„Egy rossz fotó nem egyenlő azzal, hogy ne lenne fantasztikus az alakod.” A közösségi médiás platformokon látható képek sokszor hamis látszatot keltenek, egyetlen másodperc alatt eltűnnek a hurkák és láthatatlanná válik a felesleg, és még csak Photoshop sem kell hozzá. Előtte-utána képek a pozitív testkép szellemében.

hirdetés

A pozitív testkép szemlélete egyre népszerűbbé vált az elmúlt évek során, számos híresség és blogger igyekszik nap mint nap felhívni a figyelmet arra, hogy bizony nem minden arany, ami fénylik. Noha a legtöbben abszolút tisztában vannak a tökéletes Instagram-fotók mögött rejlő valósággal, a hamis látszat akarva-akaratlan bizonytalanságot, önbizalomhiányt és elégedetlenséget szül.

Habár sokan látványos előtte-utána fotókat posztolnak, valljuk be, a legtöbben kizárólag a tökéletesnek vélt, sokadik alkalommal elkészített képet osztják meg másokkal. Ezzel nincs is semmi probléma. Mindenki szeretne jól kinézni, szeretné elnyerni mások tetszését, miért is akarnánk a legrosszabb szögből, legelőnytelenebbül ellőtt fotót kiposztolni az oldalunkra?

A probléma forrása inkább abban rejlik, hogy az elmét igencsak könnyű becsapni a látszólagos tökéletességgel, az illúzió pedig jelentős nyomást gyakorol az énképre. A népszerű bloggerek lerántják a leplet a becsapós képekről, felhívják a figyelmet arra, hogy minden test úgy tökéletes, ahogy van.

A pozitív testkép elve még mindig nem elég népszerű: megdöbbentő előtte-utána képek

Bár manapság már két kattintás is elegendő ahhoz, hogy az ember teste karcsúbbá, arányosabbá váljon a fotón, nem feltétlenül kell Photoshop a tökéletes eredményhez. Az influenszerek, hírességek és bloggerek sokszor apró trükkökkel érik el, hogy minden képen fantasztikus alakot villantsanak.

Sokszor a jól megkomponált testtartás, a megfelelő szög is látványos különbséget eredményez. A bloggerek erre szeretnék felhívni a figyelmet, éppen ezért előtte-utána képeket készítettek, amelyeken döbbenetesen szembetűnő a változás. A fotók ugyanakkor pár másodperc elteltével készültek, nem teltek el hónapok vagy évek, ahogy nem vetettek be semmiféle durva életmódváltó programot sem.

Egy őszinte pillanatkép cseppet sem egyenlő a beállított, alaposan megkomponált képekkel. Minden egyes női test más és más, mindenkinek vannak olyan testtájékai, amelyekkel kevésbé elégedett, a közösségi médiában pedig igencsak egyszerűen el lehet fedni a nemkívánatos részeket. Sokszor a testtartással, egy-egy apró mozdulattal is elegendő játszani ahhoz, hogy hibátlannak hasson az az alak az elkészült fotón.

A pozitív testkép mozgalma, valamint a leleplező képek azonban nem csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a teltkarcsú alkatok, a nőiesebb idomok éppúgy vonzóak tudnak lenni, mint a sokak által kergetett vékony, nyúlánk vonalak. A narancsbőr, a hurkásodó, kiálló pocak nem feltétlenül a túlsúly velejárója, éppúgy érintheti a genetikailag eleve karcsúbb testalkati adottságokkal rendelkező nőket.

A test természetességét pedig nem kell takargatni vagy szégyellni. Abszolút normális, hogy a pocak hurkásodik, amikor leülünk, hiszen maga a bőr is képes redőket alkotni, nem kell hatalmas úszógumi és hasi zsír ahhoz, hogy a kényes tájék ne legyen mindig tökéletesen feszes. Ugyanez álló helyzetben is igaz. Kihúzott háttal sokkal laposabb a has, míg görnyedt tartás mellett még a nem létező pocak is kitüremkedik.

Ennek persze mindenki tudatában van, azonban a közösségi média által közvetített tökéletesség irreális elvárásokat ébresztett a nők többségében. Persze vannak jó pillanatok, jól elkapott fotók, a nap nagy részében mindenki elengedi magát, s ilyenkor bizony az alak cseppet sem hat tökéletesnek.

Senki nem ül egész nap behúzott hassal, kihúzott háttal, hátrafeszített vállakkal azért, hogy lapos legyen a hasa. Egy idő után a sok-sok tökéletes fotó láttán azonban az ember lánya azt várná el magától, hogy a nap huszonnégy órájában pontosan ilyen fantasztikusan nézzen ki.

A túlhajszolt illúzió sajnos számtalan mentális probléma táptalaja lehet. Célszerű rendszerint tudatosítani, hogy ez csupán a látszat, a valóság soha nem ennyire mesterkélt és tökéletes. A bloggerek fotói sokat segíthetnek abban, hogy időről időre emlékezzünk arra, hogy a női test adottságai soha nem olyanok, mint egy művész által megrajzolt, pontról pontra megtervezett festmény.

Az sem mindegy, hogy milyen ruhákat visel az ember. Egy magas derekú nadrág, egy-egy alakformáló alsónemű bizony szépen el tudja takarni a hurkákat, a jól eltalált fazonok abszolút karcsúbbnak láttatják az alakot. A cél persze minden esetben az, hogy egy nő jól érezze magát a bőrében, s a többség ezért sok mindent igyekszik megtenni.

Az első, vagy inkább nulladik lépés azonban egyértelműen a testi adottságok elfogadásánál kezdődik, hiszen a nőies, vidám és vonzó kisugárzás leginkább belülről árad. A testpozitív szemlélet nem egyenlő a súlyfelesleg mértéktelen halmozódásának és az egészségtelen életmódnak az elfogadásával.

Sokkal inkább arról szól, hogy ne ostorozza magát senki olyan testi tulajdonságok miatt, amelyeken egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tud változtatni. Van, amire nincs ráhatásunk, és a túlsúly sem feltétlenül a helytelen életmód velejárója. Mindenki más alkati adottságokkal és anyagcsere-működéssel rendelkezik, másképp fogyunk és másképp hízunk. Ezt nem árt észben tartani. Míg van, akinek könnyen megy, másnak két-három kiló plusszal is erősen meg kell küzdenie. A testünk nem rossz vagy jó, csak eltérően működik.

A pozitív testkép szemléletnek az a lényege, hogy az alak rendszeres edzés, tudatos étkezés ellenére sem biztos, hogy a nap teljes részében tökéletes lesz. Ha valaki ezt el tudja fogadni és belátja, hogy az Instagramon látható képek sokszor fals, valótlan világot közvetítenek, már jó úton halad a felszabadult önszeretet felé.

Kiemelt kép: breeelenehan/Bree Lenehan/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés