Alex az egyik legnépszerűbb testpozitív blogger, aki személyes történetével és önelfogadásával sokakat inspirál. A fiatal nő éveken keresztül sanyargatta magát, ám rájött, hogy a drasztikus fogyás önmagában még nem hozza meg az önbizalmat, pláne, ha oly módon belelovallja magát az ember, ami már egészségtelen életmódhoz és evészavarhoz vezet. Az influenszer hosszú utat tett meg, míg megtanulta szeretni a testét és elfogadni, hogy a nőiesség nem azon a pár plusz kilón, és nem is a narancsbőrön múlik.

hirdetés

Bár nem egészségtelenül túlsúlyos, hanem nőiesen formás alakkal rendelkezik, a társadalmi elvárások torz szemüvegén keresztül nézve, az ő teste sokak számára tökéletlen. Nekik azt üzeni képeivel, hogy minden test lehet szép, ha a benne lakozó lélek boldog és elégedett.

Az Instagramon egyre több testpozitív aktivistával találkozhatunk, akik kendőzetlenül mutatják meg bőrhibáikat, narancsbőrös testrészeiket, vagy striáikat. A bloggerek nem az egészségtelen túlsúlyt és a mértéktelen evést kívánják népszerűsíteni, hanem a tökéletesség hajhászásával szeretnének leszámolni. Arra hívják fel a figyelmet, hogy mindannyian más testalkattal rendelkezünk, más az anyagcserénk, és a fizikai, lelki korlátaink sem egyformák.

Vannak, akik aktív, sportos életmód mellett sem nádszálvékonyak, és nem azért, mert pizzán és hamburgeren élnek. A plusz kilókat – legyen szó 2-6 kilogrammnyi túlsúlyról – sokan hajlamosak a lustaság számlájára írni, amivel már eleve megbélyegzik azokat az embertársaikat, akik az alap testi adottságaikat tekintve sem nádszálkarcsúak. Mert ilyen is van. Sokfélék vagyunk.

A kép csak illusztráció. Forrás: Getty Images.

 

A testpozitív bloggerek gyakran kevésbé előnyös szögből és retusálás nélkül teszik közzé fotóikat, ezzel is bebizonyítva, hogy a leüléskor redőző, vagy az evés után kiálló has teljesen normális, ahogy a nőiességet sem lehet azzal mérni, hogy kinek mennyire lehet átlátni a két comja között. Van, aki nagyon csinos és formás, miközben véletlenül sem érnek össze a combjai, más azonban betegesen soványnak tűnik, ha addig fogyasztja magát, míg eléri a modellalkattal azonosított, egymástól teljesen távol álló lábakat. Mindez a testfelépítés különbözőségeinek tudható be. Ezért is nem lehet minden alakra ugyanazt a sémát ráhúzni.

A testpozitív mozgalom tagjai amellett sem mennek el, hogy nagyon sokan különféle szerkesztési trükköknek, jó megvilágításnak, vagy az előnyös pózoknak köszönhetik álomalakjukat, ami csak a fotókon tűnik tökéletesnek. Sokszor már egy jól elhelyezett lámpa is befolyásolja a végeredményt, mivel az árnyékolási technikákkal ügyesen leplezhető például az egyenetlen bőrfelület. Önmagával mindenki azt hitet el, amit akar, de ez a megszállott valóságferdítés nagyon veszélyes lehet azokra nézve, akik alulértékelik önmagukat, és bizonytalanságukban hajlamosak másokhoz mérni a kinézetüket.

Legyőzte az evészavart a testpozitív blogger, ma másokat inspirál természetes fotóival

Alex pár éve kezdte el megosztani a fotóit az Instagramon, nem magamutogatási szándékkal, hanem azért, hogy megerősítse azt a belső fejlődési folyamatot, amin keresztülment az évekig tartó evészavara után. Ez számára is egy terápia, de jól tudja, rengeteg erőt ad vele másoknak, hogy elfogadják testük minden egyedi tökéletlenségét, melyek a saját útjukról árulkodnak.

Éppen ezért, agyonretusált, hibátlan képek helyett, a valóságot fedi fel, és minden szögből megmutatja testét. A testpozitív blogger nem kergeti az eszményi női test illúzióját, nem trükközik pózokkal, és filterekkel sem szépíti meg a végeredményt. Kiállni így mások elé, és felvállalni mindazt, amit az utcán eltakar a ruha, nagyon bátor dolog.

A túlsúly leadása, vagyis a fogyás önmagában nem jelent veszélyt az egészségre, de sajnos Alexához hasonlóan túl sok a testképzavarban szenvedő nő, aki nem elégszik meg a fokozatossággal, hanem gyors és minél látványosabb eredményt akar, mert azt reméli, a vékonyabb kiadását majd jobban el tudja fogadni, azt a nőt majd mások is szeretni fogják. Ez azonban sohasem ilyen egyszerű. Pusztán a fogyás nem oldja meg az ember önértékelési zavarait. A blogger éveken keresztül különféle diétákkal sanyargatta magát. Nem mert enni, mert hízékony típus, és attól félt, amint túlszalad a minimális kalóriaadagon, azonnal visszaugranak rá a leadott kilók.

Az önéheztetés nem csak koplalást jelent, sok esetben az egyoldalú, minimalizált étrend is tápanyag- és vitaminhiányhoz vezethet. Az alultápláltság nem mindig kóros soványságban mutatkozik meg, egy átlagosan vékony alkatú nőnél ugyanúgy jelentkezhetnek a kiéheztetés tünetei, mint a krónikus fáradtság, kimerültség, elesettség, gyengeség érzése, vagy hajhullás tapasztalása. Az alkatilag vékony nők – akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak, de csak nehezen tudnak hízni -, alacsony testsúlyuk ellenére sem alultápláltak. Ez mindig attól függ, milyen az értékes tápanyagok egyensúlya az étrendben.

Az állandó diéta és a tápanyagban szegény étrend megviselte Alexa szervezetét. Sokkal stresszesebb volt, a mindennapjait harcként élte meg. Az evészavar miatt az ételt tartotta a legnagyobb ellenségének, sokszor napokig nem evett, hogy kontroll alatt tartsa testsúlyát.

A testpozitív blogger idővel belátta, hogy az önsanyargatás egy járhatatlan út, és sokkal egészségesebbé válik, ha mindenből egyformán fogyaszt, valamint odafigyel a rendszeres testmozgásra.

Alex azóta felszedett pár kilót, ám sokkal kiegyensúlyozottabbnak, egészségesebbnek tűnik a fotókon, mint korábban. Úgy véli, hogy végre kialakult a normális kapcsolata az étellel, élvezi az étkezéseket. A fogyás-hízás következtében a bőre több helyen megereszkedett, a kötőszövetek meggyengültek, így könnyebben kialakult nála a narancsbőr.

Sokat tornázik, mégis göröngyös a combja. Általában ezzel a bőrléppel is a mozgásszegény, tespedő, egészségtelen életmódot kötik össze, aminek megvan az igazságalapja, de azért nem húzható rá mindenkire. Alexa azért mutatja meg egyenetlen comját és fenekét, hogy a nők belássák, a testünk velünk változik, elszenvedi a lelki tusáinkat is, melyek nyomot hagynak rajta, és ez teljesen normális.

Rendszeresen megosztja a követőivel a korábbi fotóit, amelyeken nagyon sovány volt. Ezekkel a tartalmakkal az evészavar veszélyeire hívja fel a figyelmet. Szeretné, ha megszűnne a társadalmi nyomás a nők felé, mármint, hogy csakis tökéletes testtel lehet az ember lánya boldog, hiszen a nőiesség nem a kilókon vagy a ruhaméreten múlik.

A testpozitív tartalmak mellett a képszerkesztés veszélyeire is felhívja a figyelmet a blogger. Gyakran leplezi le a felesleges képmanipulációkat, hogy miként trükköznek a Photoshoppal az ismert influenszerek. A program segítségével több centit elcsalnak a derekukból vagy a csípőjükből, ezzel is erősítik az irreális álomalak képét.

A blogger sokakat inspirál fotóival, és erősíti a nőkben az önbizalmat. A természetességre helyezi a hangsúlyt, így a párnás hasát és a striát úgyszintén gyakorta megmutatja. Igyekszik a társadalmi elvárások ellen felszólalni, hiszen minden női test értékes, és a plusz kilók nem szabhatnak gátat az egészséges önképnek, valamint a csinos öltözködésnek.

 

Kiemelt kép: Alex Light / Instagram. 

  • Megosztás:
hirdetés