Mindig stílusos a megjelenése és sugárzik belőle a nőiesség, miközben a folyton ingadozó testsúly, avagy a jojóeffektus problémájával küzd a modell, ami sok nő számára egyet jelent az állandó kudarcélménnyel. Volt már nagyon vékony és teltebb az alakja, ám úgy érzi, hogy a kilók száma nem a szerethetőség és a nőiesség mértékéről ad visszajelzést.

hirdetés

A jojóeffektus egy létező probléma, és rengeteg nőt érint a világban. Bár sokszor a helytelenül megválasztott diétás módszerek miatt térnek vissza a korábban leadott pluszkilók, gyakran inkább a mentális stabilitás, a lelki egyensúly felborulása áll a jelenség hátterében.

Nem könnyű megszabadulni azoktól a lelki szintre visszavezethető, rossz étkezési szokásoktól, amelyek a stresszoldáshoz vagy az önjutalmazáshoz kötődve berögzülnek az élet során, ebből az ördögi körből leginkább csak szakember segítségével lehet kikeveredni. Ezzel a problémával mindenképp érdemes foglalkozni, hiszen nem csupán egészségügyi, hanem mentális szinten is kezelésre szorulhat, az önelfogadás csupán abban segít, hogy tisztán lássa az ember, hogy a mérleg kijelzőjén megjelenő szám nem függ össze az ő szerethetőségével és nőiességével.

A jó megjelenés és vonzó kisugárzás nem a testsúlytól függ

Egy-egy nagyobb fogyás után sok nő kap olyan bókot, ami félreérthető, és ezáltal önbizalom-romboló hatással bír. A „milyen szép vagy most, hogy lefogytál” típusú megjegyzések azt a bogarat ültetik el a súlyproblémával küzdő nők fejében, hogy csak akkor észrevehetők, szépek, nőiesek és szerethetők, amikor jó pár kilóval kevesebb a súlyuk.

A testsúly azonban nem a nőiesség mércéje, hanem arról ad információt, hogy épp az egészséges tartományon belül van, vagy már jócskán túlszaladt a testtömeg. Az optimális testsúly azonban egyénenként más, hiszen a testmagasságtól, illetve az izomtömeg és testzsír arányától is függ. Ez az érték kizárólag arról ad visszajelzést, hogy szükséges, vagy sem, változtatni az étkezésen, az életmódon, a testmozgás minőségén és mennyiségén az egészség megőrzésének érdekében. A súlytöbblet azonban arról nem ad visszajelzést, hogy mennyire nőies, vonzó vagy szerethető az ember.

Vivian Hoorn abszolút átérzi a jojóeffektussal küzdő nők problémáját, hiszen neki is gyakran változik az alakja, éppen ezért nem a túlsúly elfogadását, hanem az önbecsülést szeretné megerősíteni a nőkben, hiszen a stílusos megjelenés, a nőiesség és a vonzó kisugárzás nem a testsúly függvénye a modell értékrendjében.

Mindig stílusos és nőies a modell: nem a testsúly a vonzó megjelenés mércéje

Noha a testsúly mindenkinél változó, Vivian Hoorn alakja drasztikusabb változásokon esett át az élete során. A holland modell megtapasztalta azt is, milyen nagyon vékonynak lenni, de akkor sem volt kevésbé sikeres a szakmájában, amikor párnásabb lett a hasa és megnőtt a derékbősége. Manapság karcsúbb, így a mid-size modellek táborát erősíti, de most ugyanúgy önmaga elfogadásán dolgozik, mint amikor teltebb alakkal rendelkezett.

Saját ruhamárkát hozott létre, melynek darabjaival a bizonytalan nőket szeretné támogatni az önszeretet felé vezető úton, amelynek a végére még ő sem ért el egészen. Már nem a csípőszélességétől vagy a testsúlyától függ, hogy mennyire látja magát nőiesnek, de egy podcastbeszélgetésben nemrég bevallotta, hogy neki is vannak lelkileg labilisabb napjai, amikor tudatosítania kell önmagában, hogy a szerethetősége nem az épp aktuális testsúlyán múlik. Úgy érzi, még nem múltak el nyomtalanul azok a lelki traumák, amelyek a modellkarrierje kezdetén érték, amikor sok ügynökség még a nullás méretre volt ráfeszülve.

Többé nem hajlandó koplalni azért, hogy megfeleljen az irreális elvárásoknak, emellett viszont sokat dolgozik azon, hogy ne ingadozzon nagymértékben a testsúlya és egészségesen táplálkozzon.

Erről az útról azonban nagyon könnyű letérni, és visszakanyarodni a rossz beidegződésekhez, ha az ember nem fektet hangsúlyt önmaga elfogadására. Nem a túlsúlyt kell elfogadni, hanem azokat a belső és külső értékeket, amelyeken a hízás és a fogyás nem változtat.

A modell őszinte képei rámutatnak arra, hogy a nőiesség mértékét nem az határozza meg, ki hány kiló és milyen az alakja. Nőies öltözködési stílusával szintén azt tükrözi, hogy a vonzó külső elsősorban azon múlik, mit sugároz magából egy nő. A nőiesség ugyanis nem egy felvett dolog, amit sminkkel magára kenhet, vagy egy csinos kis ruhával felkaphat magára az ember lánya. Mindez felerősítheti ugyan, de nem teremtheti meg, hiszen a nőiesség elsősorban belülről fakad, és akkor tud igazán kiteljesedni és sugárzóvá válni, amikor a nő felismeri és elfogadja értékeit, avagy tisztában van önmagával.

Korábban már írtunk arról, hogy Vivian Hoorn élharcos az önelfogadás témájában, aki gondolataival és fotóival egyaránt támogatást nyújt a bizonytalan hölgyek számára. Sokakra inspirálóan hat a belső útja, hiszen a legtöbb nő súlymegtartási problémával vagy anélkül, a saját testképétől függetlenül is tele van kétségekkel a nőiességét illetően. A vonzó megjelenést sokan összekötik az alkati adottságokkal, és ugyanígy hajlamosak a szerethetőségüket is a külső adottságaik alapján megítélni.

A stílusos modell üzenetét olykor nem árt feleleveníteni, hiszen ő azt vallja, hogy nem a testsúly határozza meg egy nő szépségét, a vonzó kisugárzást ugyanis elsősorban a belső értékeink és a magabiztosságunk táplálja.

Ez arra vonatkozik, hogy nem csak akkor lehet értékes, stílusos, és ellenállhatatlan egy nő, ha sikerül lefogynia, ám ettől függetlenül fontos az egészséggel is törődni. Viszont az önelfogadás nem egy jutalom, egy díj, amit csak akkor érdemel ki az ember, ha sikerül megszabadulnia a pluszkilóktól és soha többé nem hízza vissza. Az önelfogadás egy belső út, ami az értékeink felismeréséről szól, ezáltal nem köthető kizárólag a külsőségekhez.

Kiemelt képek: Christian Vierig, Patrick van Katwijk, Christian Vierig/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés