelvárása saját magával szemben is.

Amikor valaki tükörbe néz, látszódnak a pórusok, a bőr egészséges textúrája egyértelműen hangsúlyos és látható, ami a tükörsima hámréteget készítő filterekkel totálisan eltűnik. Ez borzalmas hatással van az önbizalomra, egy torz kép alakul ki a nők fejében a természetes, naturális külsővel kapcsolatban.

Arról nem is beszélve, hogy több réteg sminkkel sem érhető el a porcelánbaba-hatás. Ebből adódóan a hétköznapok során rendszerint kudarcélménnyel találja szemben magát az ember, amikor egy vlogger által készített makeupot igyekszik leutánozni. Smink ide vagy oda, az alapozó, a korrektor és a kontúrozás nem fedi el a szemkörnyéki bemélyedést, az egyenetlenségeket és a pórusokat sem. Mert hiszen a pórusok akkor is láthatók, ha nincsenek eltömődve vagy kitágulva. Ahogy az évek múlása és a bőr tapintása éppúgy érzékelhető a szemek számára.

 

Nagyon fontos, hogy egy-egy sminkelős videó megtekintésekor tudatosítani kell, hogy az eredményt a legtöbb esetben nem csupán a sminktermékek segítségével éri el a blogger. Ugyanígy az internetes fotók nézegetésekor szintén szem előtt kell tartani, hogy a tökéletesen sima, hibátlan arcbőr nem a felkent makeupnak köszönhető. A porcelánbaba-effektus abszolút a szépítő filterek munkája.

Szerencsére manapság egyre több híresség és sztársminkes mutatja meg, hogy hogyan is fest valójában az arcbőr. Nem feltétlenül a magazinfotókból, az agyonretusált képekből és a filterekkel tarkított videókból kell kiindulni. A bőr folyamatosan változik, bőrhibák bármikor előfordulhatnak, ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a hámrétegnek bizony van egy bizonyos természetes textúrája, ami abszolút egészséges, és így van rendjén!

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés